Thursday, March 4, 2010

Polis digesa siasat Carpet Raya.. bukan sapu bawah Carpet..

Syabas Chegu Bard.. satu tindakan yang bijak..

Walaupun ramai yang tahu kisah peniaga Carpet ini dan yakin jika siasatan dijalankan akhirnya kita akan tahu siapa sebenarnya terlibat dengan pembunuhan Altantuya..

Chegu tetap berusaha mencari kebenaran!! Kebenaran yang akan merungkai segala misteri...

Diharap dengan laporan dan gesaan yang telah dibuat itu pihak polis akan menyiasat bukannya menyapu kebawah Carpet..

err... Aku bukan nak bodek hang Chegu..


Polis digesa siasat Carpet Raya

Jimadie Shah Othman
Mac 4, 10

Polis digesa menyiasat pengarah syarikat permaidani, Deepak Jaikishan, yang dikaitkan oleh penyiasat persendirian P Balasubramaniam dalam kes Altantuya Shaariibuu, kerana didakwa memperolehi pendapatan yang "amat meragukan" berjumlah jutaan ringgit.

Penyelaras Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin membuat laporan polis mengenainya di Balai Polis Dang Wangi, di ibu negara petang ini.

Dalam laporannya, Badrul Hisham mendakwa, terdapat sumber yang memaklumkan kepadanya bahawa syarikat Deepak - Carpet Raya Sdn Bhd - telah mencatatkan pendapatan RM122 juta dan keuntungan sebanyak RM7 juta pada 2005.

Badrul mendakwa, keuntungan dan transaksi sebesar itu meragukan jika dirujuk kepada perniagaan berdaftar syarikat tersebut, iaitu penjualan karpet.

Badrul turut menyerahkan maklumat mengenai Carpet Raya yang diperolehi daripada Pendaftar Syarikat serta transaksi bank membabitkan syarikat tersebut, sebagai bukti.

Menurutnya, bukti tersebut diperolehi lebih sebulan lalu tetapi hanya didedahkan selepas ianya dapat disalahkan.

“Maklumat (ini) daripada beberapa sumber. Dan kita sedia mendedahkannya jika (polis) nampak minat untuk mengambil tindakan, sebab kita juga terpaksa melindungi sumber,” katanya.

Tahun lalu, Balasubramaniam telah mendakwa bahawa Deepak memainkan peranan dalam menggesa penyiasat persendirian itu supaya menarik balik akuan bersumpah yang mengaitkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan Altantuya.

Keesokannya, 4 Julai tahun lalu, Balasubramaniam menarik balik kenyataan dalam akuan sumpah awal melalui akuan kedua di sidang media yang diadakan secara tergesa-gesa dan kelam-kabut sebelum menghilangkan diri secara misteri di luar negara.

November lalu, Balasubramaniam muncul semula dengan dakwaan-dakwaan lain - kali ini dalam siri wawancara yang disiarkan dalam Youtube.

Balasubramaniam mendakwa yang dia ditawarkan RM5 juta oleh adik Najib - Nazim - untuk menarik balik akuan bersumpah pertamanya. Najib telah menafikan dakwaaan itu sebagai "sembrono".

Ekoran itu, peguam Balasubraniam meminta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) supaya menyiasat dakwaan pelanggan mereka itu.

Pada bulan Januari, ketua pesuruhjaya SPRM, Datuk Abu Kassim Mohamad berkata, suruhanjaya tersebut bersedia menemui Balasubramaniam untuk merakamkan kenyataannya.

Tidak dapat dipastikan sama ada siasatan SPRM telahpun dimulakan.


Malaysiakini

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails