Saturday, November 28, 2009

Lim Kit Siang :TUTUP Biro Tata Negara!

Penasihat DAP Lim Kit Siang (gambar) mendesak Perdana Menteri Najib Razak menutup Biro Tatanegara (BTN) kerana kursus-kursus anjurannya mengekang matlamat gagasan 1Malaysia.

Kit Siang menyifatkan kesediaan Najib berbuat demikian sebagai “ujian litmus” untuk membuktikan samada Perdana Menteri serius menjayakan 1 Malaysia atau ia sekadar rhetoric kosong.

Beliau berkata kursus-kursus anjuran BTN jelas untuk menghasut remaja, pelajar dan kakitangan kerajaan untuk membenci pembangkang atas alasan memupuk semangat nasionalisma.

“Kursus-kursus BTN diselubungi dengan rahsia besar. Peserta tidak dibenarkan membawa telefon bimbit dan peralatan eletronik yang lain. Nota kuliah juga tidak dibenarkan dibawa keluar selepas indoktinasi,” kata beliau Kit Siang.

Kritikan Lim itu menyusul langkah kerajaan Selangor melarang pelajar university tajaannya serta kakitangan kerajaan negeri untuk menghadiri kursus-kursus BTN.

Lim mencabar Kabinet mengadakan satu inkuiri menyeluruh mengenai operasi BTN bagi membolehkan rakyat mengetahui keadaan sebenar di biro itu, yang dikelolakan oleh Jabatan Perdana Menteri.

Semalam, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mempertahankan BTN dan nyangkap dakwaan agensi itu ia digunakan untuk meguatkan sokongan generasi muda dan kakitangan awam terhadap Barisan Nasional.

Namun, sejak larangan oleh kerajaan Pakatan Rakyat Selangor diumumkan, beberapa peserta telah tampil menceritakan isu kandungan sebenar kursus BTN yang menyanggah kenyataan Muhyiddin.

FreeMalaysiaToday

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails