Wednesday, May 2, 2012

Astro membuktikan Media masih dikongkong UMNO/BN


Walau apa pun janji transformasi Najib, jelas media massa akan kekal di dalam tangan UMNO-BN buat selama-lamanya jika gabungan pemerintah itu dipilih sekali lagi sebagai kerajaan pusat.

Rakyat akan terus disajikan dengan propaganda UMNO-BN tanpa mendapat penjelasan dan penerangan daripada Pakatan Rakyat dan kumpulan-kumpulan masyarakat madani.

Segala korupsi, penyelewengan, penyalahgunaan kuasa dan fitnah akan terus berleluasa jika UMNO-BN kekal sebagai kerajaan.

Jika ada yang kurang cerdik yang menganggap penerbitan Harakah, Suara Keadilan dan The Rocket sebagai tanda kebebasan media, mereka perlu dicerahkan bahawa semua itu adalah lidah rasmi parti, dan bukannya media massa. Malah, kerajaan UMNO-BN mengenakan syarat-syarat yang amat ketat terhadap mereka.

Jika mahu keadilan dilaksanakan maka semua media massa perlu terikat dengan syarat-syarat yang dikenakan terhadap Harakah, Suara Keadilan dan The Rocket, iaitu hanya dibenarkan terbit dua kali sebulan sahaja dan hanya boleh dijual kepada ahli-ahli parti sahaja. Oleh itu, kata orang sekarang, jangan dibandingkan epal dengan oren.

Malah, yang dikatakan transformasi Najib itu sendiri adalah satu bentuk propaganda yang tidak boleh dibedah, diulas dan dikritik kerana, seperti mana yang diamalkan oleh regim komunis dan fasis, media massa kini dan akan selamanya berada dalam kawalan UMNO-BN.

************************************
 
Astro: Liputan Bersih BBC dipotong mengikut garis panduan tempatan


KUALA LUMPUR, 2 Mei — Astro mengaku memotong liputan Bersih 3.0 oleh Perbadanan Penyiaran British (BBC) tentang Bersih 3.0 namun melahirkan rasa kecewa dengan saluran berita global itu kerana gagal memahami Astro berbuat demikian untuk mematuhi garis panduan tempatan.
Naib Presiden Kanan Operasi siaran Astro Rohaizad Mohamed menjelaskan kepada The Malaysian Insider bahawa klip 2:16 minit itu telah dipotong mengikut peraturan kandungan kebangsaan. Walau bagaimanapun, klip itu mengandungi rakaman Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim bercakap kepada pemberita.

Rohaizad tidak mendedahkan butiran lanjut mengenai garis panduan yang diikuti tetapi berkata bahawa Astro berhak untuk "mengedit" kandungan daripada pembekal antarabangsa dan saluran di mana patut.

"Kami terkejut dan agak kecewa bahawa rakan penyiaran sekian lama kami, BBC, apabila mengeluarkan kenyataan, tidak mengambil kira kewajipan Astro untuk mematuhi peraturan kandungan tempatan," eksekutif kanan Astro berkata dalam satu kenyataan malam tadi .

Dalam satu kenyataan di e-mel kepada The Malaysian Insider pada hari Isnin malam, BBC mengadu tentang penapisan Astro yang dibuat atas liputan ringkas perhimpunan hari Sabtu lepas yang menyaksikan polis tempatan menembak gas pemedih mata dan meriam air untuk menyuraikan penunjuk perasaan.

"Kami amat mengutuk mana-mana sekatan berita boleh dipercayai yang kami siarkan di seluruh dunia termasuk melalui rakan kongsi pengedaran," kata jurucakap BBC dalam kenyataan itu.

Penyiar perkhidmatan awam British menambah bahawa ia telah membuat "pertanyaan mendesak" kepada Astro untuk mencari sebab-sebab untuk menyensor liputan dua minit protes itu.

Menurut pautan YouTube dalam satu kenyataan, liputan BBC Bersih 3,0 telah dipendekkan oleh beberapa saat untuk mengecualikan klip temu bual pendek dengan dua penunjuk perasaan.

Video yang menunjukkan perbezaan di antara laporan asal BBC dan disiarkan di saluran Malaysia boleh dilihat di ( SINI )

Dalam wawancara yang pertama yang ditapis, seorang lelaki, dipercayai berbangsa Cina, telah memberitahu BBC bahawa polis mengambil tindakan tanpa provokasi pada penunjuk perasaan walaupun berlakunya usaha untuk berunding.

"Mereka melepaskan tembakan ke arah kami dan bukannya berkata maaf, kita tahu ia adalah satu tembakan tidak sengaja, mereka menembak lagi bila baru nak berbincang dan berdamai dan berunding tetapi mereka terus menembak kami," katanya, yang merujuk kepada gas pemedih mata yang dilepaskan ke arah penunjuk perasaan.

Dalam temu bual seterusnya, seorang lelaki India telah menjelaskan sebab beliau menyertai perhimpunan tersebut iaitu untuk pilihanraya yang bebas dan adil, perhimpunan yang telah bertukar menjadi ganas mulai hampir 03:00pm pada hari Sabtu.

"Saya ke sini untuk melihat berlakunya pilihanraya yang bebas dan adil. Itu saja.

"Kami mahu Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang bebas dan bersih. Pada masa ini, ia tidak bersih. Okey? Jadi saya perlu berdiri di sini kerana ini adalah hari penentu masa depan untuk rakyat Malaysia," katanya, di tengah-tengah latar belakang beratus-ratus peserta lain di hadapan tambak di sekitar Dataran Merdeka.

Pengendali TV tempatan juga telah memotong bahagian lain laporan BBC, yang menunjukkan adegan yang diambil dari atas trak meriam air polis rusuhan yang melepaskan tembakan air kimia-berbaur pada penunjuk perasaan.

Sebahagian daripada kata-kata BBC koresponden Emily Buchanan juga turut dipotong bersama-sama dengan klip menunjukkan tempat kejadian.

"Ia kurang jelas bagaimana keganasan bermula," beliau berkata di bahagian klip yang disiarkan.

"... Tetapi selepas perhimpunan tersebut telah diisytiharkan Berjaya dan orang ramai mula pulang ke rumah, banteng telah dirempuh ...," katanya dalam bahagian yang ditapis.

"... Dan pihak berkuasa melepaskan gas pemedih mata pada orang ramai," sambung beliau.

Ini bukan kali pertama penapis tempatan telah menghadkan liputan media protes Bersih di Malaysia.

Berikutan perhimpunan terakhir pihak pemantau pilihan raya Julai 9, penapis telah mengelapkan keseluruhan bahagian artikel dalam The Economist, yang berkata pengendalian Putrajaya yang disifatkan keterlaluan.

Artikel bertajuk "Dibersihkan - suatu tindak balas kerajaan yang keterlaluan kepada perhimpunan pembangkang" telah menceritakan huru-hara pada 9 Julai apabila polis melepaskan bahan kimia untuk menyuraikan berpuluh-puluh ribu yang telah berkumpul untuk menuntut pembaharuan pilihan raya.

Antara bahagian yang digelapkan keseluruhannya menyebut tindakan berat polis dan tuduhan-tuduhan bahawa kerajaan telah menarik balik tawaran kepada penunjuk perasaan untuk menggunakan stadium untuk perhimpunan tersebut.

Kementerian Dalam Negeri juga telah menggunakan dakwat hitam untuk menghapuskan bahagian-bahagian artikel yang menyebut kematian seorang penunjuk perasaan dan dakwaan penembakan bahan kimia ke dalam perkarangan Hospital Tung Shin.

Perhimpunan yang disokong pembangkang Sabtu lalu, Bersih ketiga sejak 2007, telah mendapat liputan negatif dalam media asing, di mana ramai yang meramalkan tindak balas yang mungkin bagi pentadbiran Najib.

Menurut BBC, "walaupun sambutan yang diberikan itu besar-besaran, kerajaan nampaknya tidak mengingini perubahan dan dengan kemungkinan berlakunya pilihanraya bulan Jun, terlalu awal untuk pembaharuan yang besar untuk membawa kesan.

"Ini bermakna banyak lagi pertempuran politik akan datang."


The Malaysian Insider

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails