Wednesday, February 24, 2016

Mat Rempit pun tolak cadangan kurang bijak Ku Nan Tu..


Biasalah.. cadangan dari pemimpin UMNO ni kalau kita lihat boleh dikatakan kebanyakkannya dicadangkan tanpa menggunakan otak.. main cadang saja tak fikirpun apa implikasi buruknya..

Cadangannya ialah untuk menutup jalan bagi melaksanakan “Hari Tanpa Kenderaan” tetapi pada malam mat rempit akan dibenarkan berlumba..

Aspek keselamatan tak payah cakaplah.. langsung dia tak fikir.. selain aspek keselamatan kesesakan yang akan berlakupun dia tak fikir juga..

Bayangkan kalau di tutup jalan untuk mereka merempit, pasti akan membangkitkan rasa tidak puas hati orang ramai, jalan-jalan lain di sekitarnya akan jadi sesak teruk..

Kononnya menurut Setiausaha agung Umno itu, memberi laluan kepada "mat rempit" berlumba dilihat sebagai penyelesaian mengekang mereka melakukan tindakan menyalahi undang-undang dengan berlumba secara haram.

Katanya, golongan ini suka berlumba kerana ia merupakan cara mereka berhibur tanpa menggunakan kos yang tinggi.

"Dan kerana majoriti 'mat motor' ini mereka bekerja dengan kerajaan sebagai PA (pembantu rendah awam).

"Kita akan memberi tempat sesuai dan mungkin akan menganjurkan festival dengan meletakkan 'food truck' untuk menjual makanan atau apa sahaja supaya membantu mereka untuk tidak berlumba secara haram," katanya.

"Tidak, ia tidak menggalakkan kerana kita tengok apa yang orang suka seperti perdana menteri kata kita kena tanya nadi rakyat.

"Jadi inilah nadi rakyatnya," katanya .

Macam biasa.. majoriti pengguna media sosial mengecam cadangan Tengku Adnan yang disifatkan sebagai mempromosi budaya tidak sihat selain mengundang bahaya.

Antaranya pengguna Facebook, Muhammad Syafiq Azizan megencam cadangan menteri itu sebagai cuba menggalakkan perlumbaan membahayakan yang boleh membawa pelbagai masalah sosial lain.

“Jangan samakan ‘Mat Moto’ dengan ‘Mat Rempit’. Mat Moto tak minat race (berlumba). Mat Rempit hanya minat race secara haram dan tak minat ciri-ciri keselamatan untuk cabaran sebenar.

“Idea nak menghalalkan race jalanan ini akan menggalakkan masalah seperti perjudian haram, pengubahsuaian haram, kecederaan haram dan pokai haram. Jangan menghalalkan benda haram!!!” tegasnya.

Selain mereka.. Mat Rempit sendiri pun tolak cadangan kurang bijak itu..

MALACCA: A former member of a notorious mat rempit gang in Kuala Terengganu says closed roads will not give the illegal speedsters the same thrill.

Abdul Ramli Jusoh, 24, said the idea will not work and believes they will look for alternative routes to show off their stunts to motorists.

“As a former mat rempit, I know what gives them a high and sets their adrenaline pumping.

“They are attention-seekers and want people to see their performance.

“They won’t be keen to race without a crowd,” he said in an interview from his home in Kampung Bukit Guntong in Kuala Terengganu.

Abdul Ramli said he and many of his friends had given up the illegal activity after witnessing the deaths of three of their fellows in a horrific crash in November 2010.

The racers, aged between 16 and 20, were killed after their machines collided with each other on an uncompleted stretch of the East Coast Expressway in Kampung Bukit Guntong in Tepoh, Tereng­ganu.

“I still remember how they were performing stunts and lying flat on their machines while speeding at 100kph before tragedy struck,” he said.

The self-employed Abdul Ramli said mat rempit rev their machines on busy roads to challenge other motorcycle gangs.

“Weekend and other races were organised in this way during my time,” he said.

Abdul Ramli said that in 2010 when he was part of the “Owl Town Club” that organised illegal races on weekends and public holidays, the leader would ask a group of them to be on public roads to attract other gangs to race on the chosen circuit.

“Prizes, including cash, were offered to the winners.”

He said the motorcycle gangs then were secondary school boys who formed groups with interesting names like “Apache”, “Seven to One”, “Dracula” and “Benetton”.

“I heard that there are now fewer illegal races due to aggressive crackdowns by the police. Only one or two of these gangs are still around,” he said.

Nowadays, Abdul Rahim and his friends have gone into advocating against illegal races.

An 18-year-old mat rempit, who wanted to be identified only as Wan Karim, said the Alor Gajah-Malacca-Jasin highway and Ayer Keroh stretch close to the Malacca Historic City Council building were favourite spots for the illegal racers.

“We have to gather at these stretches and taunt the other gangs into racing us.

“If we don’t, there will be no race,” he said.

Wan Karim added that he preferred a circuit where there were spectators and that he was not excited by the idea of racing on closed roads ~ The Star Online

Nak buat kerja tu buatlah research dulu sikit.. ni tak.. main bedal saja..


Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails