Tuesday, October 13, 2015

Kerajaan dedahkan sebab tol dinaikkan..


Sudah-sudahlah nak perbodohkan rakyat tu.. (kecuali macai) dulu bila Kerajaan nak laksanakan GST jawapan yang diberikan kepada rakyat pun sama juga dengan alasan naikkan tol ni..

Alasan untuk mengenakan GST ialah untuk membina sekolah, masjid dan pusat-pusat ibadat untuk bukan Islam.

Serta membina hospital, klinik dan menyediakan perubatan serta rawatan untuk memelihara kesihatan rakyat.

Dan membina kemudahan awam untuk keselesaan rakyat seperti pusat rekreasi, pasar, infrastruktur asas seperti jalan raya, jambatan, kemudahan letrik, bekalan air dan sebagainya.

Sekarang bila dinaikkan tol pula alasannya Kerajaan tak mahu bayar pampasan kepada pemegang konsesi lebuh raya sebabnya nak gunakan wang pampasan itu untuk membiayai kerja-kerja penurapan semula jalan-jalan sedia ada, menyediakan lebih banyak kemudahan kesihatan seperti membina lebih sekolah dan sebagainya.

Nak buat Sekolah.. nak baiki jalan.. nak bina lebih banyak kemudahan kesihatan rupanya..

Tak cukup ke dengan apa yang dah dikutip melalui GST tu hingga rakyat (kecuali macai) dibebankan lagi dengan kenaikkan kadar tol ini?

Tapi berapa banyak Hospital, Sekolah dan Masjid yang dah dibina menggunakan duit cukai dari GST tu?

Dulu tak adapun GST.. tapi boleh pulak Kerajaan bangunkan Sekolah, Masjid, Hospital dan berbagai lagi kemudahan.. tapi kenapa sejak Najib jadi PM ni kerajaan terpaksa laksanakan GST dan menaikkan tol untuk menampung perbelanjaan untuk pembangunan tu?

Laporan berkaitan..

Kadar tol di 10 lebuh raya akan dinaikkan secara drastik berkuatkuasa Khamis ini kerana kerajaan memutuskan tidak lagi bagi membayar pampasan kepada syarikat-syarikat konsesi yang terbabit sebagai mana yang diperuntukkan dalam Perjanjian Konsesi.  
Menurut Kementerian Kerja Raya, wang berkenaan boleh digunakan bagi menyediakan lebih banyak kemudahan kesihatan seperti membina lebih banyak hospital, membina lebih banyak sekolah dan sebagainya.  
Kenyataan itu juga menyebut kerajaan terpaksa membelanjakan kira-kira RM1.5 bilion sebagai pampasan kerana tidak membenarkan kenaikan harga tol sejak 2008. 
“Kerajaan berpandangan pampasan-pampasan penangguhan kenaikan kadar tol sewajarnya digunakan untuk melaksanakan projek-projek pembangunan yang lain yang boleh memberi kesan pengganda (multiple effect) kepada ekonomi negara yang seterusnya boleh memanfaatkan rakyat Malaysia secara keseluruhannya.  
“Umpamanya, ia boleh digunakan untuk membiayai kerja-kerja penurapan semula jalan-jalan sedia ada, menyediakan lebih banyak kemudahan kesihatan seperti membina lebih sekolah dan sebagainya,” petik kenyataan itu lagi lapor Malaysiakini

RM1.5 Billion saja?.. Suruh Najib mintak derma laa kalau setakat banyak tu..

Siapalah yang draft perjanjian bodoh tu.. dah nak berniaga adatlah ada kala untung ada kalanya rugi.. Ini tidak, nak berniaga tapi mahu untung saja..

Untungnya jadi kroni yaa.. berniaga tapi dijamin tak akan rugi..

Macai pun untung jugak sebab dapat diskaun.. ha.. ha..ha..


Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails