Friday, September 11, 2009

ADUN UMNO merajuk......

Berita mengenai Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Dua, Datuk Jasmin Mohamad merajuk dan mengugut ingin meletakan jawatan selepas Aidil Fitri ini bertiup kencang sekarang bagaikan taufan di Pulau Pinang.

Adakah beliau yang terkenal dengan seorang yang bersemangat jitu akan bertindak begitu kerana tidak tahan dengan permainan Ketua Umno Bahagian Tasek Gelugor, Shabudin Yahya?

Ini kerana, Shabudin dikatakan melakukan pilih kasih ekoran Jasmin merupakan orang kanan kepada mantan Ketua Umno Bahagian tersebut, Datuk Seri Shariff Haji Omar yang dicantas beberapa hari sebelum hari penamaan calon pada pilihanraya umum ke 12 lalu.

Sepatutnya beliau terus kekal di situ kerana beliau sudah lama berjasa dan masih mampu bekerja untuk rakyat walaupun kadang-kadang sikap egonya melampaui batas atau bertindak zalim pada individu yang dikatogarikan bijak dan boleh memimpin pada masa depan.

Mungkin itulah nasibnya terus malang apabila namanya dicatas dan diganti dengan Menteri Kewangan Kedua, Tan Sri Noh Mohamad Yakcop.

Hasilnya, beliau menyendiri tetapi kini dikatakan sedang mengatur strateji untuk menapak semula namanya serta berusaha dari belakang untuk menolak Nor Mohamad.

(Gambar: Datuk Jasmin) Jika diteliti, memang benar Nor Mohamad bukan seorang yang rajin turun padang melainkan diarahkan oleh Ketua Bahagian waktu ini yang juga Yang Dipertua Majlis Agama Islam Pulau Pinang (Maipp).

Bukan itu sahaja beliau juga dikatakan tamakkan jawatan apabila sanggup memegang jawatan baru iaitu Setiausaha Politik kepada Senator Brigadler Jeneral (B) Datuk Jamil Khir Baharom di Kuala Lumpur.

Itulah antara yang membuatkan Jasmin yang sudah lama bertungkus lumus bersama bekas ketuanya dulu, kini keseorangan sebagai Adun Sungai Dua sejak 1995.

Antara ketidak puasan hatinya sejak kebelakangan ini ialah dinafikan peruntukan menerusi Dun yang diwakilinya, tidak pernah mendapat mandat menjaga Umno Bahagian bilamana ketuanya sekarang berkunjung ke luar negara atau bercuti padahal beliau adalah Timbalan Ketua Bahagian Umno iaitu orang lama di bahagian ini.

Patutlah sejak Shariff kecundang di tangan Shabudin dalam pemilihan Ketua Bahagian baru-baru ini nama Jasmin seolah tengelam bahkan pejabatnya nampak usang seakan ada masalah dalaman parti yang serius.

Patutlah juga, boleh dikatakan projek kebajikan dan bantuan orang miskin lazimnya Shabudin yang juga Adun Permatang Berangan turun sendiri bersama Tan Sri Nor tanpa kelibat Adun Sungai Dua.

Jika ada pun, beliau terpencil di sudut tertentu tidak mesra sepertimana di waktu di era kegemilanganya dulu.

Pada pilihanraya umum lepas namanya sudah dipancung dan bakal diganti dengan orang lain untuk berentap dengan calon PAS.

Namun Umno sendiri tidak yakin dengan keputusan tersebut maka namanya terus terpahat sebagai calon Umno dan Barisan Nasional (BN).


HarakahDaily.Net

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails