Friday, January 20, 2012

Saiful syukur AG tunduk kepada kemahuannya..


SHAH ALAM - Mohd Saiful Bukhari Azlan berkata dia bersyukur dan menerima baik keputusan Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail memfailkan notis rayuan berhubung keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membebas dan melepaskan Datuk Seri Anwar Ibrahim, hari ini.


"Saya dan keluarga saya juga ingin menyatakan di sini bahawa dengan pemfailan notis rayuan tersebut, hak untuk aduan saya sebagaimana laporan polis yang saya buat pada tahun 2008 didengar dan melalui proses keadilan sehingga ke peringkat mahkamah yang tertinggi menurut undang-undang adalah terlaksana," katanya dalam kenyataan segera diposkan pada blognya petang ini.

Kenyataan itu muncul di blog itu kira-kira jam 5.54 petang ini.

Saiful berkata, dia dan keluarga juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua pihak yang secara langsung dan tidak langsung memberi sokongan agar haknya sebagai warganegara untuk melalui proses keadilan ke peringkat Mahkamah Rayuan terlaksana.

"Saya akan terus berdoa, istiqamah, sabar," katanya lagi.

Sementara itu, bapanya, Azlan Mohd Lazim, 58 juga berterima kasih kepada Abdul Gani kerana memfailkan notis rayuan ke Mahkamah Rayuan.

“Saya bersyukur kerana beliau memfailkan kes anak saya pada hari ini (semalam),” katanya.

Semalam, Saiful menghantar surat kepada Abdul Gani untuk memfailkan notis rayuan ke Mahkamah Rayuan ke atas keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, pada 9 Januari lalu.

Melalui blognya yang ditulis semalam, Saiful terpaksa menghantar surat rasmi tersebut kerana sehingga blog itu ditulis tiada maklum balas terhadap permohonan beliau dan bapanya, Azlan sama ada pihak Peguam Negara akan memfailkan rayuan atau tidak.

“Masa semakin suntuk. Rayuan ini penting kerana ia membabitkan maruah dan masa depan saya.

“Jika saya berhak memfailkan rayuan itu sendiri, saya akan berbuat demikian tanpa menyusahkan individu lain.

“Namun kuasa mutlak untuk memfailkan rayuan hanya terletak di tangan Peguam Negara,” katanya.

Pada 9 Januari lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur melepas dan membebaskan Anwar daripada tuduhan meliwat Mohd Saiful di sebuah kondominium di ibu negara pada 2008.

Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd. Diah memutuskan demikian selepas mendapati tiada bukti kukuh bagi menyokong keterangan Saiful selain tidak selamat untuk mahkamah bergantung kepada bukti asid deoksiribonuleik (DNA).

Menurutnya, selepas meneliti bahan bukti, mahkamah tidak boleh seratus peratus pasti bahawa integriti sampel DNA tidak terjejas - Sinar Harian Online

***********************************************

AG buat rayuan kes liwat Anwar
January 20, 2012

SHAH ALAM - Pejabat Peguam Negara hari ini memfailkan notis rayuan terhadap pembebasan dan pelepasan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada tuduhan meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Apabila dihubungi Bernama, Timbalan Pendaftar Halilah Suboh mengesahkan bahawa notis itu difailkan di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi Jenayah kira-kira jam 4.30 petang. Notis itu dikatakan ditandatangani Peguam Cara Negara Datuk Idrus Harun.

Seorang lagi pegawai memberitahu Bernama bahawa mengikut Akta Mahkamah Keadilan 1964, hakim perbicaraan perlu mengemukakan penghakiman bertulis kepada pihak pendakwaan atau pembelaan dalam tempoh 14 hari bagi tujuan memfailkan notis rayuan.

"Setelah meneliti penghakiman bertulis itu, mereka akan membuat keputusan sama ada hendak memfailkan petisyen atau rayuan," katanya.

Hakim perbicaran Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah, yang kini bercuti, dijangka kembali bertugas pada 25 Jan dan mengemukakan penghakiman bertulis beliau.

Pada 9 Jan, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membebaskan dan melepaskan Anwar.

Hakim Mohamad Zabidin berkata mahkamah tidak 100 peratus pasti bahawa integriti sampel DNA tidak diusik.

Beliau juga berkata mahkamah keberatan mensabitkan kesalahan Anwar semata-mata berdasarkan kenyataan Mohd Saiful yang tidak disokong dengan bukti.

Anwar, 64, dituduh meliwat Mohd Saiful, 26, di kondominium Desa Damansara, Bukit Damansara di sini antara pukul 3.10 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun 2008.

Beliau dikenakan pertuduhan mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara hingga 20 tahun dan sebatan jika disabitkan kesalahan.

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails