Tuesday, February 14, 2012

Kerajaan tak sokong sentimen Barat terhadap Iran?.. Ni apa bendanya Tun?Tulis Tun Mahathir di blognya, chedet.cc, beliau berkata kerajaan yang ada sekarang tidak disenangi oleh Amerika kerana bersikap berkecuali, berbaik-baik dengan Cina dan Russia dan tidak menyokong sentimen Barat terhadap Iran dan beberapa negara lain.


“Calon Amerika dan Israel untuk mendiri kerajaan boneka ialah Anwar Ibrahim. Sejak awal lagi mereka menjalin hubungan yang rapat dengan Anwar.

“Memang pun Malaysia menjadi calon untuk ‘regime change’ kerana Malaysia tidak mengiktiraf Israel dan mengkritik beberapa dasar Amerika Syarikat.

Kah..kah..kah.. aku kurang pasti adakah Tun mula menjadi seorang pelupa (nak kata nyanyuk… tak tergamak pulak aku..) atau Tun sememangnya tidak tahu menahu langsung, bahawa Malaysia baru saja menunjukkan kesetiaannya kepada Israel.

Malaysia dengan jelas sebenarnya telah menunjukkan kepada dunia bahawa Negara ini yang ditadbir oleh UMNO/BN telah menyokong sentiment Barat terhadap Iran..

Ini kerana pada 8hb Feb yang lalu Reuters edisi US telah melaporkan, pengeksport minyak kelapa sawit dari Malaysia telah menghentikan dari membekalkan minyak kelapa sawit kepada Iran yang merupakan sebuah Negara Islam.

Penghentian penghantaran ini melibatkan 30,000 tan minyak sawit yang merupakan sebahagian dari keperluan Iran bagi setiap bulan – sila baca laporannya di SINI

Tindakan ini adalah sejajar dengan tindakan Amarika Syarikat dan dunia barat yang melaksanakan sekatan ekonomi baru terhadap Iran.

Amerika Syarikat dan sekutunya dari barat telah mengumumkan melaksanakan sekatan ekonomi baru ke atas Iran dengan mensasarkan industri gas dan petrokimia serta sistem perbankan.

Berkecualikah macam tu Tun??

Jadi apa rasionalnya atau apa perlunya Amerika, Israel mahu kerajaan yang ada sekarang ditukar?


*******************************************

Dr M: Amerika, Israel mahu kerajaan sekarang ditukar

Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa bahawa Amerika Syarikat dan Israel berminat melihat kerajaan di Malaysia sekarang ditukar seperti yang berlaku di Asia Barat.

Menulis di blog chedet.cc, beliau berkata kerajaan yang ada sekarang tidak disenangi oleh Amerika kerana bersikap berkecuali, berbaik-baik dengan Cina dan Russia dan tidak menyokong sentimen Barat terhadap Iran dan beberapa negara lain.

“Calon Amerika dan Israel untuk mendiri kerajaan boneka ialah Anwar Ibrahim. Sejak awal lagi mereka menjalin hubungan yang rapat dengan Anwar.

“Memang pun Malaysia menjadi calon untuk ‘regime change’ kerana Malaysia tidak mengiktiraf Israel dan mengkritik beberapa dasar Amerika Syarikat.

“Adalah menjadi harapan Amerika, apabila ‘regime change’ berjaya di Malaysia dan Anwar menjadi Perdana Menteri maka mungkin Malaysia akan ada hubungan diplomatik dengan Israel dan menjauhkan diri dari perjuangan Palestin.

“Dengan ini sebuah kerajaan boneka akan tertubuh di Malaysia yang akan sokong apa sahaja usaha Amerika untuk menakluk dunia,” kata Mahathir.

Beliau mengulas kenyataan bekas timbalannya itu semasa ditemubual dengan majalah Wall Street Journal yang berkata beliau menyokong usaha "melindungi keselamatan negara Israel".

Pada masa yang sama, pada wawancara itu, Anwar turut menegaskan bahawa kepentingan sah rakyat Palestin juga mesti dilindungi.

Malaysia tidak mempunyai hubungan diplomatik dengan Israel tetapi kerajaan mengakui bahawa mereka tidak boleh menghalang syarikat-syarikat swasta daripada berurus niaga dengan rejim itu.Malaysiakini

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails