Sunday, August 29, 2010

Penunjuk Perasaan di UPAH kata Najib..

Baca apa kata Mahathir dan Najib pasal insiden membakar bendera Malaysia di Indonesia ini..

Menurut Mahathir insiden membakar bendera Malaysia dan melontarkan najis ke bangunan Kedutaan Besar Malaysia oleh sekumpulan penunjuk perasaan, Mahathir berkata ianya dilakukan oleh kumpulan kecil yang diupah untuk melakukan perkara tersebut.

Dan Najib juga menyifatkan kumpulan yang bertindak memijak Jalur Gemilang dan melempar najis manusia ketika berdemonstrasi di hadapan bangunan Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta Isnin lalu merupakan perbuatan sekumpulan penunjuk perasaan upahan.

Selari kenyataan mereka kali ini.. Mahathir kata diupah.. Najib juga kata mereka itu diupah.

UPAH.. adalah satu perkataan yang kita faham amat sinonim dalam setiap gerakkerja yang dilakukan oleh UMNO.

Bagi Najib dan Mahathir mereka merasakan apa yang dilakukan oleh penunjuk perasaan di Indonesia itu adalah sama dengan tunjuk perasaan yang kini kita sering lihat dinegeri-negeri Pakatan Rakyat yang dilakukan oleh penyokong-penyokong UMNO dimana UPAH diperlukan untuk menggerakkannya..

Ramai yang mengatakan peserta demo yang dianjurkan oleh UMNO biasanya dibayar untuk menyertainya.. lebih besar upahnya maka lebih ramailah yang menyertainya..

Kalau semasa Pilihanraka kecil pula kita pasti akan mendengar petugas-petugas dari UMNO yang memerlukan UPAH untuk memasang poster dan juga banner, jika tiada upah maka tiada kerja akan dilakukan.

Dan jika kerja telah dilakukan sebelum UPAH dibayar dan UPAH yang dijanjikan itu hilang ditengah jalan atau dalam lain ayat telah disonglap oleh pihak tertentu.. keesokannya kita akan mendengar berita ada bendera atau poster UMNO/BN dikoyak atau diturunkan.

Malah di Permatang Pauh pernah terjadi insiden bendera UMNO/BN dibakar oleh mereka yang dijanjikan upah tersebut, bila ditanya kenapa mereka membakar bendera itu, jawabnya “depa tak bayar upah kami bang…”

Disebabkan mereka telah biasa membayar upah untuk penyokong-penyokong mereka untuk melakukan demonstrasi maka mereka menganggap penunjuk perasaan di Indonesia itu juga sama dengan penyokong-penyokong mereka..

Tapi diupah oleh siapa pula ya??

Jangan kata diupah oleh Anwar Ibrahim pula sudahlah….


Penunjuk Perasaan Upahan
KUALA LUMPUR 27 Ogos – Tindakan memijak Jalur Gemilang dan melempar najis manusia ketika berdemonstrasi di hadapan bangunan Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta Isnin lalu merupakan perbuatan sekumpulan penunjuk perasaan upahan.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, perkara itu tidak perlu dihairankan kerana di Indonesia terdapat kumpulan penunjuk perasaan yang diupah oleh pihak-pihak tertentu jika timbul satu-satu isu.

Beliau percaya dalang yang mengupah kumpulan penunjuk perasaan dalam demonstrasi tersebut mahu merenggangkan hubungan Malaysia dan Indonesia.

“Saya tidak hairan kerana di Indonesia ada kumpulan upahan. Kita mesti bezakan bahawa ini adalah tindakan yang diupah oleh pihak tertentu untuk merenggangkan hubungan kita dengan kerajaan Indonesia.

“Saya tidak anggap ini sebagai mencerminkan pendirian pemerintah Indonesia malah hubungan kita dengan Indonesia sangat baik dan sangat erat. Kita amat selesa dengan hubungan ini,’’ katanya.

Najib berkata demikian selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) UMNO di Menara Dato’ Onn, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, hari ini.

Beliau mengulas tindakan sekumpulan rakyat Indonesia memijak Jalur Gemilang dan melempar najis manusia ketika berdemonstrasi di depan bangunan Kedutaan Malaysia di Jakarta Isnin lalu.

Ekoran kejadian tersebut, pasukan keselamatan Indonesia telah mempertingkatkan kawalan di Kedutaan Malaysia di Jakarta bagi mengelakkan kejadian serupa berulang.

Bagaimanapun ia tetap berulang semalam apabila kumpulan itu terus bersikap liar dengan membakar dan meludah Jalur Gemilang serta bergaduh dengan pasukan polis Indonesia yang mengawal di kawasan kedutaan tersebut.

Seramai 600 orang menyertai demonstrasi itu sambil berteriak ‘Ganyang Malaysia’ bagi membantah apa yang mereka dakwa pencerobohan pihak berkuasa Malaysia di sempadan perairan kedua-dua negara, berhampiran Bintan, Kepulauan Riau, 13 Ogos lepas.

Najib dalam pada itu turut mengingatkan supaya tidak ada sesiapa yang sengaja merosakkan hubungan antara kepimpinan Malaysia dan Indonesia.

Sambil menyifatkan tindakan itu sebagai amat meresahkan rakyat Malaysia, beliau menegaskan, tujuan penunjuk perasaan adalah untuk mencetuskan kemarahan di kalangan rakyat negara ini.

“Itulah niat sebenar mereka. Mereka mahu kita bertindak balas, menimbulkan kemarahan supaya hubungan kita dan Indonesia menjadi renggang. Oleh itu kita jangan terperangkap dengan permainan ini.

“Di peringkat Kabinet kita telah membincangkan isu ini dan kita juga telah memanggil Duta Indonesia di Malaysia dan kita telah meminta pihak berkuasa Indonesia mengambil langkah kawalan lebih ketat bagi menghindarkan perkara seperti ini berulang,’’ ujarnya


Media UMNO

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails