Monday, December 7, 2009

Semasa UMNO menguasai P. Pinang dulu.. korang pernah dengar berita macam ni tak?

Suatu masa dulu sewaktu Kerajaan Negeri Pulau Pinang diterajui oleh UMNO yang majoriti ahlinya berbangsa Melayu dan berugama Islam dengan sokongan sekutu-sekutunya adakah anda pernah mendengar atau membaca berita seperti dibawah?PULAU PINANG, 6 Dis: Kerajaan Negeri Pulau Pinang akan terus memberi pengiktirafan kepada para penghafaz Al-Quran di negeri ini dengan memberi pengiktirafan yang sewajarnya kepada mereka.

Sejajar dengan itu seminar Huffaz yang telah diadakan di Dewan Sri Pinang baru-baru ini dengan kerjasama Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang (JHEAIPP) adalah salah satu tindakan kearah pengiktirafan tersebut.

Menurut Exco Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang, Abdul Malik Abul Kassim setakat ini 137 para hafiz dan hafizah telah mendapat pengiktirafan sebagai salah satu cara menghargai sumbangan mereka yang berjaya menghafaz Al Quran di negeri ini.

"Kita juga berhasrat untuk mewujudkan satu keluarga satu huffaz serta usaha kearah ini sedang giat dilaksanakan bagi mencapai aspirasi tersebut."

Dalam pada itu Ketua Menteri, Lim Guan Eng turut menyokong usaha yang diambil bagi memartabatkan para huffaz ini.

"Kerajaan Negeri memberi pengiktirafan kepada mereka ini adalah kerana kita berkeyakinan golongan seperti ini adalah mereka yang mempunyai komitmen tinggi dan memerlukan disiplin serta keperibadian mulia untuk melaksanakannya.

"Kita juga yakin degan adanya golongan hafiz dan hafizah ini maka masalah sosial dikalangan masyarakat seperti krisis moral, kemungkaran dan pelbagai masalah sosial akan dapat dihindari sebagaimana yang menjadi konsep amalan Kerajaan Negeri kearah 'Amar Makruf Nahi Munkar."

Para huffaz kali ini diberi penghargaan dengan pemberian sijil dan sumbangan sebanyak RM500 setiap orang.

Penghargaan ini telah dimulai sejak kepimpinan Kerajaan Negeri diterajui oleh Pakatan Rakyat sejak 2008 lagi.

Ada tak berita macam diatas tu bila UMNO memerintah dulu?? Tak pernah ada kan? Bahkan jangan mimpi la.. sebabnya bagi UMNO Ugama dan Politik dua entiti yang berbeza, Dua entiti yang perlu dipisahkan dan UMNO telah tidak meletakkan Islam ditempat yang sepatutnya...

Tetapi kini setelah Pakatan Rakyat yang diterajui oleh DAP sebuah Parti yang majoriti Ahlinya terdiri dari Bukan Islam bersama PAS dan PKR, Kerajaan PR telah menghargai sumbangan para Huffaz ini..


Sumber berita HarakahDaily

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails