Thursday, March 19, 2015

TUDM perlu pesawat AWACS, tapi Najib beli jet VVIP.. kenapa?


Betul kata Mejar Zaidi ni.. sepatutnya Kerajaan meletakkan kepentingan keselamatan negara sebagai satu keutamaan bukannya keselesaan pemimpin didahulukan..

Singapura yang kecil itupun memiliki sekurang-kurangnya empat buah kalau tak silap aku AWACS yang dilengkapkan dengan sistem radar dari Israel.. tapi Malaysia yang jauh lebih besar.. satu pun tak ada...

Seorang bekas juruterbang berpangkat mejar "terkejut" dengan tindakan kerajaan berbelanja bagi mendapatkan sebuah jet VVIP sedangkan wang itu boleh dibelanjakan untuk mendapat sebuah pesawat pemantau Aewacs (airborne early warning and control systems). 
"Pembongkaran oleh MP Pandan YB Rafizi Ramli amat mengejut dan menyedihkan saya," kata bekas juruterbang Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Mejar Zaidi Ahmad. 
Beliau merujuk dakwaan Rafizi berhubung kerajaan persekutuan mendapatkan sebuah jet baru jenis Airbus ACJ320 bernilai RM465 juta sedangkan Jabatan Perdana Menteri menjelaskan bahawa pesawat itu dibeli untuk menggantikan Boeing Business Jet (BBJ) yang telah berusia 16 tahun untuk kegunaan Yang di-Pertuan Agong. 
Dalam kenyataannya, Zaidi berkata negara kecil seperti Singapura telah memiliki pesawat itu sejak 1987, "sedangkan Malaysia yang beratus kali ganda lebih luas dari Singapura, sebiji Aewacs pun tiada?"

Tapi.. apa yang perlu kita tahu ialah Malaysia pernah mahu membeli pesawat Boeing AWACS semasa tahun 80an dahulu tetapi membatalkan hasrat tersebut selepas niatnya di bocorkan oleh media tempatan..

Sekarang ni aku tak tahulah..Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails