Sunday, July 11, 2010

BN bela babi boleh? Kerajaan PR tak boleh.. Babi betui..

Dulu bila Kerajaan PR Selangor bertindak meneruskan kerja-kerja projek ladang babi yang dimulakan oleh Kerajaan terdahulu di negeri Selangor mereka diserang bertubi-tubi oleh puak UMNO dengan berbagai alasan..

Ada yang mengatakan kerajaan PR Selangor membazirkan RM1oo Juta untuk meneruskan projek itu.. malah yang pernah menyertai rombongan melawat kandang babi di German pun telah turun padang bersama 200 penduduk kampung di sekitar Sepang mengadakan tunjuk perasaan di hadapan Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor sebagai membantah projek berkenaan.

Isu ini menyepi setelah Ketua Biro Pertanian Tradisi MCA Dato Dr Lee Chong Meng mendedahkan perkara sebenar iaitu projek ini telah diluluskan oleh Khir Toyo.

Malah menurut Lee, Karim pemimpin UMNO yang begitu lantang menentang projek tersebut juga telah menyertai rombongan melawat kandang babi di German-berita sila baca di SINI

Begitu juga apa yang berlaku di Kedah, bila kerajaan negeri PR Kedah mahu meruntuhkan pusat menyembelih babi yang ada di Alor Setar dan memindahkannya ke kawasan yang majority penduduknya bukan Islam, puak UMNO telah mengapi-apikan penduduk untuk melakukan demonstrasi..

Kerana menghormati apa yang disuarakan oleh penduduk itu, kerajaan PR Kedah telah mengkaji semula cadangan itu biarpun menyedari segelintir pemimpin UMNO terlibat dalam demonstrasi itu..

Dan dijadikan isu juga bila kerajaan PR Kedah hendak meluluskan pembinaan ladang Babi terbesar di Kedah kalau tidak silap di Bukit Selambau ..

Semuanya dijadikan isu yang sangat besar oleh pejuang Bangsa dari UMNO itu..

Itu semua bila Kandang Babi atau apa saja berkenaan dengan Babi berada di negeri-negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat, semuanya dijadikan modal politik oleh UMNO..

Dan bagaimana pula dengan berita dibawah? Berita yang memaparkan gesaan oleh Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Chua Tee Yong terhadap penternak babi agar memindahkan penternakan babi mereka ke integrated Pig Farming Area (PFA) diBukit Pelandok supaya kemudahan yang berusia 5 tahun itu boleh beroperasi..

Kenapa tiada demonstrasi dilakukan oleh pejuang Bangsa bagi menentang pembinaan ladang bersepadu ini.. dimana mereka? tak mahu berdemo kah?

HIPOKRIT Sungguh mereka itu..

Oooo… Kalau depa bela babi boleh?? Kerajaan PR tak boleh.. Babi betui..


Move to pig area farming, farmers urged

Saturday July 10, 2010

PORT DICKSON: Pig farmers are urged to move into the integrated Pig Farming Area (PFA) in Bukit Pelandok near here so that the five-year-old modern facility can commence operations.

Deputy Agriculture and Agro-based Industries Minister Chua Tee Yong said this would help increase pork production.

“The price of pork has increased tremendously due to the lack of supply,” he said.


Concern: Chua (right) talking to villagers who had to close their pig farms
and venture into other farming activities in Tanah Merah Site A


“We hope the farmers will talk to the relevant parties and move into the new facility soon,” he added after a tour of the 480ha PFA.

The PFA can house between 250,000 and 300,000 pigs at any one time.

The Federal Government decided to set up the centralised PFA following the Nipah virus outbreak, which killed more than 100 people and led to the culling of thousands of pigs in 1998.

“I would also like to suggest to the farmers to merge their operations to keep costs down,” he added.

Negri Sembilan Livestock Farmers Association head Peter Yeong said many pig farmers were unable to move into the PFA as the cost of doing so was high.

He said one of the conditions imposed was that the premises should be designed by the Vete­rinary Services Department and the developer. It is priced at RM1.3mil each.

“The farmers cannot afford that.” Yeong said 120 of the association members paid RM320,000 each for the land but none moved in as the cost was beyond them.


The Star Online

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails