BERSIH2.0 : Terkini!! ADUN Teja bersama 13 lagi ditangkap di Sungai Siput

Buat yang komen bertanya Mengapa hanya ahli PAS saja yang sangat bersemangat untuk turun sertai BERSIH? Mengapa hanya Md Sabu adalam dalam kepimpinan BERSIH dan tiada ahli lain dari PKR dan DAP? sila baca..


Gambar yang diambil dalam acara yang berlansung pagi tadi di Sungai Siput (twitter YB Chang Lih Kang)

Ketakutan UMNO/BN terhadap perhimpunan BERSIH 2.0 semakin meluap-luap. 14 orang lagi ditangkap di Sungai Siput. Maklumat dari twitter YB Chang Lih Kang ADUN Teja, salah seorang yang turut ditangkap.


Mereka ditangkap ketika sedang mengedar risalah di Pasar Awam di Sungai Siput.

Jumlah yang ditangkap susulan kenyataan "tangkapan pencegahan akan dilakukan" ialah 96 orang semuanya termasuk 30 orang yang ditahan reman selama 7 hari di Pulau Pinang. Tahanan ini telah mengadu mereka dikasari terutama dakwaan dikasari oleh tahanan wanita. Baca di sini dan di sini.

Dari twitter YB Chang Lih Kang sekitar jam 7 pagi tadi memaklumkan yang beliau dalam perjalanan ke Sungai Siput bagi majlis Pelancaran BERSIH2.0 juga usaha mereka untuk mendesak agar YB Dr Jeyakumar dibebaskan. YB Dr Jeyakumar ditahan bersama 29 orang yang lain di Kepala Batas, Pulau Pinang pada hujung minggu lepas.

14 orang yang ditangkap kini dibawa ke IPD Sungai Siput.

Maklumat dari SUARAM:


Those arrested are:

1- Chang Lih Kang (Teja State Assembly Rep)
2- Leong Mee Meng (Jalong State Assembly Rep)
3- Tan Kar Hing (PKR State Deputy Secretary)
4- Cheng Wai Ping (DAP Members)
5- Yong Hock Meng (DAP Members)
6- Chin Len Thye (DAP Members)
7- Lau Siew Moy (DAP Members)
8- Lee Siew Peng (DAP Members)
9- Halan Kannan (DAP Members)
10- Hor Sam Chuan (DAP Members)
11- Loi Chee Kong (DAP Members)
12- Seok Loy (DAP Members)
13- Chua Boon Hua (DAP Members)
14- Chong ah Moi (DAP Members)

As of today, 96 people have been arrested by the police since the government’s clampdown on freedom of expression.

SUARAM condemns the police for being in humane and demand that all the activists to be released immediately and given access to legal counsel. Failure to do so is an offense and violation of human rights of the detainees.

Malaysia has already an atrocious international record on democracy and human rights and it should not join the ranks of rogue countries universally regarded as most notorious and infamous for their reckless disregard for the most basic human rights - human dignity and life.


Released by,

Nalini.E
Program Manager
SUARAM


Berita ini aku petik dari Blog Ummu Asiah

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

6 comments

comments
Anonymous
June 29, 2011 at 12:52 PM delete

Kemuncak kezaliman adalah fitnah. Selepas tu tunggu keruntuhn dan kehancuran shj lagi.

Reply
avatar
Anonymous
June 29, 2011 at 1:39 PM delete

semakin dekat makin tertekan ,apa salah nya jika pihak berkuasa sama 2 ikhlas berbicara dalam hal2 yg baik untuk setengah rakyat yg mahu meluahkan pandangan, kita lihat dalam undian mystar contohnyn tak kira bangsa yang yang vote dalam mystar.fikir2kan lah.

Reply
avatar
Anonymous
June 29, 2011 at 3:59 PM delete

Kerajaan Firaun. Sekarang T-shirt Bersih diharamkan!!!! http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2011/6/29/nation/20110629153553&sec=nation

Reply
avatar
Anonymous
June 29, 2011 at 4:43 PM delete

cuba tukar cara lak...pakai baju bersih tapi edarkan bendera 1 malaysia....kalau polis tangkap cakap najibtuya yang suruh....ada dia berani tangkap tak??? hehehehe

Reply
avatar
Anonymous
June 29, 2011 at 10:59 PM delete

nak luahkan pandangan . alasannya lah . dah polis cadang buat kat stadium . tak nak ikut . tak kelas buat kat stadium . coverage CNN nampak macam game bola jer . Amerika pun cakap tak gempak . lainlah kalau kat dataran , jln tg abd rahman atau masjid india . baru nampak hebat . tapi tak buat pulak kat jalan petaling atau brickfield . opssss lupa pasal hormat pada cina DAP dan hindu ambiga . orang melayu tak boleh niaga , tak per pulak ??

Reply
avatar
penternak_lipan
July 1, 2011 at 1:53 AM delete

oiii pelaq anon 10.59pm
kalau buat kat stadium...ada wakil SPR nak mai amik memorandum tu ka.tak pun hang nak mai amik dan pi bagi kat YDP AGUNG?mesti kena bergerak(perarakan) untuk serah memorendum tu .kalau nak buat setempat.nak serah macam mana...bengong...!!!!

Reply
avatar
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive