Kata SPR Undi itu RAHSIA.. Tapi....

Apabila pilihanraya menjelang tiba kita pasti akan disajikan dengan iklan "mari mengundi" yang pada akhir iklan kalau tak silap aku ada satu ayat yang berbunyi "Setiap Undi adalah Rahsia".

Apa yang dimaksudkan dengan rahsia disini entahlah..

Agak menghairankan bagaimana Ketua Umno Bahagian Permatang Pauh Datuk Abdul Jalil Abdul Majid hari ini telah mendakwa lebih 5000 pengundi Barisan Nasional yang berdaftar di kawasan itu telah ditukarkan sebagai pemilih di parlimen lain sedangkan undi itu dikatakan rahsia oleh SPR..

Adakah anda masih yakin dengan propaganda bodoh SPR yang mengatakan undi itu RAHSIA??


Umno Permatang Pauh Dakwa Lebih 5,000 Pengundinya Ditukarkan Ke Parlimen Lain

BUKIT MERTAJAM, 31 Mei ,Umno Bahagian Permatang Pauh Isnin mendakwa lebih 5,000 pengundi Barisan Nasional (BN) yang berdaftar di kawasan itu telah ditukarkan sebagai pemilih di parlimen lain tanpa pengetahuan mereka.

Ketua Umno Bahagian itu Datuk Abdul Jalil Abdul Majid berkata, kegiatan pemindahan pengundi itu disedari sejak dua minggu lepas apabila beberapa pengundi di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Seberang Jaya membuat semakan daftar pemilih.

"Pengundi terlibat terkejut selepas dimaklumkan bahawa nama mereka telah ditukar ke pusat pengundian Parlimen Batu Kawan sedangkan mereka tidak pernah membuat sebarang pertukaran," katanya kepada pemberita selepas majlis ramah mesra bersama rakyat di sini.

Beliau berkata, ekoran itu, Umno Bahagian Permatang Pauh telah membuat semakan dan mendapati lebih 5,000 daripada 56,000 pengundi terutama di DUN Seberang Jaya yang merupakan kubu kuat BN telah ditukarkan sebagai pemilih ke kawasan lain.

Katanya, Umno juga sedang mengumpul data, maklumat dan bukti berhubung perkara itu sebelum melaporkannya kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk tindakan lanjut.

Abdul Jalil berkata, terdapat kemungkinan kegiatan pemindahan pengundi itu dilakukan oleh pihak tertentu dan dibantu "orang dalam" bagi memastikan kawasan Parlimen Permatang Pauh terus dikuasai pembangkang.

"Saya percaya perkara ini (pertukaran tempat mengundi) dilakukan orang dalam kerana ia hanya boleh dilakukan oleh mereka dan saya meminta SPR memantau perkara itu," katanya.

Sementara itu, Pengarah SPR negeri Morat Pora berkata, SPR akan menyiasat dakwaan Abdul Jalil dan mahukan Umno Bahagian Permatang Pauh menyediakan bukti atas dakwaan itu.

"Adalah tidak mudah untuk SPR memindahkan pengundi dari sesebuah kawasan ke kawasan lain selepas peraturan baru pendaftaran pemilih dilaksanakan sejak 16 Julai 2002 kerana pendaftaran pemilih bagi sesebuah kawasan (dibuat) berdasarkan alamat mengikut kad pengenalan dan maklumat dalam borang pendaftaran pemilih," kata beliau.

Katanya, untuk membuat pemindahan pengundi, seseorang pemilih hendaklah membuat permohonan menerusi borang yang disediakan dan SPR akan membuat semakan dengan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) bagi pengesahan pertukaran alamat pemilih berkenaan.

"Proses menukar pusat mengundi tidaklah semudah yang disangkakan kerana ia harus dilakukan oleh pemilih itu sendiri dengan mengisi borang dan SPR akan membuat semakan alamat baru pemilih dengan JPN sebelum meluluskan pertukaran," kata beliau.

Bagaimanapun, Morat berkata, kemungkinan yang boleh berlaku ialah semasa pengundi baru membuat pendaftaran sebagai pemilih untuk sesebuah kawasan parlimen tetapi pemilih itu mungkin tidak faham bahawa SPR sebenarnya mendaftarkan mereka sebagai pemilih bagi kawasan parliman dan DUN berdasarkan alamat dalam kad pengenalan.

Katanya sebagai contoh, jika seseorang pemilih baru mendaftar di Lumut, Perak, tetapi alamat dalam kad pengenalannya ialah di Pulau Pinang, maka SPR Perak akan merujuk pendaftarannya kepada SPR Pulau Pinang untuk didaftarkan sebagai pemilih baru bagi kawasan mengikut alamat dalam kad pengenalannya.

"Dalam kes ini, terdapat kemungkinan pengundi baru yang mendaftar di Parlimen Permatang Pauh itu sebenarnya mempunyai alamat di Batu Kawan, oleh itu SPR mendaftarkan mereka sebagai pemilih di Batu Kawan berdasarkan alamat dalam kad pengenalan masing-masing," kata beliau.


BERNAMA

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

1 comments:

comments
May 31, 2010 at 7:38 PM delete

ini cerita bodoh. kononnya nak tunjukan yg SPR tu berkompromi dgn Pakatan.. bangang tak abis2 org umno ni... ingat org leh percaya ke

Reply
avatar
Related Posts with Thumbnails

Followers

Archive