Thursday, February 9, 2012

Scandal Pasir Selangor: Double Dignity tidak wujud dalam industri pasir Selangor..Surat diatas yang menggunakan ‘letter head’ syarikat Double Dignity Sdn. Bhd. Telah disertakan bersama dalam satu artikel bertajuk ‘The Selangor sand-mining scandal ‘ yang ditulis oleh Raja Petra mendakwa wujudnya rasuah dalam industri pasir negeri Selangor.


Double Dignity adalah nama syarikat yang didakwa oleh Raja Petra Kamarudin sebagai Syarikat yang terlibat dalam kerja-kerja mengorek pasir di Selangor.

Dan pengarah bagi Syarikat Double Dignity tersebut adalah Mat Suhaimi Shafiei, ADUN Sri Muda dan Amirudin Shari, ADUN Batu Caves manakala elaun sebagai Pengarah yang telah dipersetujui oleh mereka berdua ialah RM5000.

Korang baca sebahagian dari artikel Raja Petra yang medakwa wujudnya rasuah dalam industri pasir Selangor yang diterjemahkan oleh Mat Saman Kati @ Malaysia Times.

Pada 23 Mei 2009, sekitar jam 5 petang, satu mesyuarat telah diadakan diantara Kontraktor Pasir (selepas ini dipanggil KP) dan Mat Suhaimi Shafei di Sunway Hotel di Seberang Perai. Tujuan mesyuarat ini ialah untuk membincangkan pengorekan pasir di Selangor.

Mat Suhaimi meminta KP menyerahkan permohonan untuk mengorek pasir kepada Kumpulan Semesta Sdn Bhd dengan satu salinan kepadanya (Mat Suhaimi). Kumpulan Semesta Sdn bhd merupakan syarikat milik kerajaan Negeri Selangor yang terlibat dalam mengorek dan menjual pasir di Selangor.

Pada 2 Julai 2009, sekitar tengahari, satu mesyuarat dilakukan di pejabat Mat Suhaimi dimana dia mengarahkan KP untuk menyertakan sebuah syarikat bernama Double Dignity (M) Sdn Bhd (No. syarikat 308078W)

Pengarah-pengarah syarikat ini ialah:

1. Adnan Bin Abd Mokhtar (IC number 691119-10-5105)
2. Siti Rosmaliza Binti Meo Rasli (IC number 751115-08-5026)
3. Marzaniyah Binti Arshad (IC number 721127-08-5444)
4. Mat Suhaimi Bin Shafiei (IC number 680227-08-5275)
5. Amirudin Bin Shari (IC number 800208-01-6059)

Elaun Pengarah untuk Mat Suhaimi and Amirudin yang dipersetujui ialah RM5,000 sebulan.

Pada 18 Januari 2010, Double Dignity (M) Sdn Bhd, menghantar permohonan untuk mengorek pasir di Dengkil (Sepang, Selangor), seluas 45 ekar.

Satu perkara yang penting ialah kedua-dua Mat Suhaimi dan Amirudin didaftarkan sebagai Pengarah syarikat Double Dignity (M) Sdn Bhd pada hari yang sama, 18 Januari 2010. Ini bukan satu kebetulan.

Untuk terjemahan sepenuhnya sila baca di SINI

Sebenarnya syarikat Double Dignity (M) Sdn Bhd tidak terlibat didalam industri pasir di Negeri Selangor kerana ianya tidak berdaftar di bawah KSSB dan tidak boleh terlibat dalam aktiviti mengorek dan menjual pasir sama ada atas tanah milik persendirian atau tanah kerajaan.

Berikut pula adalah penafian dari KSSB

KSSB nafi Double Dignity terlibat dalam industri pasir

SHAH ALAM, 9 Feb: Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB), anak syarikat milik penuh Kerajaan Negeri Selangor, menafikan dakwaan bahawa syarikat Double Dignity (M) Sdn Bhd terlibat dalam industri pasir di Negeri Selangor.

Menurut kenyataan KSSB, syarikat Double Dignity tidak berdaftar di bawah KSSB dan tidak boleh terlibat dalam aktiviti mengorek dan menjual pasir sama ada atas tanah milik persendirian atau tanah kerajaan.

Sejak KSSB ditubuhkan pada 2008 yang bertujuan mempelopori industri pasir dan batuan di Negeri Selangor, KSSB ini tidak pernah menerima permohonan dari syarikat Double Dignity untuk menjalankan sebarang aktiviti melibatkan industri pasir di negeri ini.

"KSSB sedia untuk disiasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan sentiasa bersedia untuk memberi kerjasama kepada SPRM dan pihak berkuasa lain dalam apa jua siasatan yang melibatkan KSSB," kata kenyataan itu - Harakahdaily

Lihat pula senarai Kontraktor Lantikan Kumpulan Semesta Sdn. Bhd. (KSSB) dibawah ini..


Sila klik pada image untuk lebih jelas atau lihat di SINI


Syarikat Double Dignity tidak berdaftar di bawah KSSB dan tidak boleh terlibat dalam aktiviti mengorek dan menjual pasir sama ada atas tanah milik persendirian atau tanah kerajaan..

Oleh itu ianya juga boleh dikatakan tidak wujud dalam Industri Pasir Selangor..

Jadi.. Benar atau Tidak artikel Raja Petra itu?

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails