Saturday, July 31, 2010

Takkan Ling Liong Sik sorang saja kot.... - Guan Eng (Video Inside)

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dalam mengulas mengenai dakwaan yang dikenakan terhadap Bekas Presiden MCA Tun Ling Liong Sik yang telah didakwa di mahkamah atas tuduhan menipu kerajaan Malaysia, menyifatkan dakwaan itu sebagai satu langkah ke depan.

Bekas Presiden MCA itu telah dituduh menipu kerajaan Malaysia bagi mendapatkan kelulusan pembelian tahan di Pulau Indah antara 25 Sept dan 6 Nov. 2002 di tingkat 4 Pejabat Perdana Menteri yang terletak di Bangunan Perdana Putra

Bagaimanapun Guan Eng mempertikaikan mengapa hanya Bekas Presiden MCA seorang sahaja yang dikenakan tindakan padahal adalah agak mustahil Bekas Presiden MCA itu melakukannya sendirian.

Kenyataan sepenuhnya sila lihat videoclip dibawah, sebelum itu berikut adalah sedikit fakta mengenai PKFZ.

Projek Port Klang Free Zone (PKFZ) adalah sebuah projek antara Kerajaan Malaysia dan Kerajaan United Arab Emirates yang bertujuan untuj menarik pelabur-pelabur asing ke Malaysia dan meningkatkan daya saing Negara dengannegara-negara lain serta menjadikan Pelabuhan Klang sebagai muatan utama di rantau ini.Projek ini akan menjadi pemangkin utama di dalam memajukan aktiviti ekonomi dan pembangunan di Pulau Indah serta menambah jumlah kargo yang dikendalikan di Pelabuhan Klang.

Jemaah Menteri pada 24 Mac 1999 telah bersetuju supaya Lembaga Pelabuhan Klang (LPK) membeli tanah seluas 830 ekar di Pulau Indah untuk pembangunan projek PKFZ.

Pada 14 Februari 2001, Jemaah Menteri bersetuju supaya Kerajaan menerima tawaran tambahan pembelian tanah di kawasan tersebut seluas 170 ekar lagi menjadikan jumlah luas keseluruhan ialah 1000 ekar.

Jemaah Menteri pada 21 Februari 2001 telah mengambil maklum bahawa kos tanah gagi 1000 ekar adalah RM1,088 Billion berasaskan harga RM25 sekaki persegi. Apabila diambil kira kos bebanan dan beban faedah sebanyak RM1,352 Billion jumlah keseluruhan projek menjadi RM2.44 Billion, walaubagaimanapun Kementerian Kewangan dan Jabatan Peguam Negara telah membangkitkan kekhuatiran mengenai beban tersebut.Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails