Wednesday, August 1, 2012

Rafizi ditahan dan didakwa di bawah Akta Bank dan Institusi kewangan (Bafia)


Pada pukul 6.50 pagi tadi Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli telah ditahan oleh sepasukan anggota terdiri daripada pegawai polis dan Bank Negara.

Menurutnya, dia diberitahu penangkapan dibuat di bawah Bafia kerana didakwa terbabit dalam mendedahkan butiran perbankan yang berkaitan dengan skandal NFCorp.

6.50 pagi rumahnya diserbu dan pintu rumah diancam akan dipecahkan oleh anggota Polis yang menyerbu, seolah-olah apa yang Rafizi lakukan adalah satu jenayah yang sangat serius buat negara..


Padahal Rafizi hanya mendedahkan penyelewengan RM250Juta wang milik rakyat oleh ahli Keluarga pemimpin UMNO ..

Adakah anggota Polis juga bertindak mengancam untuk memecahkan pintu rumah Sharizat ketika mereka menahan suaminya suatu masa dulu?

Yakinlah... selagi UMNO/BN kekal berkuasa segala bentuk salah laku mereka akan dilindungi oleh pihak berkuasa yang diperkudakan mereka.

Penahanan Rafizi ini hanyalah bertujuan menakut-nakutkan lain-lain pemimpin atau penyokong Pakatan Rakyat supaya tidak lagi mendedahkan penyelewengan yang dilakukan oleh pemimpin UMNO/BN dan juga kaum keluarga mereka..

NFC: Rafizi dicaj di bawah Bafia

SHAH ALAM - Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli dicaj di Mahkamah Sesyen Shah Alam pagi ini dibawah Akta Bafia berhubung isu NF Corporation (NFC)\
 
Di bawa ke Mahkamah Seksyen 6, dihadapan hakim Aslam Zainuddin, dikenakan tuduhan dibawah Sesyen 997 Akta Bank dan Institusi kewangan (Bafia) 1989

BERITA TERDAHULU

Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli, yang menjadi perhatian sejak akhir tahun lalu berhubung isu NFC Corporation, ditahan polis awal pagi tadi.

Naib Presiden PKR, N. Surendran berkata beliau akan didakwa di Mahkamah Sesyen Shah Alam pagi ini.

Rafizi sekarang berada di bangunan mahkamah, kata beliau yang juga seorang peguam ketika dihubungi Sinar Harian Online pada jam 9.15 pagi tadi.

"Jangan risau saya OK. Dah nak sampai mahkamah, " kata Rafizi dalam mesej twitter 16 minit yang lalu.

Dalam satu mesej beliau kira-kira sejam yang lalu, sekitar 8.30 pagi, Rafizi berkata, "aaya baru dimaklumkan bahawa saudari Johari Mohamad juga telah ditahan dan akan didakwa pagi ini bersama-sama."

Dalam mesej kira-kira 7.30 pagi tadi, Rafizi menulis, "Saya telah ditahan dibawah Bafia kini dalam perjalanan ke balai polis. Akan dicaj di mahkamah Shah Alam."

"Sampai balai polis Hulu Kelang. BNM akan buat laporan polis sekarang dan rasanya dari situ ditahan secara rasmi," kata beliau dalam mesej seterusnya.

Beliau yang menjadi tumpuan dalam isu NFCorporation, syarikat yang dikaitkan dengan keluarga bekas Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat dan Ketua Wanita Umno, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, akan didakwa di bawah Akta Bank dan Institusi kewangan (Bafia) 1989 - Sinar Harian

Updated! Rafizi dilepas dengan jaminan RM15,000 sila baca di ( SINI )

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails