Tuesday, July 12, 2011

BERSIH 2.0 : Saksi Keganasan Polis, diugut Polis.

KUALA LUMPUR: Ahli Jawatankuasa Pemandu Bersih 2.0, Maria Chin Abdullah menyelar tindakan polis kerana mengganggu dan mengugut mereka yang membuat laporan keganasan polis pada himpunan Bersih, 9 Julai lalu.

Menurut Maria, beliau dimaklumkan seorang saksi berhubung gangguan itu, selepas individu berkenaan membuat laporan polis mengenai tindakan pihak berkuasa yang melepaskan gas pemedih mata di Hospital Tung Shin, pada hari himpunan berlansung.


“Pagi ini saya menerima panggilan telefon seorang saksi yang melihat Hospital Tung Shin ditembak dengan gas pemedih mata. Dia kini diganggu polis dan diugut supaya menarik laporannya,” tegas Maria.

Justeru beliau menyeru orang ramai dan peserta himpunan yang mempunyai bukti rakaman video atau gambar keganasan polis agar tampil memberikan salinan kepada pihaknya.

“Kita juga menyeru mereka yang mengalami sendiri kekasaran pada himpunan 9 Julai itu untuk membuat laporan polis dan memberikan salinannya kepada kami,”

“Kita akan dokumenkan bukti itu untuk tindakan lanjut,” katanya pada sidang media di Dewan Perhimpunan Cina Selangor-Kuala Lumpur (KLSCAH), hari ini.

Pada sidang media yang sama, Sasterawan Negara, Datuk A Samad Said menyifatkan tindakan polis sebagai ‘dahsyat’ dan ‘pedih’ ketika menangani perhimpunan
aman itu.

Menurutnya, beliau sempat tiba ke Stadium Merdeka, namun dihalang oleh pihak polis sebelum membuat keputusan ke Istana Negara bagi menyerahkan memorandum
kepada Yang di Pertuan Agong.

“Saya tidak berjaya malah diberi amaran yang keras. Kalau kami tidak bersurai, maka kami akan diambil tindakan yang keras. (Amaran) ini diulang-ulang.

“Oleh kerana rakan-rakan di kiri kanan saya, turut ingin menenangkan suasana, maka kami terpaksa berundur. Saya cuma ingin menyampaikan memorandum. Itu sahaja,” katanya dengan nada kesal.

Sementara itu, peguam Haris Ibrahim mengingatkan pihak polis bahawa tuntutan Bersih 2.0 adalah berkenaan masa depan dan anak-anak mereka.

“Tuntutan pilihan raya yang bersih dan adil adalah juga untuk kamu, kerana polis adalah rakyat. Mereka perlu ingat bahawa perjuangan ini adalah mengenai
masa depan anak-anak kamu juga,” jelas Haris Ibrahim.

Keadilandaily

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails