Monday, May 18, 2015

Biar betul Mahathir ni.. takkan lah sebab ni Pandikar tak jadi resign?


Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berpendapat, Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia berkemungkinan "berkecil hati" susulan kekurangan kelengkapan dalam pejabatnya, sehingga mengakibatkan beliau ingin melepaskan jawatan tersebut.

Menjawab soalan ketika pelancaran buku bertajuk "Dr Mahathir: Selected Letters to World Leaders" bahagian 2 di Putrajaya hari ini, Dr Mahathir berkata, perkara itu dibangkitkan Pandikar ketika bertemu dengannya sebelum ini.

"Beliau mengaku ada berjumpa saya. Bukan saya suruh beliau berjumpa saya. Beliau jumpa saya kata tidak puas hati dengan kerajaan.

"Beliau kata nak bersidang, beliau akan beritahu perdana menteri beliau ingin lepas jawatan.

"Sebagai speaker, beliau perlu berjumpa VIP. Bilik beliau tidak selesa. Mungkin sebab itu dia nak berhenti. Kemudahan dalam bilik tidak diberikan," kata Dr Mahathir.

Dr Mahathir berkata, tindakan Pandikar, yang masih mempengerusikan mesyuarat di Dewan Rakyat dan bercanggah dengan kenyataannya untuk meletakkan jawatan seolah-olah melihatkan dirinya seperti "penipu".

"Dia (Pandikar) memalukan saya dengan kata dia tak resign. Dia datang jumpa saya, dia cerita perasaan tidak puas hati dengan Najib.

"Dia kata tak jadi speaker dah, dia cerita tidak puas hati layanan Parlimen sebagai speaker. Apa yang perlu dia buat, dia kata bagi surat dah kat Najib nak letak jawatan," kata Dr Mahathir.

"Dia kata macam saya ini bohong, tak baiklah" lapor The Malaysian Insider

Sementara itu The Malay Mail pula melaporkan.. Mahathir berkata Pandikar mungkin menarik balik perletakan jawatannya kerana office dah di tukar..

Tan Sri Pandikar Amin Mulia chose to stay on as Speaker of Dewan Rakyat after his office was “refurbished”, Tun Dr Mahathir Mohamad said today as he stood by his claim that the former had wanted to resign. 

The former prime minister said Pandikar was unhappy about the state of strategic investment firm 1 Malaysia Development Bhd (1MDB), but might have changed his mind after he was provided with new “furnishings”. 

“He admitted himself, he came to see me. He did express unhappiness with the present government and he said, ‘I’m going to resign’,” Dr Mahathir said in reply to a question by former Umno assemblyman Datuk Mazlan Harun. 

Mazlan had asked during a book launch, questioning the discrepancy between Dr Mahathir’s claim over the weekend and the subsequent denial by Pandikar yesterday. 

“It’s about the furnishing of his room. He has to meet lots of VIPs who come to his room, and his room was too shabby. 

“Maybe it was because of that [that he wanted to resign]. Maybe now furnishings have been provided,” Dr Mahathir suggested in apparent mockery ~ The Malay Mail

Nampak macam mengarut saja Tun kali ni.. takkanlah pasal tak puas hati dengan peralatan dalam office pun nak resign kot?


Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails