Harga Barang dijangka meningkat tetapi tidak membebankan Pengundi BN.

KUALA LUMPUR: Harga barang dijangka melambung berikutan keputusan kerajaan Umno-Barisan Nasional mengumumkan kenaikan tarif elektrik yang akan menyebabkan pengguna menanggung beban.

Pensyarah kanan Jabatan Ekonomi, Fakulti Pengurusan Perniagaan, Universiti Teknologi Mara (UitM), Dr Baayah Baba berkata golongan berpendapatan rendah akan merasa kesan kenaikan tarif berkenaan.

“Ini kerana kos pengeluaran akan meningkat, terutama di kilang yang menggunakan mesin berteknologi tinggi kerana mereka menggunakan elektrik melebihi 300 kilowat sejam (kWj),” katanya dilapor Sinar Harian hari ini.


Justeru katanya, pengilang terpaksa menanggung bebas kos pengeluaran yang meningkat dan akhirnya kos tersebut akan dipindahkan kepada pengguna.

Sementara Pensyarah Ekonomi Pusat pengajian Sains Kemasyarakatan Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Amir Baharuddin pula berkata kenaikan tarif elektrik akan menyebabkan negara berdepan inflasi.

“Inflasi adalah isu yang serius hingga boleh menimbulkan krisis jika tidak dibendung. Ini kerana rakyat terpaksa menaggung beban apabila semua barang akan meningkat secara automatik selepas ini,”

“kerajaan tidak sepatutnya menaikkan tarif elektrik sekarang kerana kenaikan harga barang akan memberi tekanan kepada rakyat, terutama mereka yang berpendapatan rendah,” ujarnya dipetik berkata.

Semalam, pakar ekonomi Yeah Kim Leng berkata harga makanan dijangka akan turut meningkat seiring dengan pengumuman kerajaan menaikkan tarif elektrik.

Ketua ekonomis Ratings Agency Malaysia itu berkata ia berikutan industri pengeluaran makanan di negara ini menggunakan sebahagian besar tenaga eletrik bagi tujuan pengeluaran.

“Sebanyak 75 peratus isi rumah terlepas daripada kesan langsung kenaikan tarif elektrik, tetapi mereka akan menghadapi bebannya apabila pengeluar memindakah kos yang lebih tinggi kepada pengguna,” katanya seperti di lapor Malaysiakini.

Kerajaan membuat keputusan menaikkan tarif elektrik sebanyak 2.23 sen kilowatt sejam atau 7.12 peratus kepada 33.54 sen kW sejam daripada 31.31 sen kW sejam, berkuatkuasa 1 Jun.

Ia disebabkan langkah kerajaan untuk menarik semula subsidi daripada rakyat di negara ini.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

4 comments

comments
BATUNISAN NAZIZONISIONAL
May 31, 2011 at 12:29 PM delete

Inilah anugerah BN kpd rakyat,bukan pertama ini yg ke5,yg waa heran kenapa setiap kali masaalah ekonomi pasti rakyat yg terbeban,kenapa bodo sangat sehingga kerja sekecil ini pun rakyat jadi mangsa,dimana OTAK wiba konon nak bela rakyat,cakap tentang ekonomi berdegar2,bodo tak habis2,baik berundur saja kasi can dgn pakar ekonomi lain,yg lagi bodo adalah rakyat tegar yg sangup dipenyekk BN utk terus mereka berkuasa,lagi2 undi BN tak serikkah org melayu dikutakkatikan utk terus hidup diperbodokan sekali lagi DIPERBODO sehingga mencapai pencapaian TERBODO 1malaysia,kita kata ubah mereka terpingga2 nak taknak ubah,kenapalah melayu kita ni terlalu slow tentang tindakan mcm ni,kalau kes gumpat/fitnah/rogol/judi wah no1 dlm 1malaysia,kalau nak taksub dijahanamkan BATUNISAN NAZIZIONISIONAL hah undilah BN sampai mati.........

Reply
avatar
Anonymous
May 31, 2011 at 12:40 PM delete

Ada pluang cerah Umno(BN) menang besau ni. Rakyat dlm jajahan pemikiran Umno(BN) dah tentu seronok dgr berita kenaikn ini. Kalu menang PRU nnti dh tentu minyak & air plak naik. Seronokny barang naik. Hutang brtambah lagi. wowwww..

Reply
avatar
Anonymous
May 31, 2011 at 1:46 PM delete

Just say it is part of "ORDO AB CHAO" principle.

Reply
avatar
May 31, 2011 at 3:56 PM delete

Aku benci pemimpin bodo ni..memang bodo nak mampus dari zaman mahathir lagi kebodohan pemimpin umno teserlah..aku x kisahlah brapa banyak tarif dia nak up,minyak nak naik berapa harga pun..seperti yg dikatakan nak menjadikan Malaysia negara berpendapatan tinggi..kepala jubor dia nak berpendapatan tinggi kalau semua benda naik tapi pelarasan gaji minimum x seiring jalan bersama..pendapatan poket diorang yang naik adalah..babi betul..aku sumpah2 seranah je pemimpin bahlul macamni..ilmu dunia tinggi ilmu agama zero..x layak jadi pemimpin la binatang2 ni semua..cuba tengok singapore dan negara maju lain..walaupun kata najib babi minyak kita masih murah,minyak negara lain mahal..tapi kebijaksanaan pemimpin mereka mereka adjust pelarasan cukai dan gaji minimum seiring dengan kenaikan harga barang,seiring dengan kemelesetan ekonomi..itu yg menjadikan negara mereka survive dan still berpendapatan tinggi,produktiviti meningkat..tapi negara kita ni tau nak bagi cukai naik harga je..pelarasannya xde langsung..kalau gaji paras kemiskinan rm600, yang itu punya paras gak still diorang ikut x ubah2..sedangkan sekarang ni paras kemiskinan terkini gaji rm1500 tu kira paras kemiskinan terkini miskin luar bandar..kalau rm3000 kategori miskin bandar..kalau paras gaji garis kemiskinan luar bandar still rm600,x heranla banyak orang miskin..konon miskin sifar..kepala butuh dia..benci betul aku ngan orang2 UMNO ni especially pemimpin2 bongok yang dok sibuk mereka puja2 tu..xde benefit pun rakyat dapat selama 53 tahun ni..kalau macamnila gayanya..berentilah mimpi wawasan 2020 mahathir+khinzir=mahazir tu..menyampah aku..menyampah!!!! babi najib dan BN2 semua..babi negara..menyampah aku..rase nak rejam2 ngan mercun bola..memang babi la pemimpin gerombolan ni..mentekedarah duit rakyat je kejenya..elaun puluhan ribu..gaji puluhan ribu pun x cukup lagi..memang bangsat..bila mengenangkan mereka sanggup berbelanja mewah sedang rakyat kebulur sampai terpaksa makan sampah,tidur tepi longkang,makan siput babi..aku makin benci melihat pemimpin2 ni..dasar x sedar diuntung

Reply
avatar
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive