Dedah Penyelewengan satu pengkhianatan?

Berikutan dari pendedahan yang dibuat oleh empat bekas anggota Tentera semalam yang mendakwa pernah memangkah ribuan kertas undi pos anggota-anggota tentera lain dan kertas-kertas undi isteri anggota tentera, atas arahan pegawai atasannya. Sepenuhnya sila baca di ( SINI )

Panglima Angkatan Tentera Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin hari ini menyifatkan mereka yang mendakwa pihak tentera terbabit dengan penyelewengan sistem pengundian pos sebagai tindakan pengkhianatan.


“Dalam konteks ini persoalannya adalah 'How can we be loyal to you if you are disloyal to us'.”

Pengkhianatan?? Pengkhianatan terhadap apa atau siapa?

Adakah mendedahkan kepincangan yang berlaku dianggap satu pengkhianatan?


PAT: Dakwaan undi pos diseleweng, pengkhianatan

Panglima Angkatan Tentera Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin hari ini menyifatkan mereka yang mendakwa pihak tentera terbabit dengan penyelewengan sistem pengundian pos sebagai tindakan pengkhianatan.

Dalam satu kenyataan media yang penuh emosi, petang ini, Zulkifeli mencabar mereka yang membuat dakwaan itu dan mempersoalkan kesetiaan mereka kepada Angkatan Tentera Malaysia.

“Tindakan-tindakan seumpama ini boleh ditafsirkan sebagai satu tindakan pengkhianatan dan harus dihentikan serta merta. ATM sebagai benteng pertahanan negara harus disokong dan diberi sokongan padu oleh semua lapisan rakyat tanpa mengira bangsa, agama dan pendirian politik...

“Diharap semua pihak tidak menjadikan ATM sebagai scapegoat dalam meraih sokongan dan memenuhi kepentingan mereka... Rakyat perlu menunjukkan sokongan, menghargai sumbangan dan peranan ATM.

“Dalam konteks ini persoalannya adalah 'How can we be loyal to you if you are disloyal to us'.”


Malaysiakini

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

16 comments

comments
Anonymous
August 18, 2011 at 5:16 PM delete

Penkhianatan oleh Siapa? Oleh rakyat Malaysia terhadap Rakyat Malaysia yang menipu? ini dikatakan pengkhianatan?

Warga dunia jika mendengar ulasan yang diberikan oleh pegawai kanan angkatan tentera ini maka akan diketawakan!

Kenyataan pegawai kanan ini menjelaskan ATM juga diperkudakan oleh pemimpin UMNO demi survival kuasa mereka dan mereka menggunakan perkataan pengkhianatan untuk menghalalkan cara!

Sepatutnya ATM melindungi rakyat dan raja yang dikhianati bukan melindungi pengkhianat rakyat!!

Belajar sekolah setakat tingkatan berapa bonggok ni!?

Macamana si bonggok ni boleh dapat title Jeneral?

Reply
avatar
Anonymous
August 18, 2011 at 5:19 PM delete

Sepatutnya kenyataan agar siasatan perlu dilakukan oleh jeneral ini, tetapi hanya kenyatan seolah-olah mempertahankan diri dan tidak memperbaiki keadaan.

Reply
avatar
August 18, 2011 at 5:26 PM delete

Panglima Angkatan Tentera ini adalah seorang bangang, tidak amanah & sanggup melakukan pengkhianatan terhadap rakyat yang hidup dibawah satu system demokrasi yang memeberi peluang dan kuasa kpd rakyat untuk memilih pemimpin mereka. Inilah negara Malaysia tercinta yang kini dikuasai oleh manusia Islam yang tidak bertaqwa, tidak takut balasan Allah, mungkin mereka jahil dengan dosa dan pahala sementara pemimpin yang bukan Islam pula tak punyai integriti dan amanah. Rakyat, NGO & PR, bongkar dan siarkan segala penyelewengan mereka, jangan sekali-kali termakan dengan janji dan alasan mereka. Teruskan perjuangan rakyat. Allah Maha Besar.

Reply
avatar
Anonymous
August 18, 2011 at 5:35 PM delete

Jeneral ni dok ingat tektik menyerang
je kot. Ini bukan perang le Ini hukum akai. Bula orang dedah makna nya betul le.Sebaliknya kena siasat
kalau tidak siasat diri sendiri dok kat mana kita sekarang. Orang beriman tak main le glamor glamour .

Reply
avatar
Buku
August 18, 2011 at 6:03 PM delete

Haduuhhhhhh terasa bengap punye permikiran oleh seorang Tan Sri...Malu wa bila tengok orang atasan seperti ni lembab, dunggu, tak proaktif....malu-malu, baik lu undurlah ganeral...wat semak je lu pimpin angota keselamatan negara kalau lu punya otak ayat yang paling mudah pun lu tak paham....bangang

Reply
avatar
Anonymous
August 18, 2011 at 7:27 PM delete

Lagi sekor mamat makan nasi kangkang kah mah janda....

Org menbongkar penipuan dikatakan pengkhianat....ajaran islam dah terbalik ke?

Mana kedailan utk rakyat?
Duit rakyat la nak bayar gaji hang babi ooi...
Lu memang lancau....
kah...kah...kah

Reply
avatar
Anonymous
August 18, 2011 at 7:31 PM delete

aku ni bekas TLDM..1999 pertama kali aku dpt ngundi..dari thn 1978 berapa kali pru tak pernah aku pangkah dan aku tak tahu sapa yg memangkah kertas undi aku...dan dari 1978 aku tak pernah tengok pn rupa kertas undi..pertama kali aku tengok kertas pada 1999..mcm mana tu tan sri..bolih tak buat pencerahan..dan aku sebagai bekas tentera akan tetap mempertahankan negara ini sekira nya di panggil..tapi untuk mempertahankan 'penghianat' negara yg berkuasa dgn cara menipu akan ku tentang...

Reply
avatar
August 18, 2011 at 8:37 PM delete

Baru je pakai pangkat PAT dakwat pun basah lagi, tup tup keluar cerita ni, mana lah dia tak emosi, tapi sayang emosi yang diluahkannya telah menampakkan yang dia seorang jeneral yang tidak berwibawa selain hanya untuk menunjuk2 kepada bos politiknya. Korang semua jangan pulak emosi pasal jeneral ni macam lah korang tak tau selama ini pun mana ada jeneral2 kita yang pandai selain dari pandai mengampu supaya hidup senang selepas pencen.

Reply
avatar
Batu Nisan (BN)
August 18, 2011 at 9:35 PM delete

Jeneral ATM aku rasalah dia ni setakat ting5 je oleh kerana kuat mengampu dia dilantik jaga ATM,kenapa harus marah padahal rakyat yg ditipu oleh undipos,bodo punya jeneral,tulah kalau dah makan taik umporno,mcmmana anggota ATM nak slute dgn jeneral kudani padahal dia yg penghianat,tukarlah jeneral mcmni,ada lagi jeneral yg boleh ambil kerja dia lagi amanah, nanti negara pun dijualnya,bodo perut saja kembong terlalu byk makan taik...kita dpt agak dah muka mcmni....

Reply
avatar
Anonymous
August 18, 2011 at 9:57 PM delete

sebagai rakyat yang ambil tahu isu-isu semasa dari sekolah sampai aku mencecah 30tahun ni...pengakuan 4orang bekas tentera adalah BENAR...sbb bapak aku pun seorang tentera..dan abg aku seorang pegawai polis..adik aku seorang anggota polis...mereka selalu mengadu @ bercerita pada aku..pasal penyelewengan pilihan raya...pindidik bangsa.

Reply
avatar
Anonymous
August 19, 2011 at 12:36 AM delete

yg didedahkan bukan hal hal ketenteraan. dan bukan pemilihan yg berkaitan dgn tentera. bukan jgk latihan dlm tentara yg pernah di jdkan isu.

Tuan Panglima sepatutnya tahu membezakan antara kontigen bee end dan kontigen parajurit. yg menyerang masuk kem tentera ialah bee end. 3 atau 4 org bee end masuk kem tak kan dpt bodohkan semua tentera. mrk berkorban utk negara oleh itu mrk mesti pasti kan negara dijaga oleh kjaan yg bertanggungjwb. kalau tidak pengorbanan mrk sia sia saje.

bertahun mrk mengunakan teropong utk meninjau musuh di hutan belantara di samudera laut... skg baru mrk kenal pasti dan yakin musuh sebenar dlm negara iaitu bee end yg menjual pelantar myk yg dipertahankan dgn nyawa oleh mrk sekiranya tmpt itu diserang, yg membongkah harta (rasuah) berpeti peti..

mrk yg mendedahkan keborokan bee end ini tdk sanggup tuan jeneral dan parajurit di beri arahan sedemikian. mrk ada maruah so tlg hormat mrk dgn memberi hak mrk dlm hal undi ini. tuan panglima lebih dihormati sekiranya mencadangkan tentera supaya di kecualikan.

utk peringatan tuan jeneral saya bukan tentera.. tp sekali jd cik gu selama lama nya cik gu.. sekali jd tentera seumur hidup sbg tentera.. sekali pun dah pencen bertongkat kayu bila musuh menyerang mrk lah yg akan mempertahankan kita !!!

Reply
avatar
Anonymous
August 19, 2011 at 12:39 AM delete

jeneral setakat SPM aje kot tp krn byk p kursus dn pndai bodek dpt lah jd PAT/CAFS (Chief Of Armed Forces Staff)dulu gitu lah di panggil dlm thn2 70an, yg mrk pangkah itu bukan sj menipu dgn manusia tp juga menipu kpd Allah swt, jeneral ni kirang ariff tentang agama lah nak blajar agama rasa malu sbb berpangkat PAT, jeneral la ni tak mcm jeneral2 dulu yg kuat beragama dan memantapkan rohani spt jeneral Tan Sri Mohd Sani (bekas PAT), jeneral datuk Yaacob dll, jeneral nak bodek la ni, ini bukan rakyat thn 50an tak tau apa2. rakyat skrg dah bijak pandai.setuju dgn anoon 5:19PM supaya siasatan dijalankan tp brani kah ini jeneral nak bubuh pasiaq dlm periok nasi dia.

Reply
avatar
taufiq hamdan
August 19, 2011 at 8:50 AM delete

Bila seorang panglima ATM dah berkepala mcm kepala Ketua Suruhanjaya SPRM, SPR dan ketua Polis Negara...pada sapa lagi rakyat kebanyakkan nak berlindung...???

Reply
avatar
Anonymous
August 19, 2011 at 10:40 AM delete

mangkok yg sebegini la buletin utama dgn utusan meroyan cari...

Reply
avatar
ayakmaidinserdang
August 19, 2011 at 10:48 PM delete

PAT jgn lah melatah, klu tx betul manakan kami boleh ikut kata BWO Ejutan dan CO masa tu kami kena tutup mulut pasal Arahan, sapa brani bangkit issue mcm ni.TX caya p lah Kem TUDM dan darat Batu 9 & 10 kuantan tu dlm parlimen sapa.Sayang Negara yg Perajurit berjuang masa zaman komunis dulu sanggup gadai nyawa tapi la terjual kepada orang asing senang dpt tinggal di Malaysia.Zaman UMNO ,United Mixed(malay bangla,indon ,nyammar) NO Otak.

Reply
avatar
August 20, 2011 at 12:02 AM delete

banyak jugak yer duit pemuda PAS bayar kat bekas bekas askar tu menipu . berapa ribu sorang gaknya diorang dapat ???? sajer nak cover kes DUMC dan khlid samad tu ker ???

Reply
avatar
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive