Insflasi : Khir Toyo bidas Najib.

Kata Khir Toyo "Misalnya kita kata petrol dan gula kita murah berbanding negara jiran. Tapi di negara jiran kita pula harga beras, ikan dan sayur-sayuran jauh lebih murah dari negara ini. Kalau kerajaan nak hapuskan subsidi kenalah juga hapuskan dasar mengawal harga untuk barangan lain yang boleh didapati murah dari negara jiran."

Tambah Khir lagi "Kerajaan kata mahu kawal inflasi. Tapi dalam mahu kawal inflasi kerajaan mahu kurangkan subsidi petrol. Kalau ikut logiknya, pengurangan subsidi petrol ini akan tingkatkan harga petrol dan barangan sekaligus tingkatkan inflasi."

Itu kata Khir Toyo seorang Ahli UMNO dan juga bekas MB Selangor yang terkenal dengan Istana Ala Bali nya yang mencecah RM24Juta..


Biarpun beliau terbukti memang Kaya tetapi beliau juga mempersoalkan apakah rasionalnya kenaikkan harga RON95... tapi pencacai UMNO yang cukup-cukup makan saja tu bagaimana?


Inflasi: Kerajaan buat rakyat pening lalat — Dr Mohd Khir Toyo

23 MEI — Seperti yang dijangkakan Bank Negara Malaysia mengumumkan kenaikan Overnight Policy Rate (OPR). Kenaikan ini sekaligus menaikan kadar pinjaman asas. Ia kemudiannya meningkatkan beban hutang sebahagian besar rakyat yang membeli rumah dengan cara pinjaman.

Beberapa hari kemudian Gabenor Bank Negara menyatakan kenaikan inflasi adalah akibat kenaikan harga kos pembuatan terutamanya kenaikan harga minyak. Jadi ramai rakyat biasa di bawah jadi pening lalat mengapa Bank Negara perlu naikkan OPR dan BLR jika inflasi berlaku bukan disebabkan lebihan permintaan dan lebihan wang dalam pasaran.

Rakyat biasa yang bukan pakar ekonomi tertanya-tanya bagaimana kenaikan OPR dan BLR boleh membantu mengurangkan kos pembuatan terutamanya kos bahan api atau kos tenaga sekaligus mengurangkan inflasi.

KDNK Malaysia suku tahun pertama yang diumumkan hanya berkembang pada kadar4.6 peratus. Ini di bawah sasaran tahun ini pada sekitar 5.5 - 6 peratus. Maknanya inflasi bukan disebabkan pertumbuhan ekonomi yang terlalu cepat.

Malangnya, Bank Negara masih menggunakan cara lama untuk mengawal inflasi. Mungkin ada sebab Bank Negara naikkan kadar faedah, tapi majoriti rakyat tidak faham. Yang saya khuatir tindakan Bank Negara berterusan menaikkan kadar faedah bukan sahaja akan gagal mengawal inflasi malah mungkin akan menyebabkan kemelesetan pertumbuhan ekonomi.

Kalau baca akhbar The Star beberapa minggu lalu banyak kritikan terhadap tindakan Bank Negara ini dan hampir kesemuanya bersetuju tindakan Bank Negara menaikkan OPR dan BLR adalah tindakan tidak masuk akal. Mungkin semua yang menentang salah kerana kami tidak pandai ekonomi macam Gabenor Bank Negara. Kalau ada penjelasan logik cubalah berikan kepada rakyat, janganlah buat bodoh sahaja.

Rentetan masalah inflasi ini juga, beberapa Menteri mengakui inflasi di Malaysia agak serius. Mereka juga mengakui inflasi sekarang ini disebabkan kenaikan harga minyak dunia. Yang anehnya mereka juga menyatakan kerajaan mungkin akan menaikkan harga petrol RON95 bagi mengurangi subsidi kerajaan.

Jadi kita yang dibawah ini bertambah keliru. Kerajaan kata inflasi berlaku akibat kenaikan harga minyak dunia. Kerajaan kata mahu kawal inflasi. Tapi dalam mahu kawal inflasi kerajaan mahu kurangkan subsidi petrol. Kalau ikut logiknya, pengurangan subsidi petrol ini akan tingkatkan harga petrol dan barangan sekaligus tingkatkan inflasi.

Baru-baru ini juga Makmal Rasionalisasi Subsidi umumkan pengurangan subsidi gula. Harga gula pun naik. Kalau sudah harga gula naik, susah juga nak halang pengusaha jangan naikkan harga minuman mereka. Kerajaan kata pengusaha jangan cari untung lebih dengan naikkan harga minuman.

Kita pun setujulah dengan pandangan kerajaan kalau kenaikan tersebut kecil. Namun jika telah dua kali harga gula naik (sebanyak 40 sen secara keseluruhannya) kerajaan masih tidak benarkan pengusaha naikan harga minuman susah juga. Kalau pengusaha kedai minuman mungkin boleh lagi, tapi kalau pengusaha Industri kecil dan sederhana (IKS) dan industri besar susahlah mereka. Kenaikan sedikit sahaja sudah boleh mencecah ratusan ribu atau jutaan ringgit kenaikan kos gula mereka.

Pengusaha pun rakyat juga. Mereka pun pening juga. Kerajaan tidak benarkan mereka naikkan harga tapi kerajaan sendiri tak mahu rugi, sebab itu kurangkan subsidi. Jadi pengusaha jangan buat untung, kerajaan pula yang hendak buat untung?

Dulu saya cadangkan supaya ditutup sahaja Makmal Rasionalisasi Subsidi kerana yang dibuat bukannya rasional sangat kepada rakyat. Makmal ini harus melihat isu subsidi secara keseluruhan bukannya secara berasingan.

Misalnya kita kata petrol dan gula kita murah berbanding negara jiran. Tapi di negara jiran kita pula harga beras, ikan dan sayur-sayuran jauh lebih murah dari negara ini. Kalau kerajaan nak hapuskan subsidi kenalah juga hapuskan dasar mengawal harga untuk barangan lain yang boleh didapati murah dari negara jiran.

Tidak bolehlah satu keadaan kita hendak kurangkan subsidi hingga menyebabkan barangan jadi mahal, tapi ada barangan kita boleh dapat dengan murah dari luar, kerajaan pula kawal. Memang benar kerajaan perlu lindungi industri tempatan.

Rakyat boleh faham jika hak mereka juga dilindungi melalui skim subsidi sedia ada. Yang rakyat tidak faham ialah kerajaan tidak mahu beri subsidi untuk barang mahal tapi kawal barang murah sehingga jadi mahal.

Sepatutnya makmal rasionalisasi subsidi buat polisi mengurangkan subsidi yang rasional kepada rakyat. Tapi yang terjadi hari ini ialah makmal ini buat pengurangan subsidi ikut rasional mereka sahaja.

Namun yang paling tidak rasional ialah apabila kerajaan cakap nak turunkan inflasi tapi tindakan kerajaan hanya meningkatkan inflasi sahaja. Ini yang benar-benar buat rakyat pening lalat.


drkhir.com

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

4 comments

comments
May 23, 2011 at 10:58 PM delete

Ramai yang belum sedar akan kesan kenaikan OPR ini. Bebanan hutang rakyat marhaen semakin tinggi. Ada kemungkinan kesan kenaikan ini pembayaran hutang bulanan melebihi separuh daripada gaji yang dapat setiap bulan. Pendapatan isi rumah RM3000 pun masih tidak mengcukupi.

Reply
avatar
May 23, 2011 at 11:57 PM delete

Rakyat semua sudah cakap serupa macam si Toyol ni cakap iaitu bila harga petrol naik, harga barang pun naik, inflasi pun naik. Rakyat mendahului Toyol namun kerana rakyat bukan Toyol maka cakap rakyat dibidas oleh pencacai2 UMNO. Sekarang Toyol UMNO yang bercakap sama macam apa yang rakyat cakap. Bila si Toyol dah tak buat kerja Toyol dia berubah jadi manusia.

Reply
avatar
Anonymous
May 24, 2011 at 12:50 AM delete

Kita sdg tunggu penafian atau pandangan eko dr pencacai pulak..

Bila susu naik harga maka ada pencacai kata jgn salahkan kjaan sbb yg naik kan harga susu bukan kjaan tp pengusaha kilang...

kita bg laluan pd pencacai...

Hrp mrk sedar kedudukan kewangan mereka dgn kedudukan kewangan Khir Toyo... semasa bg komen...

Reply
avatar
Anonymous
May 24, 2011 at 5:28 AM delete

Khir Toyo ni...dah kaya....dia cakap baik punya brother sebab nah tanggih simpati....kalau....buat baik dibalas baik...ada peluang le....Khir Toyo ini disayangi rakyat....sama le macam si Khairy...tu..berlakon boleh....le...hipokrit punya manusia....tengoklah brother...sikit lagi muncul pulak...pemimpin2 macam khir dan khairy yg kononnya nak membela rakyat....piiiiiiiirah

Reply
avatar
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive