Tuesday, April 6, 2010

P094 : UMNO kata Yes untuk MIC tapi NO untuk Palanivel

Kenapa tiba-tiba mereka boleh menerima MIC dicalonkan? Adakah mereka menerima tekanan dari pihak atasan?

Hanya mereka yang tahu jawapannya...Walaupun dengan berat hati, ahli akar umbi Umno boleh mempertimbangkan MIC meletakkan calon dalam pilihan raya kecil Hulu Selangor, tetapi bukan timbalan presidennya Datuk G Palanivel.

Seorang pemimpin Umno cawangan di parlimen tersebut berkata, Palanivel ditolak ekoran "tidak menunaikan janji dan (rakyat) sudah hilang kepercayaan kepadanya".

"Bagi saya ia (perebutan kerusi) bukan masalah kuota, tetapi masalah calon. Banyak janji-janji (pilihan raya), beliau tidak tunaikan.

"Selama empat penggal beliau bertanding, kenapa dia kalah (pada 2008)? Ini kerana undi protes.

"Sekurang-kurangnya, kalau (letak) calon dari MIC, carikan orang lain. Kalau MIC letak Datuk G Palanivel, berat sedikit nak menang. Orang sudah hilang kepercayaan kepadanya," kata seorang pemimpin Umno daripada DUN Batang Kali.

Bercakap kepada Malaysiakini hari ini, pemimpin tersebut berkata, sekiranya BN tetap mahu memilih calon daripada MIC, mereka mesti mengenetepikan Palanivel.

"Selain Palanivel, masih ada harapan," kata seorang pemimpin Umno cawangan di DUN Batang Kali.

Manakala seorang lagi pemimpin akar Umbi Umno daripada DUN yang sama memberitahu, bantahan terhadap Palanivel turut disuarakan kesemua 130 pemimpin kanan cawangan kepada ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan Ahad lalu.

Menurutnya, tuntutan itu turut mengambil kira suara pengundi Cina yang mahukan pucuk pimpinan parti menyerahkan semula kerusi tersebut kepada Umno.

"Kita bantah seratus peratus. (Palanivel) banyak berjanji, tapi tak banyak ditunaikan," katanya senada dengan pemimpin akar umbi yang lain.

Malah, pemimpin tersebut bukan sahaja menolak Palanivel, tetapi masih berkeras mahukan Umno bertanding di kerusi parlimen itu.

Sumber menambah, sejak 2008 lagi, kira-kira 90 peratus cawangan telah menolak MIC bertanding lagi di kawasan parlimen tersebut.

Sementara seorang lagi pemimpin Umno cawangan mendakwa Palanivel tidak menunjukkan prestasi yang memberangkan dan tidak mempunyai "sentuhan langsung" dengan rakyat.


Malaysiakini

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails