Monday, October 19, 2015

Menang hanya 1 dari 11 kerusi yang ditandingi, Ketua Pemuda GERAKAN beri 'tips' untuk menang kepada Najib..


Pada PRU ke13 lalu, parti-parti BN berasaskan kaum Cina telah mengalami kekalahan yang teruk setelah kehilangan kerusi di kawasan majoriti kaum Cina.

Pada ketika itu, parti-parti berasaskan kaum Cina BN hampir runtuh, manakala kaum tersebut tidak lagi menganggap parti-parti komponen itu sebagai wakil dalam politik Malaysia.

Barisan Nasional disifatkan bersifat perkauman – Cina mula serik dengan politik perkauman.

Ia menunjukkan bahawa pengundi Cina telah membuat pilihan untuk mengucapkan selamat tinggal kepada BN, satu tamparan yang yang menambah sulitkan parti MCA dan Gerakan.

Di dalam BN, MCA yang mewakili kaum Cina diberi 37 kerusi parlimen, namun yang menang hanya 7.

Begitu juga dengan MIC, hanya menang 4 kerusi daripada 9 serta GERAKAN yang hanya memenangi 1 kerusi parlimen daripada 11.

APA??? Gerakan hanya menang 1 dari 11 kerusi yang ditandingi?.. kah.. kah.. kah.. aku ingatkan menang semua Kerusi yang ditandingi.. rupa-rupanya SATU saja..

Kalau macam tu suruh Ketua Pemuda GERAKAN ni cuba sendiri dululah sebelum nak berikan 'tips'  yang dia berikan kepada Najib ni..

PETALING JAYA : Gerakan memberi ‘tips’ kepada Barisan Nasional (BN) untuk menarik semula sokongan pengundi Cina yang semakin teruk sebagai persediaan menghadap Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14).

Ketua Pemuda Gerakan, Tan Keng Liang berkata, masyarakat Cina kurang berminat dengan isu pilitik sebaliknya lebih mementingkan isu dan masalah yang membebankan kehidupan mereka seharian.

Katanya, sokongan masyarakat Cina pasti kembali kepada BN jika kerajaan Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak menyelesaikan isu kenaikan kos sara hidup disebabkan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) dan kenaikan tol selain isu pendidikan seperti kemasukkan ke universiti dan sekolah jenis kebangsaan.

“Ini perkara-perkara yang mereka hadapi tiap-tiap hari. Saya tidak fikir masyarakat Cina terlalu ambil berat soal politik berbanding masalah yang dihadapi seharian,” katanya ketika dihubungi Free Malaysia Today.

Beliau ditanya adakah kenyataan yang dibuat oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bahawa rakyat Malaysia keturunan Cina bukan pendatang mampu mengembalikan sokongan pengundi Cina terhadap BN.

Menurut Keng Liang, kenyataan yang dibuat Perdana Menteri itu untuk menangkis tohmahan yang dibuat oleh pembangkang yang menanam kebencian rakyat terutama masyarakat Cina terhadap terhadap BN.

“Ia (kenyataan Najib) akan bantu dari segi persepsi dan tidak menjadikannya bertambah buruk. Tiap-tiap hari pembangkang buat fitnah kepada BN mengenai masyarakat Cina,” tegasnya.

Apa punya lawak budak ni.. sendiri pun kalah teruk nak bagi 'tips' untuk menang pulak.. kah.. kah.. kah..

Analisa lengkap PRU13 boleh di baca di ( SINI )


Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails