Thursday, December 31, 2009

Gula : Tahun Baru, harga Baru.. naik dua kupang saja..

Setelah hampir satu tahun membuat kajian tentang kesan kenaikkan harga gula hari ini kesimpulan dari hasil kajian telah diumumkan..

PUTRAJAYA: Kerajaan akan menaikkan harga gula di seluruh negara sebanyak 20 sen mulai esok, kata Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Md Zain Md Dom, sebentar tadi.

Ketika ini, harga gula di pasaran tempatan adalah RM1.45 sekilogram.

Kenaikan itu menjadikan harga gula di Semenanjung bermula 12 tengah malam ini, RM1.65 sekilogram manakala RM1.75 bagi Sabah dan Sarawak
. - Sumber


Mungkin mereka membuat kajian tentang kesan kenaikkan harga gula itu didalam gua jadi mereka tidak menyedari akan implikasi tentang kenaikkan harga gula itu.

Bila berlaku kenaikan harga pada sesuatu bahan makanan ianya akan menghasilkan kesan berantai dalam kenaikan harga barang makanan yang lain.

Jika kerajaan benar-benar mendahulukan rakyat maka perkara mengenai cadangan menaikkan harga gula ini perlu dikaji dengan mendalam dengan mengira denyut nadi rakyat.

Sekarang pun rakyat sedang berhadapan dengan keperitan hidup akibat kenaikan harga barang makanan. Lima tahun dulu harga sebungkus biskut kering hanya antara RM1.80 hingga RM2.20 tetapi sekarang kita lihat harganya sudah menjadi RM3.80 hingga RM4.00 ?

Bukan itu saja, harga minuman, harga roti, biskut dan macam-macam lagi makanan yang berasaskan gula juga akan naik. Harga sebiji kuih yang dijual di warung tepi jalan juga kemungkinan akan naik menjadi RM0.50 sebiji berbanding RM0.30 sekarang.

Kita juga jangan terkejut bahawa kemungkinan harga sayur dan ikan juga akan naik. Alasannya mudah, nelayan dan petani terpaksa menanggung kos sara hidup yang meningkat akibat daripada kenaikan harga gula.

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails