Sunday, June 17, 2012

Habislah Anwar.. Ummi Hafilda kata dia ada 'Bukti Baru' kaitkan Anwar dengan RM3 Billion...


Masa negara kecoh dengan video sex terbitan Datuk ‘T’ dulu.. si Ummi Hafilda ini juga tumpang menyibuk untuk mencari populariti..


Datuk ‘T’ siarkan satu klip video sek seorang lelaki yang difitnah sebagai Anwar Ibrahim, Perempuan ni kata dia tahu ada 18 rakaman video seperti itu yang disimpan oleh seseorang.

Bila negara kecoh pula dengan siapa dalang Video itu.. Perempuan ni kata dia tahu siapa yang menjadi dalang sebabnya dia dah dengar perkara ini 13 tahun lalu.. padahal tarikh pada video itu ialah tahun 2011.

Kata dia.. “Sekarang adalah masa yang sesuai untuk didedahkan supaya rakyat sedar mengenai tembelang pemimpin berkenaan,” kata beliau dipetik Sinar Harian selepas ceramahnya di Alor Setar dibatalkan ekoran bantahan kerajaan negeri.

Tapi sampai sekarang tak didedah lagipun…

Bila tak ada isu di jaja pula cerita kononnya Kakak ipar dia iaitu Shamsidar ada scandal dengan Anwar hingga dapat anak.. padahal bukti DNA yang dibuat Azmin 99.9% DNA anak tu sama dengan DNA Azmin..

Sekarang.. kerana Muhyiddin dah singkap semula cerita lama iaitu kononnya Anwar ada aset bernilai RM3 Billion, Ummi Hafilda menyibuk lagi..

Walaupun bekas Pengarah Siasatan BPR dah kata siasatan yang dia buat sampai keluar negara membuktikan tiada perkara yang boleh mengaitkan Anwar untuk dijadikan kes dan kes ditutup.. Ummi Hafilda kata dia ada bukti baru..

Bekas Pengarah Siasatan BPR dah sebut dalam Mahkamah Tinggi dan juga melalui Akuan Bersumpahnya.. sila lihat di SINI dan juga di SINI.

Hebatnya Ummi Hafilda ini ya… apa saja isu pasal Anwar dia tahu semuanya.. tapi satu pun tak betul..

Dengan hanya menganga di Malaysia dia ada bukti baru kes RM3 Billion ni.. kalau betul… kenapa tidak diserahkan kepada BPR dulu?

Tak salah ke sorok bukti ni?


Ummi Hafilda dakwa ada 'bukti baru'

Ahli perniagaan Ummi Hafilda Ali mendakwa telah menyerahkan "bukti baru" berhubung dakwaan mengenai "pemilikan 20 akaun" didakwa milik abangnya Azmin dan juga ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dalam laporan edisi hujung minggu Utusan Malaysia hari ini, Ummi mendakwa bukti tersebut diserahkan kepada pegawai penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam satu pertemuan Rabu lalu.

Ummi berkata, beliau menyerahkan dokumen tersebut susulan dakwaan bahawa beliau menyimpan bukti tersebut, seperti dilaporkan.

"Ekoran laporan akhbar tersebut, saya difahamkan pengarah siasatan SPRM Datuk Mustafar Ali mengarahkan pegawainya untuk menemui saya pada hari itu juga.

"Pegawai yang saya temui itu memaklumkan SPRM akan membuka semula siasatan berhubung pemilikan akaun Anwar dan abang kandung saya sendiri iaitu Azmin, berdasarkan bukti baru itu," katanya seperti dipetik.

Selain itu, Mingguan Malaysia melalui rencana bertajuk "Mencari relevan isu RM3 bilion" hari ini turut membangkitkan semula akuan bersumpah oleh bekas penolong gabenor Bank Negara Malaysia, Datuk Abdul Murad Khalid berhubung dakwaan mengenai 20 akaun tersebut.

"Dalam akuan berkanun yang diikrarkan di hadapan pesuruhjaya sumpah di Kuala Lumpur pada 26 Oktober 1999 itu, Abdul Murad menyatakan kaun tersebut diuruskan kroni Anwar membabitkan aset, saham dan wang bernilai RM3 bilion.

"Isu saham ini biarpun sudah lebih 13 tahunh berlalu sangat mustahak untuk dibangkitkan semula kerana shingga kini tiada jawapan kukuh diberikan mengenai status kesnya.

"Baik dari segi siasatan oleh Badan Pencegah Rasuah (BPR) ketika itu atau jawapan daripada Anwar sendiri, tidak ada sesuatu yang meyakinkan yang membolehkan rakyat membuat kesimpulan ia adalah dakwaan tidak berasas atau sengaja direka-reka," rencana itu dipetik.

Dakwaan berkenaan didapati "tidak berasas" apabila dibawa ke mahkamah pada 11 November 2011.

Bekas pengarah siasatan BPR Abdul Razak Idrus menyatakan perkara itu ketika memberi keterangan dalam perbicaraan pada November 2011 dalam kes saman fitnah RM100 juta yang difailkan oleh Anwar terhadap News Straits Times Press (M) Bhd dan bekas ketua pengarang kumpulannya pada masa itu, Datuk Abdullah Ahmad.

Abdul Razak dalam perbicaraan tersebut berkata BPR telah menyiasat perkara itu ekoran dakwaan yang dibuat dalam akuan bersumpah Abdul Murad.

Katanya, sepasukan pengawai BPR telah ke Singapura dan United Kingdom untuk menyiasat dakwaan tersebut.

"Kami berjumpa dengan Murad dan beberapa saksi di Britain. Tetapi siasatan mendapat 'tiada kes' terhadap Anwar berhubung dakwaan dalam akuan bersumpah Murad," katanya seperti dilaporkan.

Oleh itu, katanya, beliau membuat kesimpulan bahawa dakwaan dalam akuan bersumpah itu adalah tidak berasas dan mengarahkan supaya siasatan ditutup.

Murad menandatangani akuan bersumpah itu pada 20 Oktober 1999 - kira-kira sebulan selepas Anwar ditahan selepas dipecat sebagai timbalan perdana menteri pada awal bulan September tahun berkenaan. - Malaysiakini

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails