ROS berniat jahat

PETALING JAYA: Alasan Pendaftar Pertubuhan (ROS) bahawa KEADILAN melanggar salah satu fasal perlembagaan parti itu adalah aneh kerana ia tidak pernah wujud, kata Setiausaha Agung KEADILAN, Saifuddin Nasution Ismail.

Saifuddin berkata, dalam surat tunjuk sebab yang dialamatkan kepada Presiden KEADILAN, ROS memberi alasan parti itu melanggar fasal 32.2.1 Undang-undang berdaftar parti dengan merujuk pemecatan Rajagopal a/l Andaikalam pada 1 dan 27 April 2009.

“Fasal 32.2.1 tidak wujud dalam perlembagaan KEADILAN. Perkara aneh ini, mencerminkan niat jahat dan ‘mala fide’ ROS. Apakah ROS tidak membuat semakan perlembagaan KEADILAN yang diluluskan oleh mereka sendiri?,” soal Saifuddin ketika mengadakan sidang media di Ibu Pejabat KEADILAN tengahari tadi.


Menurut Saifuddin, sekiranya alasan pemecatan ahli tanpa melalui lembaga disipin digunakan, ROS sepatutnya sudah lama mengharamkan Umno.

“Sebelum ini Umno memecat saya tanpa dihadapkan ke lembaga disiplin parti. Mengapa ROS tidak menggunakan alasan yang sama untuk mengharamkan Umno?,” katanya merujuk pemecatannya pada 20 September 1998 oleh Setiausaha Agung Umno ketika itu.

Tambah beliau, nama Rajagopal seperti yang tertera dalam surat berkenaan juga adalah salah kerana nama sebenarnya Jayagopal a/l Andaikalam.

Saifuddin berkata, Jayagopal dipecat melalui keputusan Majlis Pimpinan Pusat (MPP) pada mesyuarat bertarikh 26 April 2009 kerana bertanding dalam pilihan raya kecil Bukit Selambau sebagai calon bebas.

“Fakta ini diketahui umum dan boleh didapati dari laman web Suruhanjaya Pilihan Raya. Ia tidak boleh dinafikan. Justeru, adalah amat jelas dalam kes ini, penama tidak perlu dirujuk atas apa jua siasatan.

“Mana-mana parti politik tidak akan menerima keadaan di mana seorang anggotanya bertanding menentang parti sendiri,” kata Saifuddin sambil menambah, notis jawapan akan dihantar kepada ROS petang ini.

Sementara itu, Ahli Biro Politik KEAIDILAN, Sivarasa Rasiah berkata perkara pemecatan yang dibangkitkan tidak ada kena mengena dengan ROS memandangkan ia adalah isu dalaman parti.

“Inilah pertama kalinya dalam sejarah, apabila kita dengar isu pemecatan ahli dijadikan alasan untuk membatalkan pendaftaran parti. Saya yakin ada tangan Umno dan Barisan Nasional di belakang tindakan ini.

“Perkara ini cukup remeh dan bodoh yang cuba dilakukan untuk memberikan implikasi serius kepada KEADILAN. Tambahan dalam keadaan kita menjangkakan pilihan raya umum akan diadakan dalam masa terdekat,” ujar Siva.


http://www.keadilandaily.com/?p=13668

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

4 comments

comments
May 19, 2011 at 3:24 PM delete

Siap sedia lah, PKR akan diharamkan dalam masa terdekat ni. Pastu PKR akan daftar semula sebagai PKR Baru tapi tunggulah sampai habis PRU13 pun pendaftaran PKR Baru tak kan lulus. Sejajar dengan itu, Anwar akan masuk penjara hujung bulan depan. Jadi tanpa PKR dan tanpa Anwar, UMNO harap Pakatan akan hilang kuku bila penyokong2 PKR akan berpecah belah. Itu kan style UMNO, pecah dan perintah (break and rule). Saifuddin dah takleh buat apa pun, ROS memang dah bengkok (bent) akan bubarkan PKR dengan alasan bodoh macamana pun. Jangan main2 ROS dah mula nak mencucuk durinya....

Reply
avatar
Anonymous
May 19, 2011 at 4:32 PM delete

Pihak musuh benar-benar mahukan buku bertemu ruas. AWAS, PROVOKASI PIHAK MUSUH SELANJUTNYA!!

Reply
avatar
Anonymous
May 19, 2011 at 5:20 PM delete

nak buat macam mana pemimpin2 umno bacul tu buat negara ni macam mak bapa depa punya.
What ever hapen to PKR the fight goes on with more courage and determination inshallah.

Reply
avatar
Anonymous
May 19, 2011 at 10:33 PM delete

Prkara kecik je tu. Apa nk hairan prmainan jahat org yg confirm ahli neraka ni. InsyaAllah, PR tetap menang besar. Dapatkah Umno(BN) rasakn bhw rakyat skrg ni lebh suka brtindak brdiam diri. Yng banyk kecoh tu adalah tentera upahan dari kaum perkasa & perkida. Rakyat tahulah tu.

Reply
avatar
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive