Thursday, February 23, 2012
Hubungan Malaysia-Israel: Khairy marah hingga tak sedar diri?
Ketua Pemuda Barisan Nasional (BN), Khairy Jamaluddin mendakwa Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berego besar sehingga tidak sanggup untuk mengakui kesilapan dalam kontroversi berkaitan kenyataan menyokong kepentingan Israel.
"Apakah ego beliau terlalu besar untuk mengakui kesilapan atau memang itulah pendirian sebenarnya?
"Walau apapun sebab keengganan beliau untuk menarik balik kenyataannya, jelas tanpa tindakan itu Anwar akan terus dilihat terang-terangan pro-Israel," kata beliau dalam pendapatnya disiarkan Sinar Harian hari ini.
Khairy melahirkan pandangan ini sehari selepas pertemuan antara Anwar dan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat di Kuala Lumpur.
Anwar bertemu untuk menjelaskan kenyataannya yang disiarkan oleh Wall Street Journal bulan lalu.
Sementara Anwar berhadapan dengan kecaman pemimpin-pemimpin Umno dan BN, selain beberapa pertubuhan bukan kerajaan, pihak Pakatan Rakyat pula mendakwa kerajaan pusat memperlihatkan hipokrasi kerana membenarkan hubungan perdagangan dengan syarikat-syarikat Israel.
Berikut teks penuh tulisan Khairy, yang juga Ketua Pemuda Umno dan Ahli Parlimen Rembau.
Bagai ayam lepas bertaji, Anwar Ibrahim dilihat kehilangan punca dan arah menjelaskan kenyataan kontroversi beliau yakni “(saya) menyokong segala tindakan bagi menjaga keselamatan negara Israel” di akhbar The Wall Street Journal (WSJ) apatah lagi selepas beliau disanggah teruk oleh orang Islam di luar dan di dalam negara, termasuklah daripada rakan kongsi politiknya, PAS.
Manakan tidak, ini kerana Anwar secara terang-terangannya menonjolkan belang sebenar beliau yang memberi sokongan penuh dan umum (blanket support) kepada Israel untuk melakukan apa sahaja demi menjaga keselamatan negara tersebut.
Secara spesifik, kenyataan Anwar telah menghalalkan kezaliman dan keganasan rejim Israel yang telah menggunakan alasan keselamatan untuk menyerang dan membunuh rakyat Palestin. Ribuan nyawa Palestin yang terkorban selama puluhan tahun penjajahan Israel, pembinaan tembok yang memenjarakan rakyat Palestin dan menghalang perjalanan mereka untuk mencari rezeki, sekatan ekonomi yang mengakibatkan penduduk Semenanjung Gaza miskin dan derita di samping pembunuhan sembilan sukarelawan antarabangsa dalam Misi Kemanusiaan Flotilla 2010, semuanya dilakukan oleh Israel atas alasan keselamatan negara.
Tidakkah Anwar sedar bahawa kenyataan beliau secara langsung mengiktiraf pembunuhan tersebut dan member lampu hijau untuk kezaliman ini diteruskan?
Setelah kenyataan beliau menimbulkan kemarahan orang ramai, Anwar telah cuba untuk melepaskan diri daripada kesalahannya dengan pelbagai alasan. Yang pertama, beliau menyalahkan media arus perdana dengan mengatakan kenyataan beliau tidak dipetik sepenuhnya. Beliau sebut bahawa sokongan itu bergantung (contingent) kepada aspirasi rakyat Palestin menjadi realiti.
Tetapi jika kita kaji apa yang diterbitkan dalam WSJ, kita sedar bahawa Anwar merujuk kepada pengiktirafan diplomatik untuk Israel sebagai langkah yang bergantung (contingent) kepada aspirasi rakyat Palestin dipenuhi. Itu berbeza dengan kenyataan pertama iaitu keselamatan Israel perlu dijamin dengan apa cara pun.
Kenyataan itu tidak datang dengan apa-apa syarat tetapi dibuat secara sokongan mutlak. Inilah yang menyebabkan ramai pemimpin-pemimpin Islam termasuk dari Palestin rasa marah, kecewa dan mempertikaikan kredibiliti Anwar sebagai seorang yang sering mempromosi diri sebagai pejuang dunia Islam.
Bila dah tersepit dengan kenyataan yang jelas pro-Israel, tidak hairanlah apabila Anwar cuba mengalihkan perhatian dengan serangan terhadap kerajaan Malaysia yang dikatakan membenarkan perdagangan dengan Israel. Mengikut beliau, ini adalah bukti kerajaan Barisan Nasional bersekongkol dan menyokong Israel.
Walaupun tuduhannya itu agak dramatik, saya memahami mungkin inilah satu-satunya cara terdesak untuk beliau membersihkan ‘dosa’ memberi sokongan mutlak kepada Israel dengan cara menyalahkan orang lain.
Pertama, kita kena tanya soalan adakah benar Malaysia mempunyai hubungan dagangan dengan Israel sebab seperti yang diketahui umum, kita tiada sebarang hubungan diplomatik atau politik dengan negara tersebut? jawapannya di ( SINI dan SINI )
Di bawah Akta Kastam 1967 memang ada larangan transaksi perdagangan dengan Israel. Walau bagaimanapun kelonggaran telah diberi kepada penguatkuasaan akta ini pada tahun 1996 untuk membenarkan syarikat-syarikat swasta import dan eksport barangan ke Israel.
Mungkin Anwar mudah lupa, tetapi saya masih ingat bahawa beliau sendiri yang memegang jawatan Timbalan Perdana Menteri dan lebih penting lagi Menteri Kewangan yang bertanggungjawab atas Jabatan Kastam pada 1996. Oleh itu Anwar tidak boleh buat-buat tidak tahu mengenai wujudnya kelonggaran tersebut yang beliau sendiri meluluskan dengan menuding jari kepada kerajaan Barisan Nasional semasa.
Ada yang tanya, kalau dia memang buat dahulu, kenapa sekarang tidak ubah balik dan langsung melarang perdagangan dengan Israel? Yang pertama, perdagangan ini dibuat oleh syarikat-syarikat swasta. Ia tidak digalakkan oleh kerajaan. Kedua, kebanyakan daripada perdagangan ini dibuat oleh syarikat-syarikat antarabangsa (MNCs) yang ada kilang di seantero dunia termasuk Israel.
Kita kena faham bahawa di arus era globalisasi, MNCs yang melabur di negara kita mempunyai sistem rantaian penawaran (supply chain) dan perniagaan yang merentasi pelbagai negara. Sebagai contoh, syarikat-syarikat antarabangsa seperti Dell, Intel, Motorola, IBM, Agilent Technologies dan Oracle kesemuanya mempunyai kilang dan pejabat di merata negara termasuklah Malaysia dan juga Israel.
Realiti ini boleh dijelaskan dengan contoh proses pembuatan mikroprosesor Intel yang bermula di Amerika Syarikat dan Israel sebelum dihantar ke kilangnya di Malaysia untuk diuji. Ada juga produk-produk yang dibuat di Malaysia yang mana bahan mentahnya hanya boleh dibeli dari syarikat yang ada kilang di Israel. Apakah ini sama dengan sokongan politik untuk meneruskan pembunuhan rakyat Palestin? Sudah pasti tidak. Ini realiti globalisasi dan proses pembuatan yang merentasi sempadan.
Tetapi dalam keghairahan Anwar dan konco-konconya cuba menutup kesalahan kenyataan pro-Israel beliau, mereka sanggup menyerang perdagangan antara syarikat-syarikat yang berpangkalan di Malaysia dan Israel tanpa mengakui globalisasi merumitkan halangan-halangan perdagangan. Namun, jika pembangkang masih berterusan dengan hujah ini untuk pertahankan kenyataan Anwar, saya nak cabar mereka buat pendirian bersama sebagai Pakatan Rakyat (PR), bahawa jika mereka menang pilihan raya kelak, semua perdagangan yang saya sebut di atas akan dilarang oleh mereka. Berani ke tidak mereka buat demikian?
Sebenarnya, tak perlu kita tunggu sehingga pilihan raya. Jika Anwar sudah tidak setuju dengan kelonggaran yang beliau sendiri beri pada 1996 untuk membenarkan perdagangan swasta bersama syarikat-syarikat yang ada di Israel, saya cabar beliau sebagai calon Perdana Menteri Pakatan Rakyat minta kerajaan-kerajaan negeri di bawah PR untuk menarik balik lesen premis yang diberi oleh pihak berkuasa tempatan kepada kilang dan pejabat syarikat-syarikat seperti Intel, Agilent dan Motorola yang beroperasi di Pulau Pinang, Selangor dan Kedah atas sebab mereka mengimport barangan dari Israel.
Saya juga cabar Anwar mengarahkan semua petugas parti beliau buang semua komputer dan telefon bimbit mereka yang ada komponen Intel atau Motorola kerana ia berasal dari kilang di Israel. Kalau tak dapat buat demikian, jangan nak menuding jari pada kerajaan Barisan Nasional.
Yang jelas di sini ialah wujudnya perdagangan antara syarikat-syarikat swasta yang berpangkalan di Malaysia dan Israel atas tuntutan dan keperluan globalisasi jauh beza daripada sokongan dan pembelaan politik yang telah diberi oleh Anwar terhadap Israel dalam kenyataan beliau dalam WSJ. Kerajaan Barisan Nasional konsisten menyokong perjuangan Palestin dan langsung tidak tergamak untuk bercakap soal keselamatan Israel sepertimana Anwar kerana sedar bukannya Israel yang dizalimi tetapi sebaliknya adalah rakyat Palestin.
Yang paling sedih ialah bagaimana seorang pemimpin yang mengaku dirinya sebagai pejuang Islam sejagat begitu enggan untuk menarik balik kenyataan beliau walaupun konteksnya jelas menunjukkan sokongan mutlak kepada Israel sehingga menghalalkan pembunuhan rakyat Palestin.
Apakah ego beliau terlalu besar untuk mengakui kesilapan atau memang itulah pendirian sebenarnya? Walau apapun sebab keengganan beliau untuk menarik balik kenyataannya, jelas tanpa tindakan itu Anwar akan terus dilihat terang-terangan pro-Israel.
Sinar Harian
Hubungan Malaysia-Israel: Khairy marah hingga tak sedar diri?
2012-02-23T09:26:00+08:00
Anak Sungai Derhaka
Malaysia dan Israel|
Archive
-
▼
2012
(1782)
-
▼
February
(174)
- Laporan Polis yang membuktikan Setiausaha Agung UM...
- Pemimpin UMNO didapati bersalah menipu RM80,000
- Bangkai Ayam Berdarah di pintu pagar Pusat Khidmat...
- Pemuda UMNO Pulau Pinang dakwa Setiausaha Agung UM...
- UMNO nafi terlibat dalam kekecohan Himpunan Hijau ...
- Perkasa tunjuk kasut kerana 'kecewa' dengan Guan E...
- Pemuda UMNO Seremban pengganas sebenar di Himpunan...
- “Cina Babi, Cina Pulau Pinang Bodoh, Babi Sokong L...
- ADUN Lepar kata Asrullah Affendi cuba menyelamatka...
- NFC juga punya Pasaraya Mewah di SIngapura..
- Eksklusif! Pengakuan dari wanita yang dituduh Kha...
- Orang Kuat UMNO rupanya 'Samseng' yang nak pukul N...
- Nurul Izzah kata 'Samseng UMNO' inilah yang nak tu...
- PANAS!! Peserta Himpunan Hijau 2.0 dibayar RM500 ...
- Timbalan Ketua Pemuda UMNO dakwa 'wartawan Cina' k...
- Ustaz Badrulamin tidak ditangkap berdua-duaan dala...
- Najib kata dia sudah insaf jadi berilah BN peluang...
- Lupakan kerusi Kuantan jika Lynas terus operasi - ...
- Beruk Upahan UMNO mengganas di Himpunan Hijau Pula...
- Scandal NFC: Dikaitkan dengan Pecah Amanah, NFCorp...
- Surat Dr M kepada Israel didedah minggu depan?.. n...
- Bersamalah kita DDOS website 'Burn The Quran' ini....
- Himpunan Hijau 2.0 : Apa yang Blogger Pro UMNO lap...
- Himpunan Hijau berakhir, kerajaan diberi 24 jam ba...
- Scandal NFC : NFC dah jadi mangsa DAP pula ke?
- Hampir 10 ribu hadir, laman web Lynas digodam
- Tuduhan ditangkap Khalwat : Penjelasan oleh Dr Bad...
- Pemimpin PKR ditangkap khalwat.. Ustaz Badrol Amin...
- Scandal NFC : Perjanjian pinjaman menunjukkan NFC ...
- RM1.8 Billion bailout MAS bukan satu kerugian pali...
- Memo Pemuda UMNO kepada DSAI dibakar?.. sepatutnya...
- Anak Megat Junid ketuai demo depan Ibu Pejabat PKR...
- DAP turut kesal dengan pembakaran Al-Quran di Afgh...
- Ini dia jawapan Pencacai UMNO tentang insiden kere...
- Dr. Mahathir akui balas surat PM Israel.. Balas? d...
- Bila pula Sultan jadi bayangan Allah?
- APA?? Putera UMNO ini terlibat menyerang kereta An...
- Aznil bakal dilantik sebagai Senator?
- Scandal NFC: Kondominium telah dibeli tanpa kelulu...
- Buku yang ditulis Mahathir, tak ada satu pun yang ...
- Lim Guan Eng vs Chua Soi Lek debate Video with BM ...
- Jessie Ooi @ Ms Tow Truck diberi hingga jumaat unt...
- Hubungan Malaysia-Israel: Khairy marah hingga tak ...
- Jurusolek dicabul pemimpin MCA.. Polis kata dah ta...
- Perjuangan bangsa boleh menjadi ‘asabiyah’ yang di...
- Mahathir pula akui Malaysia benarkan Kapal Israel ...
- Khairy sahkan Malaysia berdagang dengan Israel
- Westports sahkan Kapal Israel singgah di Pelabuhan...
- Logo JATI macam logo setan?.. sejak bila pula seta...
- Kenyataan TG Nik Aziz selepas ditemui Anwar.. 'PAS...
- BN Boleh Menang Besar PRU13 ini - racau Pak Lah se...
- Bukti Bayan Mutiara dianugerahkan melalui tender t...
- TG Nik Aziz terima penjelasan Anwar..
- Chua serang peribadi, The Star bohong - Guan Eng
- Hubungan Malaysia Israel: Apa kata Mahfuz Omar (Vi...
- Warga Israel dibenarkan memasuki Malaysia dengan t...
- Bekas imam desak Najib batal hubungan dagang Malay...
- Video : Adakah Anwar yang membenarkan Kapal Israel...
- Debat Anwar-Najib tak perlu kerana boleh undang “...
- Anwar pecahkan sendiri cermin keretanya?
- Di mana pemimpin kami disaat kami amat memerlukan?...
- Banyak Lagi Nama Yang Terbabit dalam Scandal PKFZ ...
- PhD melayakkan Rosmah digelar "Srikandi Negara" - ...
- Ladang Fidlot di Manjung ni keluarga Sharizat puny...
- 'Buku Jingga' palsu diedar pula oleh UMNO?
- Chua Soi Lek puji kehebatan Guan Eng.. tentu penca...
- Selepas Guan Eng vs Soi Lek.. 1Malaysia ingin saks...
- Pemaju sahkan tanah Bayan Mutiara diperolehi melal...
- PAS Permatang Pauh gesa PAS keluar Pakatan?.. TV3 ...
- Ibrahim Ali bertanding di Permatang Pauh?
- Utusan Kantoi lagi!! Mayat Firaun dikatakan Mayat ...
- Datuk MCA turut terima RM500 Bantuan Rakyat 1Malay...
- Adakah Anwar Ibrahim juga yang membenarkan Kapal I...
- Curtin gantung komen tentang PhD Rosmah dari Wall ...
- Berita yang tidak disiarkan oleh Utusan dan TV3..
- Talam dua muka tiada kredibiliti, Mashitah kata ka...
- Rosmah dianugerah Anugerah Wanita Peneraju Kebajik...
- Kerana anugerah PhD buat Rosmah, Wall Facebook Cur...
- Scandal NFC: Muhyiddin minta Najib bersabar?
- Curtin Universiti mohon maaf salah anggap Rosmah s...
- Papagomo disaman Husam Musa pula kerana Fitnah lag...
- Dakwaan Rebet 30%, SPRM Mulakan Siasatan walaupun ...
- Harussani buat 'U' Turn - Najib tidak menggadai ak...
- Kalau dah gambar macam ni.. Anwar Ibrahim jawab se...
- MCA pula desak Shahrizat : Jangan Sampai Kena Paks...
- Hasan Ali ramal JATI akan bawa 'tsunami kecil'.. h...
- Cows and condos scandal (Scandal NFC) Kini melangk...
- Sayangilah UMNO, Letaklah jawatan pesan Mahathir b...
- Khairi Jamaluddin pun nak bercakap soal rasuah? Al...
- Hubungan Malaysia-Israel : Najib "talam dua muka" ...
- Raja Nazrin sindir siapa ni?
- Dr.Mahathir dah nyanyuk - Saifuddin
- NFCorp langgar syarat pinjaman atau dalam lain aya...
- Kerajaan tak sokong sentimen Barat terhadap Iran?....
- Inikah sebabnya Rosmah Mansor diberikan Phd oleh C...
- Polis serbu rumah dan rampas komputer Ketua AMK Re...
- Rosmah kata ada orang kecewa dan cemburu pasal dia...
- Scandal NFC: Mahfuz turut menyalahkan Muhyiddin.
- Jamil Khir mohon RM 1Juta, Jamil Khir lulus RM4 Ju...
- Ahmad Maslan yang bodoh 'bakul sampahkan' Buku Jin...
- Scandal NFC: Muhyidin dalang sebenar dibelakang NF...
- Gambar yang membuktikan hanya Pencacai UMNO percay...
- Scandal NFC: Nazri pula menasihati Shahrizat..
- PANAS!! Demo bantah JKKK UMNO Rampas tanah Sekolah...
- Isu Pasir: Shuhaimi Timbang Saman Raja Petra
- UMNO/BN tidak akan menang jika bergantung kepada p...
- Samseng UMNO mengganas lagi!!
- BBC Minta Maaf dan Mengaku dibayar RM85 Juta untuk...
- Bekas SU Akhbar Menteri di JPM akui Islam lebih te...
- Daim mahu Raja Nong Chik ganti Sharizat di Lembah ...
- Isa Samad seleweng RM353,000 duit rumah terbuka ai...
- Osambie: The Axis of Evil Dead.. Filem yang Biadab...
- Isu Pasir: Operasi KSSB Dipantau Transparency Inte...
- Sharizat tidak perlu letak jawatan kata Ahmad Masl...
- Apa dah jadi dengan UMNO?.. Kadir Sheikh Fadzir de...
- Isu Pasir: Jawapan dari dua YB PKR.. (Video Inside...
- Najib 'gadai akidah' sambil hina penganut Hindu..
- Najib ‘Gadai Akidah’ demi undi masyarakat India..
- Scandal NFC: Pinjaman tidak boleh diguna untuk bel...
- Isu pasir: SPRM sudahpun siasat pada tahun 2010.
- Scandal NFC: Perjanjian pinjaman tak larang pelabu...
- Timbalan Presiden Gerakan pula mahu Sharizat berun...
- Scandal Pasir Selangor: Double Dignity tidak wujud...
- Buktikan jika semua tuduhan PKR itu fitnah - Ketua...
- Kerana Fitnah. Umno Online, Papagomo dan Pisau.net...
- Demi Israel, Malaysia hentikan eksport Minyak Sawi...
- NFC dakwa jadi mangsa PKR?.. bodohnya alasan..
- Israel Funding Corp. pengedar Minyak Sawit Malaysi...
- Malaysia pembekal Minyak Masak kepada Israel.
- Sharizat telah keluar dari Ibu Pejabat SPRM dengan...
- Kenapa perbelanjaan RM800,000 tidak dilapor MAIWP?...
- Reserve Tunai Proton susut sebanyak RM3.4Billion.....
- Wang EPF bukan milik UMNO/BN..
- PANAS!! Dua lagi Kondominium milik keluarga Shariz...
- Tranformasi Jambul Sharizat (Gambar).. selingan se...
- Zamil Ibrahim dan Tan Tee Beng dipecat dari KITA.
- Parlimen bersidang 12 Mac 2012.. jadi tak bubarlah...
- Stadium yang runtuh belum dibaiki, BN tawar litar ...
- Shahrizat kata sudah dapat Hidayah.. tapi ni gamba...
- Ahli PKR ditangkap di Indonesia?.. Ada cerita dise...
- Hassan Ali jual kismis jampi?
- Shahrizat! Jangan jadikan Wanita Umno perisai isu ...
- Siapa dah bagi kat Shahrizat baju Wanita Keadilan ...
- Semalam Shahrizat bidas Rafidah.. hari ini dia kat...
- Utusan kata TG Nik Aziz tak sedar diri?
- Tahniah buat penyokong UMNO/BN Johor!! ini berita ...
- PRU-13 mungkin separuh kedua 2012 untuk pastikan B...
- Kenapa Polis takut bertindak terhadap Keluarga Sha...
- Rosmah hanya mangsa keadaan - Najib
- Scandal NFC: Scandal NFC: Jangan jadi alat pembang...
- Khir Toyo kata Najib dan Muhyiddin akan gagal ramp...
- Video: Shahrizat jawab serangan Rafidah Aziz..
- Video: Khairy Jamaluddin Vs Rafizi Ramli Debate [F...
- Timb. Ketua CID nasihat Guan Eng buat laporan terh...
- Parlimen akan dibubar minggu depan?.. Ini jawapan ...
- Saya Tak Akan UNDUR!! kata Sharizat
- Ang Pow Putih: Najib sudah meludah ke langit.. BN ...
- Demo lagi di Pulau Pinang!! Kali ni bantah Anwar s...
- Contoh Manusia Gila Kuasa..
- Sekali lagi UMNO Bahagian Cheras desak Shahrizat l...
- PANAS!! Rafidah Aziz mahu Shahrizat Letak Jawatan ...
- Gaji hanya RM510 sebulan?.. nak mentekedarah apa A...
- Zamil Ibrahim sakit hati Zaid Ibrahim bubar KITA.....
- Najib kata laporan 'Rosmah belanja sakan' cerita r...
- E-mail 'Belanja Sakan' Rosmah pula didedah..
- 74 maut, lebih 1,000 peminat bola Mesir rusuh (Vid...
- Cina pura-pura sokong PAS kata Ng Yen Yen
- Isu KUIN: Penjelasan dari Menteri Besar Kedah Datu...
- Rumah kedai hangus terbakar, Kitab Tafsir Al-Quran...
- Video: Debat Rafizi vs Khairy di London.. SAKSIKAN...
- UMNO Penang!! RM1.1Juta untuk 22 Keluarga Miskin d...
- The Australian Jewish News pernah lapor Tun Mahath...
- Hassan Ali 'Budak suruhan UMNO' kata Khalid Samad
-
▼
February
(174)

