Thursday, August 23, 2012

Siapa bocorkan 'Minit Mesyuarat PKR' ini kepada Blogger UMNO??


Hari ini Malaysiakini melaporkan Ketua PKR negeri Datuk Mansor Othman kecewa apabila mendapati minit mesyuarat strategik parti itu berhubung persiapan untuk pilihan raya umum ke-13 dibocorkan di Internet.

Mansor yang juga timbalan ketua menteri 1 berkata beliau maklum dengan kebocoran tersebut dan kecewa kerana ia disiarkan bulat-bulat di satu blog yang tidak dikenali.

Sebenarnya aku telah diminta membantu mencari siapakah dalang yang membocorkan minit mesyuarat tersebut kepada Blogger Pro UMNO pada 3 Ogos lalu..

Bila aku jenguk ke Blog yang dinyatakan itu.. dan baca keseluruhan apa yang didedahkannya itu.. aku dapati satu nama yang telah turut berada di dalam mesyuarat itu telah tiada..

Mengapa agaknya?? sedangkan setiap kehadiran dalam mesyuarat akan dicatatkan ..

Menariknya kebanyakkan maklumat yang ada tersiar di dalam Blog itu menunjukkan ianya datang dari individu yang berada disekitar pemimpin tertinggi PKR.. maksud aku individu yang dipercayai..

Ini adalah keseluruhan minit mesyuarat yang dikatakan sebagai 'Mesyuarat Strategik Parti' antara Datuk Mansor Othman dan juga PASUKAN Keadilan.

Untuk makluman semua kumpulan yang dinamakan sebagai PASUKAN ini terdiri dari Ahli-ahli PKR yang bukan berbangsa Melayu, mereka merupakan penggerak utama dalam mendapatkan undi dari kaum Cina buat PKR.

PKR (PP) Strategic Meeting On Preparations for PRU13

ATTENDEES:-

Dr Mansor Othman – PKR Vice President, PKR State Liaison Committee Chairman and Penang Deputy Chief Minister
Felix Ooi - MPPP Councilor and Timb Ketua Cabang PKR Bkt Bendera
Tan Seng Keat – MPPP Councillor and Timb Ketua Cabang Bayan Baru
Raymond Ong – Bekas calon DUN Batu Uban
Jason Ong – Adun Kebun Bunga n Ketua Cabang Bkt Bendera
Ng Cheng Siang- MPPP Councillor and Ketua Pemuda Bhgn Tanjung
Cheah Peng Guan – Ketua Ranting Batu Uban
Law Choo Kiang- State eco and Timb Ketua Phubungan Negeri And John Ooi (the operative)


POINT 1

Mansor said – Penang scenario quite different with DAP’s drive now (DAP adalah dictator dalam pentadbiran negeri PP) The incumbent chinese would stay (for PKR In the next PRU) Lau will be there Hock Leong (ADUN Machang Bubuk) would be changed (he would be replaced in next PRU)

All incumbents except hock leong, i think u people have to convince him (convince hock leong not to stab in next PRU) We have to put a young candidate (to replace hock leong)..bukan we dont like him as he has done a good job You as a group (attendees at this meeting) have to think..must prepare names and leave to pusat to decide To put young candidate.. You orang ada opinion..i will listen

Mansor said : On seats and candidacy..i leave it to pusat Thats why i said 5+ 1 (five state seats and 1 parliament to be contested by PKR) We are considering hj razali to replace him there I look at the winning factor..maybe we have to look chinese who have more chance than malay in pantai jerejak (to win pantai jerejak)..decision is still pusat lah…

I have talked to felix and ready to stand there (Pantai jerejak) but up to pusat Whatever pusat finalised we will support

Question: Datuk what about DAP..die orang ada mintak dr kita ka?
Mansor replied : “I will not budge in..die mintak apapun. Because chinese candidate to them is ancaman la.. Orang kita yang entice to go there…(DAP sees PKR Chinese candidates as threat as they (PKR) can win. DAP despite being part of PR wants to kill off PKR in next PRU and control power in Penang by themselve)
Statement: But i think this time there will no fight (for seats between dap and pkr) and remain status quo
To this Mansor replied: “Tak tentu.. belom finalised. Die (guan eng) very arogant i tell u..corky and arrogant. Its not easy. Now more arogant. Because die (guan eng) menang banyak. They (DAP) are sure of winning 19 and they want more. Because by two more they can form their own govt and they can any tw from us (PKR) to be on their side and abandon us (PKR).”
Question: What if they threaten a 3-corner fight if we dont bow to their their (dap) demand?
Mansor replied “ “We will fight ..thats y i asked to preapare another list..like sg pinang, jawi… I have asked Lau to prepare..kite tak mau bising but we have to get ready for possibility.”
“Must have names in potential seats..seri delima…sg pinang…you must prepare a number of extra candidates.not only 5…this election you must hv at least 10 chinese candidates..
Politics is the art of possibilities..macam2..but we hope not to believe in all our members, Prepare some extra names….get more young people..

Mansor : Machang bubok ada resentlment..(problem) he (incumbent) might not get it..

Question: Resistant from where?

Mansor replied: Dalam kawasan pun ada,,,Die (hock leong) pun ada history sikit tak brapa (turn kawasan)…kita tak mau kata..i sayang la die..we were together.. i was chairman and he was timbalan…u kene cakap hock leong..nanti i tak mau die bertanding bebas..

Pusat might throw in kai loon (for machang bubok)…he is from penang what.. Others in meeting objected..

He is from Bukit Mertajam you know..permatang pauh..

Question: What is our strategy in getting more seat from DAP in future?

Mansor: Where? In Penang? We prepare ghost areas lah.. get prepared.. die orang lawan satu u orang lawan la..
Question: The watihah will be issue if there is 3-corner fight..

Mansor: We hope not happen..kita pun tau dap tak strong..Guan eng macam tokong u know..to the chinese…U cannot deny that..he is just like a tokong…

Itu yg buat die org sombng,,,very2 angkuh and arrogant..Get ourselves stronger..Every seat kita target nak bertanding..kene ada orang

Stock ready candidates for areas nak bertanding, I have already asked Lau to identify areas for pkr to stand, Die lawan kacau tampat kita, kite kene lawan
Kita menang putra jaya..ada thousands of jobs.. i tak payah la…i nak jadi duta china ok la..hahahaha, Duta saje berapa ratus..nak isi untuk siapa kalau bukan org mcam kita..agencies in govt..beratus…

U want to put BN guys ka..penang port..risda, felda..felcra, Thousands of them..and gaji more than YB..so why nak jadi setakat YB..

If u win putrajaya, duta.. foreign affairs beratus jobs for us…U think u want to retain umno guy …no way…

Senator?

Makan angin sahaja kita..tak pikir masalah banjir…These are the things ..putrajaya can open flood gates for us…

Mansor: Seats i agree…Cume seng kiat tolong talk to haji rashid…i have already called him..I punya problem…tasek gelugor punya cabang…johari kassim…mintak duit..

Kalau bukan sebab election..i will kick these people out…I might give that seat to pas..sebb pas mintak one more seat sangat..

Mokhtar…boss nak turun sg acheh..die suruh orang boikot sbab tak go thru cabang die.. And he is the s/usaha phubungan negeri

Tulis surat sume jkkk ..and u imagine surat dapat kat umno… Bila umno dapat..ayoyo…mampuih kita

Die punya argument…sebab tak discuss dgn die..juz like that…Ini big boss punya programm..see the kind of problem we are dealing..

Tu la..jadi duta cukup la…

Now our job we kick umno..we have to swallow everything..we must not give an inch to umno..cannot make mistake..mistake mcam ni lah…

During election time, u all must come to malay areas..sg lembu, kg cross..u divide among urself…

Siapa yang bocorkan?? Hmmm... tudinglah jari kesemua arah... kerana itu lebih mudah..

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails