Serangan Regim Zionis : Mahathir Kutuk.. Najib kenapa diam?

Ramai pemimpin-pemimpin dunia yang mengutuk serangan tidak berhati perut Tentera Regim Zionis keatas armada bantuan kemanusiaan untuk Gaza..

Tetapi kemana Perdana Menteri kita? Kenapa masih tiada berita yang mengatakan Najib mengutuk tindakan Regim Zionis itu? Takut nak bersuara ka?

Kalau Muhyiddin tu.. aku tak berapa nak hairan sangat, pasal dia tu kalau tak ada orang bagitahu dia tak akan tahu punyalah...macam kes judi bolasepak tu lah..demonstrasi di Taksim Square Itanbul, Turki

Dr M kutuk serangan Israel ke atas armada kecil bantuan ke Gaza

PUTRAJAYA, 31 Mei — Pengerusi Perdana Global Peace Organisation (PGPO) Tun Dr Mahathir Mohamad mengutuk tindakan Israel memintas armada kapal kecil yang sedang dalam perjalanan ke Semenanjung Gaza hari ini.

“Saya amat marah dengan pencabulan pasukan Israel terhadap orang yang tidak bersenjata. Saya pasti Israel akan kata orang ini membawa banyak senjata. Ini tidak masuk akal,” katanya pada sidang akhbar di sini.

“Kami telah pastikan bahawa kesemuanya bukan pejuang dan mereka datang dari seluruh pelusuk dunia termasuk dari Amerika dan Eropah,” katanya.

“Niat mereka sebenarnya untuk belayar dengan bot bagi menghantar bekalan ke Gaza. Mereka tahu bahawa Israel akan menghalang mereka tapi kami tidak jangka bahawa Israel akan menggunakan kekerasan termasuk menembak dengan peluru hidup,” katanya.

“Israel mendakwa orang ini mempunyai banyak objek-objek tajam. Saya tak tahu apa yang dimaksudkan dengan objek-objek tajam,” katanya.

Pada mulanya, armada kapal kecil itu mengandungi sembilan buah kapal, yang dianjurkan oleh kumpulan pro-Palestin dan pertubuhan hak asasi manusia Turki.

Sebuah daripada kapal itu, Mavi Marmara, diserang oleh tentera Israel pagi ini, berdekatan Gaza, dengan dua rakyat Malaysia — seorang wartawan dan seorang jurukamera dari Astro Awani — berada di atas kapal dengan nasib mereka masih belum diketahui.

Bagaimanapun, enam wakil PGPO selamat kerana mereka berada di atas kapal lain.

Dr Mahathir (gambar) berkata arahannya kepada wakil PGPO untuk meneruskan perjalanan dan berpatah balik jika terdapat amaran daripada tentera Israel.

Sambil mengemaskini lokasi tiga kapal PGPO, mantan perdana menteri itu berkata mereka masih berada di Mediterranean dalam perjalanan ke Gaza.

Dr Mahathir berkata dua buah kapal mengalami kerosakan dan ini menyebabkan mereka ketinggalan jauh di belakang untuk menyertai enam kapal yang lain yang berkumpul lebih awal di Cyprus.

“Ia mengambil masa sekurang-kurangnya tiga hari sebelum mereka (kapal-kapal Malaysia) boleh tiba di Gaza,” katanya.


Bernama

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

2 comments

comments
June 1, 2010 at 6:47 AM delete

ASD,

Sabar ye, Rosmah sedang siapkan Najib punya statement, budak2 kat Tingkat 4 tu bertungkus lumus siang malam nak siapkan teks ucapan supaya ucapan Najib nanti tak tempias kat APCO kang kecik pulak hati APCO payah pulak Najib nak pujuk BN (Benjamin Netanyahu).

Reply
avatar
cpmmentator
June 1, 2010 at 8:47 AM delete

Sudah terhutang budi, tergadai bodi le tu..... Eleh, kalau ada peluang buat komen untuk dapat political mileage, Zul Nordin yang bodo tu pun akan rebut peluang keemasan. Ini kan pulak Najib yang lebih cerdik. Ini tentu kes teloq dah kena ikat

Reply
avatar
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive