Tuesday, June 14, 2011

Mogok Nelayan : Soi Lek kata Ismail Sabri tidur..


Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek menyangkal dakwaan bahawa beliau gagal mengetengahkan keluhan nelayan laut dalam, kelas C2, berhubung isu pemotongan subsidi oleh Majlis Tindakan Ekonomi Negara (MTEN).

Dr Chua sebaliknya berkata, beliau tiada ketika mesyuarat itu bulan lalu membincangkan tindakan menamatkan "super subsidi" untuk sembilan jenis kenderaan komersial, seperti didakwa Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.


"Saya rasa menteri mungkin tidur, kerana saya tidak hadir mesyuaat itu," katanya dalam sidang media di ibu pejabat PKR di Kuala Lumpur hari ini.

Sejak ditamatkan pada 1 Jun, MCA mendapat banyak aduan daripada pengusaha bot dalam yang yang mahukan kerajaan mengembalikan harga diesel kepada RM1.25 yang dinikmati mereka selama ini.

Mereka tidak puas hati kerana terpaksa membeli diesel pada harga biasa RM1.80 seliter seperti pengguna biasa.

Timbalan ketua publisiti MCA Loh Seng Kok menyelar tindakan itu dan Dr Chua pula dalam pertemuannya dengan nelayan berjanji memanjangkan keluhan itu kepada MTEN yang mana beliau turut menjadi anggotanya.

Walaupun bersetuju dengan keputusan penyelarasan subsidi itu, Dr Chua berkata pelaksanaannya perlu diambil kita.

"Sekiranya menteri (Ismail Sabri) mengambil kira pandangan nelayan dan memahaminya masalah mereka, semua ini tidak akan berbangkit," kata bekas bekas menteri itu.

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails