Undilah Barisan Nasional lagi!!

Mungkin beginilah caranya kerajaan Barisan Nasional yang diterajui oleh UMNO menghargai pengundi atau penyokong mereka..

Mungkin alasan bagi kenaikkan ini "Harga bagi barangan ini terpaksa dinaikkan kerana harganya dipasaran dunia telah melambung dan kenaikkan ini adalah pada kadar minima dan tidak membebankan rakyat".... ha..ha..ha..

Undilah Barisan Nasional lagi....

Harga Ikan Dan Ayam Naik Melambung

Sejak dua minggu lalu, kebanyakan peniaga bahan keperluan di beberapa pasar mendakwa berlaku kenaikan harga terutama barangan mentah di pasar khususnya ikan dan ayam.


Tinjauan ke Pasar Chow Kit mendapati, harga ayam meningkat 50 sen hingga RM1 sekilogram yang dijual pada harga RM8 atau RM8.50 sekilogram berbanding RM7.50 sekilogram sebelum ini.

Malah, lebih mengejutkan harga ikan kembung yang dijual pada harga RM6 sekilogram meningkat sehingga 100 peratus iaitu pada harga RM12 sekilogram sejak tiga hari lalu.

Peniaga, Ali Mahmud, 28, berkata, kenaikan harga berlaku sejak dua minggu lalu dengan kenaikan 20 sen hingga RM6 menyebabkan peniaga menerima pelbagai rungutan daripada pembeli.

“Kami menerima barangan daripada pemborong. Jika mereka menaikkan harga kami terpaksa menjual pada harga tinggi walaupun kadang-kadang keuntungan sedikit.

“Peniaga dalam dilema kerana setiap hari terpaksa menerima rungutan daripada pembeli jika berlaku keadaan sedemikian,” katanya.

Menurutnya, dia tidak pernah menaikkan harga ayam sesuka hati kerana sedia maklum bahan mentah berkenaan barangan kawalan.

Peniaga ikan yang mahu dikenali Hairi, 29, berkata minggu ini menyaksikan kenaikan beberapa jenis ikan seperti kembung, kerisi dan selar sehingga dua kali ganda daripada harga sebelum ini.

“Kekurangan bekalan ikan terutama kembung akibat keadaan cuaca tidak menentu menyebabkan harganya naik mendadak dan ini kali kedua harga ikan naik.

“Kami tidak dapat menjangka harganya akan turun dalam masa terdekat kerana tidak menunjukkan ia akan kembali normal dan bergantung keadaan semasa,” katanya.


Harian Metro

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

1 comments:

comments
Anonymous
June 29, 2011 at 10:49 PM delete

tulah semua ni salah umno . kenapalah pemkap uda umno tak pegi ternak ayam . takpegi tangkap ikan kat laut tu . sibuk dok pegi serang kat pejabat PKR tu apa kejadahnya. dah tahu tiap tiap tahun pada musim peralihan tangkapan ikan tak banyak . dan penternak ayam pulak tengah sibuk nak kuarkan ayam untuk bulan puasa . tak leh nak fikir ker??

Reply
avatar
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive