Malaysia punyai penduduk Paling Tua di Dunia.. apa penjelasan SPR?


Dari 100 manusia yang paling panjang usianya yang disenaraikan oleh Wikipedia, manusia yang paling panjang usianya adalah seorang warga Perancis iaitu Jeanne Calment yang dilaporkan telah dilahirkan pada 21 Februari 1875 dan meninggal dunia ketika berusia 122 tahun 164 hari pada 4 Ogos 1997.


Manakala yang kedua panjang usianya pula adalah Sarah Knauss seorang warga United States yang dilahirkan pada 24 September 1880 dan meninggal dunia pada 30 Disember 1999 pada usia 119 tahun 97 hari.

Antara yang tersenarai dalam 100 manusia yang paling panjang usianya tetapi masih hidup hingga kini adalah Besse Cooper yang masih hidup di United States, beliau telah dilahirkan pada 26 Ogos 1896 dan telah berusia melebihi 114 tahun.

Dan lima orang lagi juga telah berusia melebihi 114 tahun dan masih hidup ialah tiga warga Jepun, seorang warga Itali dan seorang lagi pula warga United States.


Lagi 90 manusia tertua di dunia sila lihat di SINI

Kita mungkin berkata panjangnya usia mereka adalah kerana tabiat pemakanan dan juga persekitaran mereka yang sedikit sebanyak mempengaruhi kehidupan mereka itu..

Tetapi!! Tahukah anda Malaysia juga mempunyai ramai manusia yang masih hidup dan usianya melebihi 100 tahun?

Di Perak sahaja terdapat 1538 orang pengundi yang berumur melebihi 100 tahun dan yang menakjubkan kesemua mereka masih hidup dan boleh mengundi..

Manusia tertua yang masih hidup dan boleh mengundi di Perak itu ialah seorang yang berbangsa Cina iaitu Wong Seng yang telah dilahirkan pada tahu 1879 dan kini berusia 132 tahun jauh lebih tua dari manusia tertua yang disenaraikan oleh Wikipedia.

Begitu juga dengan lapan lagi manusia yang panjang usianya juga mengatasi usia manusia paling tua di dunia iaitu Nazmi Binti Harun 131 tahun, Ng Khoa 126 tahun, Kong Kew Kee 126 tahun, Ng Ah Kow 125 tahun, Wong Yee 124 tahun, Itam Latihah Bin Mohd Ali 123 tahun, Mohammad bin Haji Mohd Noor 123 tahun, Wong Pin 123 tahun dan Murugai A/P Ramamoorthai berusia 122 tahun iaitu sama dengan usia manusia paling tua di dunia yang pernah direkodkan..

Korang tengoklah sendiri senarai 50 dari 1538 orang dibawah ni yang diambil dari Daftar Pemilih..

No_KP_Baru/ No KP Lama/ Nama/ Bangsa/ Tahun_Lahir/ Umur

790610740022 1448642 WONG SENG CINA 1879 132
800501030028 A0993271 NAZMI BINTI HARUN MELAYU 1880 131
850710740048 3498040 NG KHOA CINA 1885 126
850608740017 1453245 KONG KEW KEE CINA 1885 126
450826085273 0592818 NG AH KOW CINA 1886 125
870608740058 1392190 WONG YEE CINA 1887 124
881101080023 0336299 ITAM LATIH 1888 123
881112610069 2106517 MOHAMAD MELAYU 1888 123
881003740059 0439199 WONG PIN CINA 1888 123
890624713118 2110938 MURUGAI A/P RAMAMOORTHAI INDIA 1889 122
901102740113 0363429 HOW TOH YOON CINA 1890 121
910103740048 0387294 MOK SOON HOONG CINA 1891 120
910812740032 0914383 AH SEE CINA 1891 120
921012750017 2112135 DOORASAMY S/O PARASAMY INDIA 1892 119
921108740075 0439792 LIANG KWAY CINA 1892 119
931218740147 0596852 LEE KOOI CHIEW CINA 1893 118
931108080037 0357301 HAJI ABDUL MUTALIB MELAYU 1893 118
931116080010 2587063 HAJI HALIJAH BINTI ENDUT MELAYU 1893 118
930920740089 3841080 WONG AH SIEW CINA 1893 118
930104750019 2779357 SUPPIAH S/O SUPPIAH INDIA 1893 118
941124740073 0617600 POON SUM CHOON CINA 1894 117
940601740064 1413720 CHONG CHUI CINA 1894 117
940503740167 1042990 LEONG YAK CINA 1894 117
941231080015 4063070 YOK GUNONG ORANG ASLI 1894 117
951129740055 0608134 LEE AH NGEE CINA 1895 116
950720710019 7599200 ASA SINGH INDIA 1895 116
960913740088 1850228 SADRI B ALAM MELAYU 1896 115
961024740074 2077418 LOH YAN TAN CINA 1896 115
961122740078 0588769 LOH TAI HOI CINA 1896 115
960408740255 7603072 YONG CHAN CINA 1896 115
971123740159 0392250 LAI CHOONG YOOK CINA 1897 114
970811080049 3514775 GOVINDASAMY INDIA 1897 114
971231743699 1066220 HEE PENG FOOI CINA 1897 114
980605740076 1413246 WONG SAM NOOI CINA 1898 113
981121080256 0585983 LEE YOKE KWAI CINA 1898 113
980503740147 1042943 YON LOON CINA 1898 113
980531750019 1382853 A K RETHNAM CHETTEER INDIA 1898 113
980607750059 1449825 SINNATHAMBY S/O AVADAI INDIA 1898 113
981125740100 0623105 CHAN SOON CINA 1898 113
980410750573 7638932 K.SHAIK DAWOOD INDIA 1898 113
981017740031 0366169 NG AH TEE CINA 1898 113
991107740157 0326715 WONG SEN CHEANG CINA 1899 112
991203740069 2583162 TEOH KOK TONG CINA 1899 112
991202710052 0591839 LAU TEE CINA 1899 112
991231741990 8156595 NGAN SUAR @ NGAN OH SUAR CINA 1899 112
991120740020 0619180 THAM LEAN TAI CINA 1899 112
991126710148 0410514 LEE KWAI FONG CINA 1899 112
990615740079 1406250 YIP PENG CINA 1899 112
990509740083 1078174 CHANG KWONG CINA 1899 112

Senarai penuh sila download di SINI

Yang peliknya tiada seorangpun dari mereka tersenarai dalam 100 manusia paling Tua di dunia.. kenapa agaknya.. mungkin SPR boleh jelaskan..

38 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Jawapannya waris si mati lah yang bodoh tak maklumkan kepada SPR! aduhh apa punya bangang..hang jumaat ni pi masji pi cari kaset baru geng2 hangpa buat tajuk "Fadillat berimamkan Pemurtad" hahaha hangpa jangan lupa beli , elok sangat dgn hati hangpa

    ReplyDelete
  2. Siap ada no ic baru, takkan waris pi buat kot?
    Umur 132, ada boleh buat mykad lg.. Mmg sempoi spr.

    ReplyDelete
  3. No IC baru tu amat meragukan.Bawa check dgn Jab.Pendaftaran mesti palsu tu.Aku tau krn pernah kerja JPN.

    ReplyDelete
  4. ...dan perdana menteri serta polis yang paling bodoh didunia

    ReplyDelete
  5. hari ni 06 Jul 2011, lagi 4 hari besdey puan NG KHOA yg ke 126 (i/c baru: 850710740048) (i/c lama: 3498040)... mari kita ramai2 celebrate hihihih

    ReplyDelete
  6. ada orang..dia tak dapat terima kebenaran..pastu dia dok asyik membodohkan orang lain..dia tak tau yang dia sebenarnya dok membodohkan diri dia..maaf ya jika ada yang terasa

    ReplyDelete
  7. Cadangan aku senarai nama nama ni dan juga senarai nama yang dalam satu rumah sampai 80 orang lebih tu disertakan sekali dengan memorandum yang hendak diserahkan kepada Agong nanti.Biar Agong tengok sendiri kebenarannya.Kalau setakat nak tanya SPR,depa akan buat tak tahu aje...

    ReplyDelete
  8. bodoh punya anon atas sekali. hg klu tak dak fakta jgn dok komen. Kalau mati pun dah terang2 akan ada surat mati dari JPN, SPR tak kan tak update data setiap tahun? lain la dengan niat nak menipu.

    ReplyDelete
  9. Anon diatas sekali. Kalau waris x maklum tentang kematian mcm mn pulak no i/c baru boleh dkeluarkan sedangkan umur dah 1++ keats.

    ReplyDelete
  10. ann 3:27am, ini kerja jahat pemimpin umno yg suruh SPRM menipu. Tak payah dok spin lagi lah.. terima aje hakaikay yg kau ni adalah sebahagian dari lembu2 pecacai umno yg bodoh bangang dah tertutup mata hati untuk terima kebenaran.

    ReplyDelete
  11. kalau betul lah org nya masih hidup aku bertaruh roti canai... ajib mesti bergambar dgn org nie..

    kita yg tak keje dgn spr pun bila nampar umur org tu dah 100++ jd tanda tanya.. dan kita siasat..

    marah betul bila si pemurtad tu dpt jumpa YDP Agung ... siap bertukar dari video ke kaset.. mcm dato t jugak pakai kamera usang.. gko plak dari video ke keset.. sori lah rumah aku tak ade pun kaset...

    ReplyDelete
  12. Tak mau hantar ke Malaysian Book of Record ke? Memiliki warga tua yang aktif mengundi teramai di dunia.

    ReplyDelete
  13. Wahai ANON July 6, 2011 3:27 AM yg teramat bangang. Disebabkan undang-undang Malaysia yg lemah membolehkan orangx Islam MURTAD. Jangan salahkan peguam yg membela orang yg memohon MURTAD. Jika awak menyalahkan dia ini bermakna semua peguamx yg membela kesx membunuh, rogol dan sebagainya itupun jahat dan menyokong perlakuan jenayah. Fikirlah secara waras.

    ReplyDelete
  14. begitulah si anon yg hidupnyer msih dizaman batu, terus2an dgn bangga tunjukkan kebangangan tahap gaban tp masih terasa org lain bangang cuma x sampai tahap kebangangannyer sendiri...si heavy real bangang di bawah tempurung @ si kolot dari gua batu pundekkk

    ReplyDelete
  15. kalau akal dah tak boleh di fikirkan lagi nescaya kamu lebih teruk dari binatang ... hakikat dunia orang yang ada akal tak boleh di fikirkan belajar tinggi2 tapi sumber yang haram pasal itulah akal itu jatuh bawah dari binatang ?

    ReplyDelete
  16. Payah betul nak ubah pemikiran pencacai2 umngok ni. Bangang ya amat

    ReplyDelete
  17. apa yg dipaparkan oleh penulis mmg benar. sila cuba buat semakan ikut K/P yang disenaraikan di laman web SPR

    http://daftarj.spr.gov.my/NEWDAFTARJ/DaftarjBM.aspx

    contohnya: Wong Seng
    PERKARA PENERANGAN
    Kad Pengenalan 790610740022 / 1448642
    Nama WONG SENG
    Tarikh Lahir 10 Jun 1879
    Jantina PEREMPUAN
    Lokaliti 070 / 40 / 17 / 001 - MAMBANG DIAWAN UTARA
    Daerah Mengundi 070 / 40 / 17 - MAMBANG DIAWAN UTARA
    DUN 070 / 40 - MALIM NAWAR
    Parlimen 070 - KAMPAR
    Negeri PERAK

    ReplyDelete
  18. Menteri Perikanan MexicoJuly 6, 2011 at 6:45 PM

    banyak2 bukti yg berlegar kat internet ni,pihak PR takde yg buat report polis ke?nazri dah ckp hari tu takde pun laporan aduan rasmi kata pilihanraya tak bersih.so buatlah aduan dan buat sidang media lepas tu.aku rasa kalau perkasa atau pemuda umno lagi cepat buat aduan kot.jangan di biar berlegar di internet je.maklumat tak sampai kat pengundi pedalaman yg takde internet.

    ReplyDelete
  19. Tu sistem error la bodoh...server SPR pon sama ngok..dah nama pon komputer..bkn nya boleh berfikir pon...kalau dah beribu-ribu jadi camni, maknanya sistem kat SPR tu tak betol..n korang pon sama-sama bodoh percya..

    cthnye: 790610740022----> boleh jadi 1979..bkn nya 1879...ape ke BAGHAL pencacai boleh ikut pulak..ikut logik r beb....

    "every system has a loophole"..

    Sistem komputer pon ada silap jgk..itu namanya "BUG"

    yg SPR pon sama BANGANG jgk..update r sistem tu betol-betul...kan dah kena PAWN ngan manusia penganalisis TANPA GAJI yg tak guna logik langsung.

    Yg lain jilat bontot je ape yg di tulis..mcm la ko tu da perfect benar..

    aku da bosan r ngan orang Malaysia ni....nmpak aje kalau orang lain tak betul..diri sendiri tak betul tutup mata pulak...nak gi BERSIH tu, apa kata korang "BERSIH" kan diri tu dulu? boleh?

    ReplyDelete
  20. Menteri Perikanan MexicoJuly 6, 2011 at 7:12 PM

    pergh cakap macam bagus je mamat ni.loophole la.tak guna logik la.

    abis kalau no IC mcm ni camne? 990509740083

    boleh jadi 1999? bukan 1899? so baru 12 tahun?

    ReplyDelete
  21. 12 tahun boleh daftar mengundi ke menteri ikan mexico?

    LOGIK la cket...adeh...meleis..=.=

    ReplyDelete
  22. Menteri Perikanan MexicoJuly 6, 2011 at 8:07 PM

    mmg la tak logik.dan sebab tak logik la adanya N3 ni.sbb tu bersih bantah kat SPR sbb ada something wrong dgn sistemdia.tak kesahla bug ke,IC palsu ke,dah mati ke yg penting ada problem dan bersih tuntut sistem yg bersih.ko ni paham ke tak?cakap mcm bagus.suh org bersihkan diri dulu la,baghal la,penganalisis tanpa gaji la,pencacai la..bersihla sgt diri tu

    ReplyDelete
  23. Betullah kata Menteri Ikan Mexico tu. Kalau umur 12 tahun SPR boleh terima sebagai pengundi, tentulah SPR terbangang dalam dunia. Sebaliknya kalau umur 112 tahun, sahlah SPR menyenaraikan pengundi hantu.

    Anon 6.54 dan Anon 7.12 pun sama bangang...Pencacai UMPORNO

    ReplyDelete
  24. anon 7:12?

    Menteri Perikanan Mexico ke?

    Jangan-jangan,Anon 6:54 = Menteri Perikanan Mexico...

    Ini satu konspirasi illuminati..Freemason Dajjal...melaga-lagakan sesama orang kita...TROLOLOLOLOL....
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .

    U Mad?

    ReplyDelete
  25. Typo Anon 6.54 dan Anon 7.33

    ReplyDelete
  26. tu lah kelebihan nya jika kita bg rm 100 kpd semua warga emas.. mrk akan daftar sbb nak duit dan klau dah tak de kita boleh tahu...

    nampaknya dlm hal ini pakatan mendahului...

    tp yg peliknya tak le ke sistem ada kan ruang utk kira umur... klau keje dulu aku boleh tahu tahun 2015 brape org yg bersara .. masuk entry 2020 pun aku boleh tahu brape org ...

    ReplyDelete
  27. pd mamat yg kat atas sekali..jenis tak pi mengaji dengaq org baca kitab..bangang sampai bila bila la..dah tu guna fakta shortcut untuk patahkan kebaikan..semua ni mcm btn punyer style la. ayat ayat kabur dan fitnah memang mainan perang saraf btn la..

    ReplyDelete
  28. jagan percaya berita seperti ini.ini semua untuk tarik perhatian.BOHONG.

    ReplyDelete
  29. penternak_lintah@lipanJuly 8, 2011 at 2:54 AM

    anon 3.13pm tu...
    yg tak percaya tu hang sbb kebenaran terbongkar siut..apa yg hang bebal sgt tak mau terima kebenaran?dan bila benar kata bohong.memang spesis hasil dari produk umnoporno betul la hang ni...suka menyatakan
    yg benar tu bohong
    yg bohong tu benar.

    bengong!!!
    taik hang!!!

    p/s: minta2 sapa yg ada link dengan guiness world of record punya seketeriat.minta pertemukan wakil world of record dgn wakil SPR untuk mengiktiraf manusia yg tertua skali ada di malaysia.bagi wakil SPR terkial2 nak menjawap soalan ..bangga aku...

    ReplyDelete
  30. spr tolong undi bagi pihak si mati..pangkah parti 'barang naik' la ..apa lagi..wakakaka

    ReplyDelete
  31. Anonymous said...

    Tu sistem error la bodoh...server SPR pon sama ngok..dah nama pon komputer..bkn nya boleh berfikir pon...kalau dah beribu-ribu jadi camni, maknanya sistem kat SPR tu tak betol..n korang pon sama-sama bodoh percya..

    eh, HELLO... kalo ko tu tere sgt, awat tak pi jaga sendiri server SPR tuh heh?? komen awak sendiri dah merendah2kan 'kemampuan' webmaster SPR tau??

    selain tu, komen ko membuktikan bahawa berapa banyak wang rakyat, wang pembayar cukai yg telah dibazirkan atas kecelaruan server SPR ko tau??

    lophole lah, pejada apa? otak ko yg banyak lophole, tu la pasal jadi mangkak tahap cipan!

    epe

    ReplyDelete
  32. bodo gak mamat yg komen psl loophole, etc, konon bersihkan diri br gi bersih. bodo.

    gi http://daftarj.spr.gov.my/ pilih bahase yg korang fhm. jgn gune bahase yg ko benak sgt nak fhm. then search la IC yg provided above. ko akan nampak, dioang lahir taon 1880++. abad lain da tu. loophole ke? ingat ni y2k myth? y1.9k? bodo kaw.

    ade gak 1 org tu, bleh ade 2 IC, same bday, different tpt kelahiran, angka giliran.

    sesungguhnya korang yang masih buta, masih disusukan disajikan dgn media perdana milik kerajaan, korang akan still stay buta. jgn salahkan krajaan sepenuhnya, salahkan diri korang yg merelakan minda, pemikiran, pengetahuan anda dikongkong. zaman skarang dah ada teknologi, internet, korang masih stuck ngan tv1 tv2 tv3 radio rtm utusan malaysia hmetro etc lol.

    aku sebagai rakyat malaysia, menyeru sume rakyat malaysia, xkira bangsa, kafir ke tak kafir ke, ntok sedarkan diri, bebaskan pemikiran, etc. apa guna demokrasi, kalau pemikiran dan suara dikongkong. bukan semua suara adalah negatif. ade gak suara2 yg bagus2, also known as, kritikan membina.

    bagi korang yg nak stay buta dan bodoh, silakan. tunggu je la sampai rakyat sniri dtindas, rasuah from top to bottom, harga brg naik no stop, etc etc. silakan stay jd bodoh.

    sekian, wassalam.

    ReplyDelete
  33. Link "pengundi100tahun" sdh out...sapa2 ada senarai nie boleh bagi maklumatkah...

    ReplyDelete
  34. Apasal plak waris si mati nk kena inform kpd SPR? Kata SPR bekerjasama dgn JPN? Setiap kematian kan direkod? Adess...kata guna sistem canggih sgt...SPR buat keje ke xbuat keje ni?

    ReplyDelete
  35. selalu malaysia ni kan gile glamor.. klu ade org tua, setua umur tu mesti dah lama masuk the book of records, tp x pulak.. tu yg aku pelik tu.

    ReplyDelete
  36. bottom of the line.... sebagai pengundi... kita rasa tertipooo...

    ReplyDelete
  37. selama ni aku tak percaya dan tak pernah cek kalo tgk kat blog. lepas tu aku try cek. betul ada..tapi aku buat semakan ayah aku yang meninggal tahun 2009. memang dah takde dalam spr..betul la ada mainan ni.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post