Pengundi Klon ganti Pengundi Hantu?

KUANTAN – Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) didakwa gagal mengesan berlakunya penipuan dalam daftar pemilih sehingga mewujudkan fenomena seorang individu yang mempunyai dua identiti berbeza.

Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail berkata, trend pengundi hantu menjelang pilihan raya kini dilihat sudah berubah apabila muncul trend baru yang juga dikenal pasti sebagai pengundi klon.


Beliau juga mendakwa dalam semakannya di laman web SPR berjaya mengesan perkara itu.

“Semakan hampir satu jam yang dibuat semalam berjaya menemukan lebih 60 data mewakili seorang pengundi yang mempunyai dua identiti berbeza, berdaftar dalam daftar pemilih SPR.

“Saya yakin, jika terus melakukan semakan, masih banyak lagi pengundi klon yang berjaya dikesan.

"Justeru, saya mengambil keputusan untuk tampil menunjukkan bukti terdapat penipuan dalam daftar pemilih,” katanya ketika ditemui semalam.

Azan yang juga Pengerusi PKR Terengganu berkata, taktik ini merupakan satu perkara baru yang diketahui serta SPR kini terpaksa berdepan dengan isu yang lebih mencabar.

“Dari segi kelayakan, mereka memang layak untuk mengundi kerana mempunyai butiran diri lengkap yang telah didaftarkan.

“Saya tidak terkejut mengapa perhimpunan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) masih diteruskan biarpun mendapat tentangan daripada parti pemerintah. Bersih dijalankan bukan untuk tuntutan politik, sebaliknya untuk mencari kebenaran,” katanya.

Beliau mahu SPR tampil membuat pengakuan bahawa wujudnya penipuan dalam daftar pemilih serta mahu pihak berkenaan membersihkan data-data pengundi klon bagi memastikan pilihan raya akan datang berjalan secara adil.

“SPR perlu melakukan sesuatu kerana saya bimbang jika perkara ini tiada penyelesaian segera, ia akan mengelirukan rakyat dan pengundi. Hanya SPR sahaja yang mempunyai hak untuk membersihkan pendaftaran pengundi klon.

“Sekiranya pihak SPR mengesahkan perkara tersebut dengan segera dan mendedahkan kepada masyarakat, ia adalahpeluang keemasan untuk redakan ketegangan berikutan perhimpunan Bersih yang semakin hebat diperkatakan.

“Jika tidak, saya yakin pasti ada pihak yang akan terus mempertikai perhimpunan Bersih,” katanya.


Sinar Harian

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

1 comments:

comments
Anonymous
July 5, 2011 at 6:57 PM delete

Actually it is easy for SPR to list these cloned electorate, since there have the database and the computer system.

Get that Aziz Yusof just to tell his computer programmer to list these cloned names.

Basically, the system will read a record of each electorate each time and transfer the to a new file. Read the second record and compare (the IC Number) with the first record. If it does not match with the first record write the secord recond to the new file. Read the third record and compared with the first and second record and so on.Only record with unique IC number is written to the nnew database file, Duplicated records, ie with cloned ICs are written to another file to be furter investigated.

At most, the programmer shall take about an hour to write this computer program. Say give a day to him/her.

The computer wii take at most three hours to do this all IC matching and flagged the all the duplicated file.

But the issue is whether rhe cloning and hantu issues are intentional or otherwise, and the resolve of the EC Chairman.

Reply
avatar
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive