Sunday, July 10, 2011

Allahyarham Baharuddin Selamat Dikebumikan (Video Inside)

HULU KELANG 10 JULAI : Jenazah Allahyarham Baharuddin Ahmad yang meninggal dunia selepas menyertai himpunan Bersih 2.0 semalam selamat dikebumikan kira-kira jam 12.50 tengahari tadi di tanah perkuburan Islam Lembah Keramat di Taman Seri Keramat Tengah, Kuala Lumpur.

Hujan renyai-renyai dan air mata mengiringi upacara pengkebumian jenazah.

Allahyarham meninggalkan seorang balu, Rusni Melan dan tiga orang anak, dua lelaki dan seorang perempuan.


Pada insiden semalam, Allahyarham bersama-sama sekumpulan para demonstran sedang berarak secara aman di hadapan KLCC sebelum polis mengepung kawasan itu dan melepaskan tembakan gas pemedih mata.

Allahyarham disahkan meninggal dunia di Hospital Kuala Lumpur selepas dilaporkan pengsan sebelum itu.

Lebih 500 hadirin dari pelbagai kaum hadir memberikan penghormatan terakhir dan menziarahi keluarga mangsa termasuk pimpinan Pakatan Rakyat dan ahli jawatankuasa Bersih.

Hadirin yang menunaikan solat jenazah di Surau Al-Muqqarrabin kemudiannya berjalan kaki kira-kira tiga kilometer utnuk mengiringi van jenazah ke tapak tanah perkuburan di AU4, Keramat.

Sepanjang perjalanan itu mereka membaca tahlil dan bertadbir.

Pimpinan Pakatan Rakyat dan Bersih sebelum itu menziarahi keluarga mangsa seawal jam 9 pagi termasuk Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail,Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan ramai lagi.

Pengerusi Bersih, Datuk Ambiga Sreenevasan dan Maria Chin Abdullah juga hadir memberikan penghormatan terakhir.

Rata-rata mereka yang ditemui media melahirkan kekesalan di atas insiden yang menimpa Allahyarham dan tindakan zalim polis dalam menghalang orang ramai berhimpun seperti yang dijamin dalam Artikel 10 Perlembagaan Persekutuan.

Antaranya Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar yang menyatakan kekesalan di atas tindakan zalim polis ke atas peserta demonstrasi termasuk dirinya dan berjanji keadilan akan diberikan kepada Allahyarham dan keluarga.

" Kita akan minta peguam membuat semakan mengikut proses undang-undang dan serahkan kepada pihak peguam. Inkues wajar untuk Allayarham dan keluarga mendapat keadilan atas kezaliman Umno-BN,"kata Mahfuz.

Manakala abang sulung arwah, seorang bekas pegawai tentera, Major Bersara Mohd Kasim Ahmad mengucapkan ribuan terima kasih kepada Bersih dan Pakatan Rakyat yang berjuang habis-habisan demi menegakkan keadilan untuk rakyat mendapatkan sebuah pilihan raya yang adil dan bersih.

" Saya mengucapkan terima kasih kepada semua perjuangan Pakatan Rakyat yang bersusah payah bersama arwah demi mendapatkan keadilan yang sebenarnya. Sungguhpun beliau orang biasa, tetapi keinsafan beliau pergi jauh dan mendorong saya untuk memberi keterangan yang rakyat kita sekarang ada jahat dan baik,"katanya.
Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails