Thursday, December 4, 2014

Kenyataan Media dari Anwar Ibrahim mengenai penarikan gelaran 'Datuk Seri'...


Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau menjunjung kasih terhadap penganugerahan 'Datuk Seri' Selangor kepadanya sebelum ini walaupun ia kemudian dibatalkan istana. 

Beliau mengulas kenyataan Setiausaha Sulit sultan Selangor, Datuk Mohamad Munir Bani bahawa darjah kebesaran Seri Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (SSSA) ditarik balik berkuatkuasa 3 November.

“Darjah kebesaran SSSA ini telah dikurniakan kepada saya pada tahun 1992 oleh almarhum Tuanku Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah tanpa saya membuat sebarang permintaan atau permohonan, dan saya menjunjung kasih terhadap ihsan almarhum Tuanku yang telah berkenan untuk mengurniakan penghormatan ini kepada saya,” katanya.

Berikut adalah kenyataan media dari Anwar Ibrahim..


KENYATAAN MEDIA

Saya mengambil maklum, berdasarkan kenyataan media Dato’ Haji Mohamad Munir Bani, setiausaha sulit kepada DYMM Sultan Selangor, bahawa Darjah Kebesaran Seri Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (S.S.S.A.) telah ditarik balik berkuatkuasa 3 November 2014.

Darjah Kebesaran S.S.S.A. ini telah dikurniakan kepada saya pada tahun 1992 oleh Almarhum Tuanku Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah tanpa saya membuat sebarang permintaan atau permohonan, dan saya menjunjung kasih terhadap ihsan Almarhum Tuanku yang telah berkenan untuk mengurniakan penghormatan ini kepada saya.

Saya akan tetap menjalankan tugas-tugas saya, terutama dalam menjunjung perlembagaan negara, Raja berperlembagaan dan demokrasi berparlimen serta akan sentiasa mendokong perjuangan untuk meningkatkan martabat Rakyat.

Pada masa yang sama, saya akan terus bertugas sebagai Penasihat Ekonomi Selangor demi menjaga kepentingan negeri Selangor dan rakyatnya.

Anwar Ibrahim
Ketua Umum KEADILAN

4 Disember 2014

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails