Wednesday, April 15, 2015

Kenapa pula Pemuda UMNO Kedah mahu Putrajaya sekat wawancara Jho Low ini?


Pemuda Umno Kedah mendesak Putrajaya menghentikan langkah akhbar The Edge Financial Daily yang merancang untuk menyiarkan wawancara penuh ahli perniagaan kontroversi yang dikaitkan dengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB), Low Taek Jho bersama majalah perniagaan antarabangsa, Euromoney .

Ketua Pemuda Umno Kedah Shaiful Hazizy Zainol Abidin menyifatkan langkah menyiarkan wawancara Low yang dikenali sebagai Jho Low menimbulkan persepsi negatif ke atas syarikat pelaburan dana strategik negara yang menanggung hutang RM42 bilion itu.

"Wawancara itu dilihat mempunyai unsur-unsur yang boleh menimbulkan persepsi negatif mengenai 1MDB, sekaligus mengganggu proses audit yang sedang dilakukan," katanya seperti dilaporkan akhbar milik Umno, Utusan Malaysia hari ini.

Berikut adalah terjemahan wawancara itu..

Ahli perniagaan kontroversi, Jho Low akhir-akhir ini bercakap dengan pelbagai media antarabangsa mempertahankan dirinya terhadap tuduhan dibuat media lain, termasuk The Edge, mengenai penglibatan beliau dalam urusan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).‎ Minggu ini kami keluarkan semula artikel berdasarkan temu bual beliau bersama majalah Euromoney. Secara berasingan, kami ajukan 10 soalan yang perlu dijawab dan bukannya semata-mata membuat penafian umum.

Siri skandal memalukan syarikat pelaburan strategik negara 1MDB menarik ramai tokoh-tokoh berprofil tinggi daripada pertubuhan di negara ini.

Apatah lagi taikun Low Taek Jho, hartawan yang berpangkalan di Hong Kong.

Namun, Jho Low menafikan semua penglibatan dalam 1MDB. Beliau kini bersedia untuk membela diri secara terbuka – dan menuding jari menyalahkan orang lain.

Kediaman mewah Jho Low di Hong Kong cukup sesuai untuk hartawan muda kelahiran Pulau Pinang, yang dibuang negaranya sebagai penjahat misteri yang membayangi urusan pendedahan syarikat Malaysia.

Keinginan semakin dirasai semasa melangkah ke dalam ruang legar bergaya Jynwel Capital, firma pelaburan ekuiti swasta keluarganya yang berpangkalan di tengah pusat bandar.

Penyambut tetamu memberitahu "Encik Low sedang menunggu" dan dinding terbuka mendedahkan bilik berlatarkan panorama pelabuhan Hong Kong.

Apabila berada di dalam, dinding meluncur senyap tertutup. Seorang pembantu berpakaian rapi membawa ke sebuah bilik dengan kerusi berkulit hitam di tengah-tengahnya. Apabila pelawat duduk, perhatian dialihkan kepada tayangan video korporat pada monitor yang muncul di dinding.

Low (gambar, kanan) muncul buat kali pertama, membintangi siri lawatan empayar beliau di seluruh dunia: pusat peranginan Caribbean, fesyen Eropah, sumber Alaska, hartanah Asia, mesyuarat dengan sheikh Timur Tengah, yayasan dermawannya dengan PBB.

Pembantu muncul semula menghidangkan kopi dalam porselin indah. Sudah tentu, betul-betul ada rasa. Video tamat, dinding lain meluncur terbuka dan kali ini muncul Low sendiri, penuh dengan bonhomie dan menegur pengunjung melalui dinding gelongsor lain.

Dengan seluruh rakyat Malaysia dari semua pihak mendesak pendakwaan bagi dakwaan penipuan dan pengubahan wang haram terhadap 1MDB, Jho Low mungkin dimaafkan kerana ingin beberapa perlindungan tambahan selepas apa yang beliau gelar tempoh masa paling sukar dalam usia 33 tahunnya. Bagaimanapun, Low secara realitinya tidak cukup sesuai dengan jenis pengkritiknya.

Masih muda, beliau khuatir meluahkan pandangan. Ada masanya, semasa perbualan dua jam itu, seolah-olah pengalaman adalah katarsis.

"Saya secara konsisten diserang," Low mengeluh marah dengan skandal melibatkan dana kerajaan, 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

"Saya sangat kecewa, tetapi saya tidak berkata apa-apa." Malah, sejak Euromoney duduk bersamanya pada 6 Mac, Low membuka mulut dalam siri wawancara dirancang dengan teliti dengan akhbar berpangkalan di Hong Kong, South China Morning Post dan saluran berita CNBC.

Low melawan semula.

"Saya rasa ia sudah sampai ke tahap tidak masuk akal," katanya memberitahu Euromoney.

"Semua serangan bertumpu kepada saya. Nampaknya ada usaha teratur mengatakan: 'Cina muda ini, itu semua kesalahannya; dia menyebabkan kegagalan 1MDB dan nampaknya beliau menasihatkan PM dan semuanya menjadi kucar kacir'."

Sama ada perlu Low dipertanggungjawabkan kerana mengucar-ngacirkan 1MDB adalah persoalan yang hangat dibincangkan di Malaysia.

Hanya beberapa pihak sahaja bersetuju 1MDB adalah dalam perselisihan dalam, menjadi skandal kewangan didorong oleh kebocoran memalukan yang mengancam kepercayaan kredit Malaysia dan pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebagai menteri kewangan dan pengerusi 1MDB yang bertanggungjawab terhadap banyak dana terhutang budi.

Rakyat Malaysia berpendapat, Low mendapat kekayaan daripada duit mereka dan membelanjakannya pada champagne Cristal dan berpesta dengan orang-orang seperti Paris Hilton.

Tetapi mendengar versi Low, beliau dipersalahkan kerana beliau 1) muda, 2) membuat banyak wang dengan cepat dan 3) mungkin yang paling provokatif, etnik Cina Malaysia yang memelihara elit perniagaan Melayu dengan kaitan politik.

1MDB mencetus kontroversi pada 2009 selepas Kementerian Kewangan mengambil alih Pihak Berkuasa Pelaburan Terengganu (TIA), di mana Low ketika itu baru berusia 20an, pemegang ijazah MBA dari Wharton, menubuhkan dengan keluarga diraja Terengganu untuk menyalurkan royalti daripada negeri yang kaya dengan minyak.

Malaysia sudah mempunyai syarikat pelaburan negeri, Khazanah Nasional Berhad, ditubuhkan di zaman Tun Dr Mahathir Mohamad yang memberinya kuasa ke atas aset utama negara. Tetapi syarikat baharu ini akan berbeza, menurut penyokong kerajaan, lebih dinamik – dana kebangsaan jenama-baru menandakan era satu jenama baru era – era Najib. Ia dinamakan semula 'Satu Malaysia' inisiatif beliau. Ia juga mendapatkan sumber utama wang tunai pada tangan persekutuan, dan tidak di negeri-negeri seperti Terengganu, yang dikuasai pembangkang.

Tetapi 1MDB bermula dengan masalah. Terdapat hutang lapuk. Aset disuntik ke dalam entiti baru bukan luar biasa; politik penuh pegangan tanah di pinggir Kuala Lumpur yang tidak mengeluarkan sebarang hasil, stesen kuasa tua yang memerlukan peningkatan. Tetapi aliran tunai sebenar jarang berlaku, masalah kerana 1MDB cepat mengumpul hutang yang kini kira-kira $12 bilion, beberapa daripadanya daripada bon jamin kerajaan pada 2013 bernilai $3 bilion yang diterbitkan atas terma yang sangat murah hati, diketuai oleh Goldman Sachs. Bank pelaburan AS yang dipercayai memperoleh $300 juta dalam yuran daripada perjanjian itu sahaja, walaupun ia mempertikaikan angka ini.

Terdapat pintu terbuka sendiri di bilik eksekutif kanan 1MDB, dan juga juruaudit luar, jarang berlaku di sebuah syarikat milik negara.

Maklumat rasmi tentang tawaran dana dan kewangannya hanya sedikit. Jika rakyat Malaysia ingin mendapatkan maklumat mengenai perusahaan memiliki, mereka seolah-olah dipaksa mengharungi melalui pejabat pendaftar syarikat negeri dengan perbelanjaan sendiri.

Tiada apa-apa maklumat boleh didapati daripada laman web korporat 1MDB. Selepas berada di bawah perhatian Najib, 1MDB merudum ke dalam skandal kewangan yang didedahkan oleh pembangkang dan kebocoran memalukan Internet, terutama laman web yang berpangkalan di UK, Sarawak Report.

Dikendalikan oleh aktivis alam sekitar Clare Rewcastle Brown, adik ipar bekas Perdana Menteri UK Gordon Brown, laman web ini menjadi seperti Wikileaks Malaysia, menghantar e-mel dalaman memalukan yang terperinci berkenaan hubungan dan urusan Low, 1MDB dan dana terkemuka Timur Tengah, Mubadala Development Corp.

Satu laporan pada bulan Februari oleh Rewcastle Brown, bertajuk 'Heist of the Century', mendedahkan perjanjian yang didakwa pada 2009/10 antara Low, 1MDB dan sebuah syarikat cari gali minyak berpangkalan di Timur Tengah yang tidak begitu dikenali, PetroSaudi International (PSI) yang menyaksikan sekitar AS$900 juta masuk ke sebuah syarikat yang mempunyai kaitan dengan Low.

Najib dan keluarganya, terutama isteri Datin Seri Rosmah Mansor, juga muncul dengan jelas dalam surat-menyurat bocor, rahmat kepada pihak pembangkang dan musuh dalam parti sendiri, Umno. Malu dan lemah, Najib bergerak menutup keadaan huru-hara 1MDB, dalam usaha mengehadkan kerosakan kepada kewangan negara, dan perdana menteri.

Walaupun hampir lemas diserang dari segala penjuru, Low berdiam diri mengenai hubungannya dengan dana itu. Tetapi apabila hampir setiap hari pendedahkan urusan dan hubungan beliau dengan perdana menteri, beliau memberitahu Euromoney sudah tiba masanya untuk beliau bercakap, membela diri terhadap pihak yang mengkritiknya.

Silalah sambung bacaan anda di SINI

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails