Selain Kronisme, Korupsi dan Nepotisme.. Amalan Bodek jangan dilupa..

Aku sangat setuju dengan kenyataan Samsul Iskandar ini yang mengatakan muka-muka lama yang mendokong amalan korupsi, kronisme dan nepotisme (KKN) Umno-BN terus dikekalkan didalam PKR.

Tetapi ada ayat lagi yang aku rasa tertinggal selain dari Korupsi, Kronisme dan Nepotisme .. iaitu budaya MEMBODEK!! bodek juga satu budaya UMNO/BN yang dibawa kedalam PKR oleh muka-muka lama...

Budaya membodek yang diamalkan oleh muka-muka lama dalam PKR yang berasal dari UMNO amat jelas kelihatan apabila program yang melibatkan DS Anwar Ibrahim dijalankan..

Pemuda kecewa PKR masih biarkan amalan KKN dalam parti

KOTA BARU, 28 Mei — Sayap pemuda Parti Keadilan Rakyat (PKR) melahirkan kecewaan kerana parti itu masih tidak melaksanakan agenda perubahan dengan menyeluruh, sebaliknya muka-muka lama yang mendokong amalan korupsi, kronisme dan nepotisme (KKN) Umno-BN terus dikekalkan.

Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata mereka ini yang bergelumang dengan korupsi dibiarkan terus memegang kuasa dalam pentadbiran kerajaan negeri dan syarikat-syarikat berkaitan kerajaan.

“Justeru, kenapa hairan jika kerajaan negeri masih dilihat tidak mampu bertindak dengan sebaiknya untuk kepentingan rakyat?

“Pada Kongres yang lalu, kita sudah memberi ingatan terbuka agar anasir-anasir Umno-BN yang sebati dengan amalan korup ini dibersihkan daripada kerajaan negeri pimpinan Pakatan Rakyat,” kata beliau dalam ucapannya pada Kongres Nasional Keenam AMK di sini pagi ini.

Bagaimanapun Shamsul Iskandar tidak merujuk dengan langsung kes-kes yang dimaksudkan.

Kata beliau, selagi mereka tidak disingkirkan, mereka akan terus-terusan menjalankan usaha sabotaj daripada dalam.

“Mereka ini berusaha secara aktif memburukkan imej kerajaan Pakatan Rakyat dan menggagalkan usaha untuk memberikan khidmat terbaik kepada rakyat.

“Kehadiran secara pasif mereka yang menjadikan rasuah sebagai cara hidup sekalipun, memberikan kesan negatif kepada kerajaan Pakatan Rakyat.

“Harapan mereka hanya satu. Untuk rakyat melihat kerajaan Pakatan Rakyat gagal dan akhirnya Umno-BN akan dapat kembali berkuasa,” katanya.

Shamsul Iskandar menyoal “kenapa kita terus membiarkan anasir korup sebegini terus melakukan sabotaj?”

Padahal mandat rakyat kepada PKR, kata beliau, bukan sekadar untuk memanaskan kerusi Menteri Besar atau semata-mata mentadbir negeri dengan cara lama.

“Rakyat memberi kita mandat untuk menyingkirkan anasir korup Umno-BN ini daripada kerajaan,” katanya.

Tegas beliau, AMK hari ini mempertegaskan kembali perjuangannya menentang KKN.

“Sekiranya kita terpaksa membersihkan parti ini daripada unsur-unsur antireformasi yang mesra dengan pengamal korupsi, Angkatan Muda Keadilan bersedia.

“Kita tidak takut dengan risiko. Kita bersedia menghadapinya, sebagaimana kita tidak pernah gentar memerangi rasuah dalam kerajaan selama ini.

“Kita bertanya kepada elemen-elemen anti-Reformasi, apakah mereka mempunyai keberanian menghadapi kita?” katanya lagi.

Dengan menegaskan perubahan adalah perlu dan tidak pernah mudah, Shamsul menambah, “tetapi kita tidak punya pilihan.”

“Kita tidak boleh menuruti cara lama Umno-BN. Kita mesti punya keberanian, semangat, untuk mencetuskan perubahan dan terus berjuang memastikan perubahan itu berjaya,” katanya.

Shamsul Iskandar juga berkata, AMK juga mendesak agar dasar-dasar bersama Pakatan Rakyat yang telah dicapai secara muafakat tidak dipandang sepi.

Katanya, ia perlu segera digarap dan dilaksanakan dengan tekun oleh setiap kerajaan negeri Pakatan Rakyat.

“Sampai bila kita mahu terus berkempen kepada rakyat hanya dengan bermodalkan bekalan air percuma? Kita perlu merealisasikan wawasan bersama di dalam bidang ekonomi dan urustadbir kerajaan yang baik,” katanya.

Shamsul Iskandar juga berkata kerajaan-kerajaan Pakatan Rakyat tidak boleh bersandar pada kelemahan BN selama ini.

“Benar, setelah lebih 50 tahun memerintah, masih terlalu banyak yang gagal dilakukan oleh BN. Benar, adalah tidak adil untuk mengharapkan kerajaan yang belum pun genap tiga tahun memperbetulkan kesilapan dan memperbaiki semua kepincangan yang ditinggalkan BN,” katanya.


The Malaysian Insider

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

2 comments

comments
May 28, 2010 at 1:23 PM delete

ada lagi... budaya ada kerja ada upah...

ada lagi... tak puas hati kasi hantam depan public

ada lagi... ada pemimpin ada kem

ada lagi... perangai mcm setan mulut mcm longkang...

itulah budaya warisan yg telah tebal dalam jiwa dan hati mereka

Reply
avatar
Anonymous
May 28, 2010 at 7:42 PM delete

Salam Pemimpin2 PKR..
Khas untuk DSAI..

Rakyaat sokong PR kerana KAMI Benci
perangai dan budaya UMNO..
SO TOLONG BERSEHKAN PKR dari MALAON MALAON IN...
KAMI sangat setuju dengan kenyataan Samsul Iskandar yang mengatakan muka-muka lama yang mendokong amalan korupsi, kronisme dan nepotisme (KKN) Umno-BN terus dikekalkan didalam PKR HENDAL LAH DITERAJANG KELUAR DARI PKR dengan kadar segera sebelum terlambat..
INGAT kalau SIMPAN mereka
PKR akan hilang KAMI..

Reply
avatar
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive