Tuesday, July 14, 2009

Batu Terbang? Kita tertipu rupanya...


Batu yang dianggap sebagai keajaiban Isra' Mi'raj atau bukti kebesaran Allah

Batu ajaib,… Entah apa lagi sebutan lainnya. Yang jelas, batu yang satu ini sudah lama diperkatakan orang ramai dan disebarkan gambarnya. Salah satu gambar batu melayang ini adalah seperti di atas.

Sebagai tambahan, beberapa komen atau kisah disertakan sebagai penjelas atau keterangan gambar tersebut. Ada yang menyebutnya sebagai batu yang dipijak Nabi Muhammad semasa Isra’ Mi’raj. Sang batu ingin ikut naik ke langit, tetapi dijejak oleh Nabi hingga berhenti dalam posisi sudah ‘‘take off” sampai sekarang. Ada juga yang cuma menyebutkan sang batu tiba-tiba melayang setinggi sekitar 10 cm dari tanah di bulan April (entah tahun berapa) kemudian turun lagi.

Berikut ini adalah kutipan dari keterangan yang biasa ditemui di blog atau forum kaum muslimin:

Batu itu adalah batu bekas tempat duduk Nabi Muhammad SAW di masa beliau melaksanakan Isra Mi’raj sampai kini masih tetap melayang di udara. Kononnya pada saat Nabi Muhammad akan ber-mi’raj, batu tersebut ingin ikut, tetapi segera beliau menghentakan kakinya pada batu itu, (maksudnya) agar batu tersebut tak usah ikut. Batu gantung ajaib itu berada dalam masjid Umar (Dome of The Rock) di Lingkungan Masjidil Aqsa di Jerusalem.

Setelah sekian lama, akhirnya aku menemui beberapa gambar yang serupa seperti di bawah. Gambar tersebut berasal dari forum diskusi berbahasa arab. Dari pembicaraan dalam forum tersebut, dapat disimpulkan bahwa foto tersebut tidaklah asli. Orang yang menyatakan hal tersebut memberikan bukti dengan mengambil foto batu tersebut yang ternyata berada di wilayah Al Aqsa, di bahagian timur Arab Saudi. Seperti yang dapat dilihat di bawah, ternyata batu yang asli mempunyai 2 atau 3 penyangga di bawahnya. Jurugambar mengatakan bahawa proses hakisan telah menyebabkan batu itu berbentuk begitu.


Gambar asal.. batu ni ada support rupanya..

Gambar dari sudut lain.


Penyangga atau support batu terbang pada jarak dekat

Batu terbang , sebelum terbang. (Gambar Asal)

Jadi, disebabkan penyangga batu tersebut jauh lebih kecil daripada batu di atasnya, maka gambar mudah diedit dengan menghilangkan penyangga tersebut. Apalagi disokong dengan pengambilan sudut penggambaran yang cekap. Maka hasilnya, entah berapa banyak kaum muslimin yang kagum, memberi komen subhanallah atau allahu akbar, allah maha besar, apabila melihat foto “Sang Batu Terbang“. Sebahagian yang lain bahkan menyatakannya sebagai bukti kebesaran Allah swt.
Foto batu yang dipijak oleh Nabi Muhammad yang sebenarnya adalah seperti ini


Batu yang dipijak Nabi Semasa Isra' Mi'raj berada di bawah Masjid Kubah Emas.

Batu inilah yang dilindungi oleh bangunan Masjid Kubah Emas atau Masjid Kubah Batu (Dome of The Rock).
Dan batu ini seperti tidak mahu mengikut Nabi terbang ke langit.......

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails