Friday, February 10, 2012

Isu Pasir: Jawapan dari dua YB PKR.. (Video Inside)PETALING JAYA: Dua ahli dewan negeri (Adun) Selangor dari PKR, Shuhaimi Shafiei (Sri Muda) dan Amiruddin Shari (Batu Caves) menolak dakwaan pengendali blog Malaysia Today Raja Petra Kamaruddin (RPK) bahawa mereka terlibat dalam skandal perlombongan pasir di negeri itu.


Mereka juga menafikan dakwaan bahawa Timbalan Presiden PKR Mohamad Azmin Ali turut terlibat dalam skandal ini dan sebaliknya menyifatkannya sebagai fitnah terbaru daripada blogger mesra Umno itu.

RPK dalam blognya semalam mendakwa dua Adun PKR itu terlibat dalam skandal perlombongan pasir dan mereka adalah ahli lembaga pengarah sebuah syarikat yang membuat permohonan untuk melombong pasir di Dengkil.

“RPK terkeliru di antara dua personaliti yang mempunyai nama yang sama iaitu Azmin Ali dan Azmin Mohd Karim iaitu pegawai di Pusat Khidmat saya,” kata Shuhaimi dalam sidang media di ibu pejabat PKR di sini hari ini yang turut dihadiri rakan sejawatnya Amiruddin.

Shuhaimi mendakwa tulisan RPK yang turut menyentuh mengenai rakaman perbualan telefon antara lain menyebut beliau akan berbincang dengan individu dikenali sebagai Azmin hanyalah rekaan putar belit dialog yang diselang seli dengan perbuatan sebenar dan mungkin dirakam.

“Kami mengecam sekeras-kerasnya cubaan untuk mengaitkan fitnah ini dengan Azmin Ali kerana beliau langsung tidak terbabit dalam perkara ini. Beliau (Azmin Ali) tiada kena mengena dengan hal ini,” tegasnya.

Shuhaimi menafikan sekeras-kerasnya dakwaan RPK kononnya syarikat Double Dignity (M) Sdn Bhd mendapat kontrak melombong pasir termasuk beberapa bayaran yang dibuat berhubung dengan perkara ini.

Syarikat tidak berdaftar dengan Kumpulan Semesta

RPK dalam tulisannya juga mendakwa, Shuhaimi beberapa kali meminta wang daripada seorang kontraktor antara 15 Ogos 2009 hingga 5 Januari 2010; di antaranya, RM5,000 untuk perbelanjaan kempen pilihan raya, RM35,000 perbelanjaan bulan Ramadhan, RM10,000 jamuan Hari Raya dan RM50,000 dimasukkan dalam akaun bank sebuah syarikat untuk kegunaan pilihan raya.

Menjelaskan pelbagai dakwaan itu, Shuhaimi berkata beliau mengenali Adnan yang juga pemilik Double Dignity sejak 2009 melalui pegawai peribadi seorang ahli parlimen di Perak.

Katanya, Double Dignity ditubuhkan sebagai sebuah syarikat yang menjalankan aktiviti perladangan kelapa sawit di Sabah malah beliau memberi persetujuan dilantik sebagai pengarah bermula Jun 2009.

“Saya tidak dimaklumkan oleh Double Dignity bahawa pelantikan saya sebagai ahli lembaga pengarah hanya disempurnakan pada 18 Januari 2010 seperti dalam rekod Suruhanjaya Syarikat Malaysia bertepatan tarikh 18 Januari 2010 dalam surat sokongan disiarkan Raja Petra,” katanya.

Malah ujar beliau Double Dignity tidak pernah berdaftar dengan Kumpulan Semesta sehingga hari ini maka sebarang permohonan projek pembersihan pasir tidak timbul dan tidak benar.

Menyentuh mengenai wang RM50,000, Shuhaimi berkata ia adalah pinjaman yang diberi oleh Adnan kepada rakannya yang dikenali sebagai ‘A’ untuk membuka pusat Smartreader di Kota Damansara.

Beliau hanya bertindak menjadi orang tengah membantu rakan dikenali ‘A’ itu, malah ujarnya wang RM50,000 itu kini disimpan dalam akaun Azmin Mohd Karim memandangkan Adnan sehingga kini masih gagal ditemui.

Shuhaimi masih ahli lembaga

Walau bagaimanapun, Shuhaimi mengakui bahawa beliau masih ahli lembaga pengarah Double Dignity dengan menerima enam kali bayaran elaun sebanyak RM5,000 dari Jun hingga Disember 2009 manakala Amiruddin pula menerima tiga kali bayaran elaun untuk tempoh Oktober hingga Disember 2009.

Ketika diasak pertanyaan pemberita mengenai pengekalan jawatan sebagai ahli lembaga pengarah, Shuhaimi menjelaskan perkara itu perlu dibawa dalam mesyuarat syarikat.

Dalam pada itu, Amiruddin pula berkata beliau telah menyerahkan surat perletakan jawatan pada 18 Januari 2010 namun tiada sebarang jawapan berhubung hal tersebut.

Shuhaimi menjelaskan beliau dan Amiruddin telah memperjelaskan hal ini sejak 2010 lagi kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), malah individu yang terlibat juga dipanggil berhubung hal sama.

Kertas siasatan SPRM kepada panel bebas

Sementara itu SPRM memberitahu bahawa kes siasatan isu penyelewengan and sindikit kecurian pasir di Selangor akan dibentangkan kepada Panel Penilaian Operasi (PPO) pada 23 Februari untuk tindakan lanjut.

SPRM memberitahu dalam satu kenyataan media hari ini bahawa siasatan terhadap Amirudin dan Shuhaimi telah pun lengkap and sudah pun dikaji and diteliti oleh Pejabat Peguam Negara.

“Kes tersebut kini telah diterima semula oleh SPRM and seterusnya akan mengemukakan kertas tersebut kepada PPO untuk mengkaji, meneliti and mengesyorkan hasil daripada keputusan yang diperolehi daripada JPN,” kata SPRM dalam kenyataannya.

PPO adalah satu mekanisme bebas yang telah dibentuk oleh kerajaan bagi memastikan SPRM menjalankan tugas dengan bebas and telus.

Selain daripada kes sindikit pasir, SPRM akan turun membincangkan berhubung kes Pusat Fidlot Nasional (NFC).

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails