Tuesday, September 22, 2015

Macai tentu bangga.. Hampir 10 negara siar laporan 'FBI siasat 1MDB'..


Mula-mula kita ucapkan tahniah kepada Najib yang juga Presiden UMNO kerana 1MDB yang diilhamkan olehnya itu diberikan publisiti meluas oleh beberapa media dari seluruh dunia..

Nazri Aziz pun tak perlulah menghabiskan beratus juta RM untuk mempromosikan Malaysia keseluruh dunia kerana Syarikat yang diilhamkab oleh Najib itu telah membantunya.

Sebabnya bukan hanya harian kewangan The Wall Street Journal yang berpengkalan di US melaporkan tentang FBI yang memulakan satu siasatan berhubung dakwaan penggubahan wang haram yang dikaitkan dengan hutang yang ditanggung 1MDB... tapi banyak lagi negara yang menyiarkan tentang tindakan FBI itu..

Laporan tersebut telah disiarkan oleh sekurang-kurangnya 10 portal berita dari seluruh dunia, antaranya Bulgaria, Thailand, Vietnam, Spain, China, Korea, Russia, Jepun dan juga India..

1. Bulgaria : Wall Street Journal: The FBI has begun investigating the Malaysian fund 1MDB
- http://m.focus-news.net/?action=news&id=2120942

2, Thailand : US media said the FBI began investigating the fund scandalous "1MDB" of Malaysia
- http://www.manager.co.th/Around/ViewNews.aspx?NewsID=9580000106237

3. Vietnam : FBI investigation of the Malaysian fund 1MDB
- http://tuoitre.vn/tin/the-gioi/20150920/fbi-dieu-tra-quy-1mdb-cua-malaysia/972276.html

4. Spanish : The FBI opened an investigation against the Malaysian investment fund 1MDB
- http://m.europapress.es/internacional/noticia-fbi-abre-investigacion-contra-fondo-inversion-malasio-1mdb-20150920054705.html

5. Chinese: FBI investigation of Najib created by 1MDB Fund
- http://finance.sina.cn/usstock/mggd/2015-09-20/detail-ifxhytxr3799103.d.html?from=wap

6. Korea: Malaysian Prime Minister Najib '1MDB corruption allegations' FBI investigation after
- http://m.mediapen.com/news/articleView.html?idxno=94495

7. Russian: The FBI is investigating money laundering through the Malaysian state fund
- http://www.rbc.ru/rbcfreenews/55fe297a9a79474ad3a3d90a

8. Japanese edition of Wall Street Journal: FBI, investigating the start of the Malaysian sovereign wealth fund
- http://m.jp.wsj.com/articles/SB12208348323212744301304581243721510482188?mobile=y

9. LOL at Russian headline: Switzerland cannot decide what to do with the money of dictators
- http://charter97.org/be/news/2015/9/19/169665/

10. India: The former minister was prevented from leaving the country in Malaysia
- http://naidunia.jagran.com/world-malaysia-pm-critic-detained-for-antidemocratic-activities-amid-1mdb-scandal-482124



Tapi.. kalau publisiti yang baik bangga jugak aku.. ni publisiti yang buruk pasal negara.. nak bangga macam mana?

Tapi.. aku yakin.. macai amat berbangga dengan pencapaian Syarikat yang diilhamkan oleh Najib ni..

Sumber info dari ( SINI )


Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails