TG Nik Aziz sokong Bersih 2.0

KUBANG KERIAN, 24 Jun: Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, langkah mengadakan hmpunan aman Bersh 2.0 terpaksa diambil oleh rakyat negara ini sebagai tanda mereka amat membenci ketidakadilan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang diamanahkan untuk mengendalikan pilihan raya negara secara telus.

Katanya, perhimpunan besar-besaran yang akan diadakan pada 9 Julai ini wajar diikuti oleh seluruh rakyat negara ini bagi memberi isyarat agar SPR bertindak seadil yang boleh.


“Kita diberi pilihan untuk membuat sesuatu yang baik, kita tidak boleh dipaksa untuk melakukan sesuatu mengikut kehendak orang lain, oleh itu bagi umat Islam tindakan membantah perkara ini adalah amat wajar dan sesuai dengan naluri manusia yang inginkan kebaikan bagi diri mereka,” ujar beliau.

Justeru, beliau yang juga Menteri Besar Kelantan kesal dengan tindakan pihak berkenaan yang membantah sebahagian rakyat negara ini untuk mengadakan demonstrasi aman Bersih 2.0 tu.

Beliau berkata demikian ketika ditemui di majlis pelancaran derma pembinaan masjid dan perletakan batu asas Masjid Al-Qasimi Pasir Tumboh selepas solat Jumaat sebentar tadi.

Turut hadir Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub yang juga merupakan Ahli Parlimen Kubang Kerian serta Adun Pasir Tumboh Ahmad Baihaki Atiqullah.

Menyentuh tindakan kerajaan negeri memboikot akhbar Utusan Malaysia, beliau berkata ia akan berterusan selagi akhbar tersebut berminat untuk menyiarkan sesuatu perkara yang melampaui batas seperti penghinaan terhadap agama Islam sendiri.

“Kalau mereka nak teruskan perangai tersebut, mereka boleh berbuat demikian, tetapi kita juga ada hak untuk tidak membenarkan liputan mereka,” kata beliau lagi.

Sementara itu, Salahuddin berharap masyarakat setempat dapat memberi kerjasama sepenuhnya dalam usaha pihak jawatankuasa masjid Al-Qasimi untuk membina bangunan tambahan yang dijangka bernilai lebih RM1 juta.

“Kita boleh memberi sumbangan berbentuk kewangan, bahan binaan maupun tenaga bagi melihat pembinaan masjid ini berjalan lancar, saya juga menyeru badan-badan korporat agar sama-sama menyumbang bagi pembinaan masjid ini,” kata beliau.


Harakahdaily

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

4 comments

comments
June 24, 2011 at 5:22 PM delete

what is bersih 2.0? i mean what for?

Reply
avatar
Anonymous
June 24, 2011 at 7:45 PM delete

soalan bodoh....ditanya 2 kali...mangkuk hayun mana mai? masuk kelas English drpd dok buang masa

Reply
avatar
Anonymous
June 24, 2011 at 11:24 PM delete

nik aziz sokong bersih maknanya nik aziz sokong ambiga yang jadi pemimpin bersih tu lah . Adakah segala dosa ambiga pada umat islam dulu , nik aziz dah ampunkan ??
...cuma aku heran , masa peniaga pasar lama MPKB buat demonstrasi ari tu , nik aziz ni dok sembunyi tang mana ekkk ??

Reply
avatar
penternak_lipan
June 28, 2011 at 5:56 PM delete

pd jebon anon... 11.24pm
hang paham topic tajuk dak ni....yg sangkut dgn pasar lama MPKB tu apahal jebonn oiii?
tau mana ada demonstari?sapa yg buat jebon oii???jgn baca utusek saja..bengong jebon ni.kalau ambiga teruk..hang 18 kali teruk jebon oiii!!

andrik McVean s/o fag Umom.
try type www.google.com dan searh
8 claims net 2.0 assembly

nanti hang tau apadia..
bodoh piang...

Reply
avatar
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive