Majlis Peguam sokong himpunan 9 Julai.. err.. sokong BERSIH lah tu..

Majlis Peguam berkata kebebasan berhimpun adalah hak yang perlu bagi sesebuah demokrasi.

Justeru, badan itu menyokong ketiga-tiga kumpulan yang bercadang mengadakan perhimpunan pada 9 Julai ini.

Pengerusinya Lim Chee Wee berkata kebebasan berhimpun dijamin mengikut Artikel 10 Perlembagaan Persekutuan dan pihak berkuasa mesti mengambil-kira perkara itu.

Katanya, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein tidak sepatutnya menyekat perhimpunan dan mengingatkannya bahawa arwah datuknya, Datuk Onn Jaafar juga pernah turun ke jalanan atas nama demokrasi.

"Perlu diingatkan bahawa Umno yang diketuai oleh Onn Jaafar, yang ketika itu presiden Umno, yang adalah datuk kepada Menteri Dalam Negeri sekarang, pernah memimpin rakyat turun ke jalanan bagi memprotes pembentukkan Malayan Union.

“Begitu juga dengan pemimpin Umno lain yang juga pernah turun ke jalanan, sebagai contoh menuntut kemerdekaan dan juga menyokong perjuangan Palestin,” katanya.

Lim berkata perhimpunan awam adalah sebahagian daripada sejarah negara sama ada bagi membantah ketidak-adilan seperti yang diami dengan sistem pilihan raya sekarang ini.

“Mereka yang kata protes jalanan bukan sebahagian daripada budaya kita jelas adalah jahil dengan sejarah negara kita yang kaya,” katanya pada sidang akhbar bagi mendesak kerajaan supaya menghormati perhimpunan yang bersih dan aman.

Malaysiakini

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

3 comments

comments
Anonymous
June 23, 2011 at 11:26 PM delete

bagus.. bagus ..kita ikutlah cina kafir ni ...ikut jugak keling ambiga tu ... yang kena kejor dengan FRU nanti melayu lah ... faedahnya keling dan cina ni jugak dapat .... dapat alihkan isu video seks anwar tu .

Reply
avatar
Anonymous
June 24, 2011 at 8:26 AM delete

apa la kepala otak kau tu .orang umno ni otak dia ingat perkauman dan sex je .bukan nak beri pandancan yang berguna .ingat umno ingat sex. ingat umno ingat perkauman ni lah parti yang paling kotor sekali

Reply
avatar
Anonymous
June 24, 2011 at 8:39 AM delete

anon 8.26...

AKU SETUJU BEBENOR DENGAN HANG!!

Malaysia dihuni oleh pebagai kaum dan PM depa (orang UMNO) dok canang 1 Malaysia (melayu, cina dan india) boleh hidup bersama.. malang akai pencacai PM kontrak dengan pemimpin mereka.. malang sungguh parti lagu ni..

pergi bunuh diri lah pencacai!!

Reply
avatar
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive