Wednesday, January 11, 2012

Perserta bawa Bom - Utusan


Menurut Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohamad Saleh semalam seperti yang dilaporkan Bernama, Pihak Polis akan meneliti rakaman video polis bagi mengenal pasti suspek dalam kes letupan tersebut, yang berlaku semasa penyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim berhimpun.


Sehubungan itu pihak Polis memerlukan kerjasama orang ramai untuk menyalur maklumat berhubung kejadian pengeboman semasa perhimpunan di sekitar kawasan Kompleks Mahkamah Jalan Duta.

Maknanya siasatan sedang dijalankan…

Tetapi hari ini Utusan @ Lidah Rasmi UMNO melaporkan maklumat dari sumber Polis tiga butir bom buatan sendiri yang meletup sehingga mencederakan lima individu di pekarangan Kompleks Mahkamah Jalan Duta dipercayai dibawa oleh mereka yang menyertai perhimpunan Kempen Bebas Anwar 901.

Tidak dijelaskan disini samada sumber tersebut dari Polis yang sedang berkhidmat atau Polis yang telah dipecat kerana mabuk semasa bertugas..

Apa rasionalnya penyokong meletupkan bahan letupan itu sedangkan DS Anwar Ibrahim telah dibebaskan?

Jika siasatan Unit Pemusnah Bom di tempat kejadian menemui bateri, wayar, jam jangka dan galas bebola, bom yang dipasang disitu adalah bom jangka dan letupan telah ditetapkan pada waktu yang dirancang.

Andaikata Anwar diputuskan untuk ke penjara pada hari itu, dan bom tersebut meletup, maka kecohlah di media-media perdana akan memainkan cerita dongeng untuk memburukkan Pakatan Rakyat dan penyokongnya.

Pelbagai cerita akan disiarkan bagi menimbulkan persepsi bahawa penyokong Pakatan Rakyat ini ganas dan pemimpin Pakatan Rakyat menyokong keganasan.

Tentu mereka akan kata peserta perhimpunan tidak berpuas hati dengan keputusan mahkamah, oleh itu bom diletupkan dan rakyat akan lebih meyakini dakwaan media arus perdana dan Pakatan Rakyat juga akan dituduh gagal mengawal perhimpunan.

Oleh sebab itu maka ruang untuk Kerajaan UMNO/BN menyekat atau mengharamkan terus sebarang perhimpunan yang akan diadakan pada masa akan datang terbuka luas..

Tetapi malang bagi mereka.. kerana mereka merancang.. Allah juga merancang.. DS Anwar Ibrahim telah dibebaskan, bom yang telah ditetapkan untuk meletup akhirnya meletup juga.. meletup tanpa kejadian huru hara..


*******************************************

Bom milik peserta perhimpunan


Oleh ZAINAL AZHAR MOHAMED

KUALA LUMPUR 10 Jan. – Tiga butir bom buatan sendiri yang meletup sehingga mencederakan lima individu di pekarangan Kompleks Mahkamah Jalan Duta di sini semalam, dipercayai dibawa oleh mereka yang menyertai perhimpunan Kempen Bebas Anwar 901.

Ini kerana, polis yang membuat pemeriksaan ketat di seluruh kawasan perhimpunan sebelum membenarkan peserta memasuki lokasi itu seawal pukul 4 pagi, tidak menemui sebarang objek berbahaya.

Sumber polis berkata, siasatan awal percaya, bom-bom tersebut dibawa oleh mereka yang menyertai perhimpunan itu.

“Kawasan tersebut telah dikawal oleh anggota polis sehari sebelum perhimpunan selain pemeriksaan dibuat secara rapi.

“Malah, pemeriksaan terakhir turut dilakukan sebelum peserta perhimpunan dibenar berkumpul di kawasan itu dan tiada objek berbahaya ditemui.

“Sebab itu kita percaya bom buatan sendiri yang lengkap dengan jam jangka itu dibawa oleh peserta perhimpunan,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau menambah, polis terpaksa mengambil masa untuk menyiasat insiden tersebut berdasarkan rakaman video yang diambil kerana kawasan berkenaan tidak dilengkapi kamera litar tertutup (CCTV).

Dalam kejadian itu, lima termasuk seorang peguam cedera dan dirawat di Hospital Kuala Lumpur.

Letupan pertama berlaku pukul 10.20 pagi di Jalan Khidmat Usaha disusuli 25 minit kemudian letupan kedua di kafeteria mahkamah.

Bom ketiga yang disembunyikan di bawah kon di hadapan mahkamah meletup pukul 10.55 pagi.

Kesemua peserta perhimpunan mula berada di kawasan terbabit sejak pukul 4 pagi manakala kafeteria dibuka pada waktu pejabat.

Sementara itu, Polis Kontinjen Kuala Lumpur mengesahkan tiga letupan yang berlaku semalam berpunca daripada bom jangka buatan sendiri.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohmad Salleh berkata, pihaknya menunggu pengesahan pakar dan ahli kimia untuk menentukan jenis dan kelas bahan letupan itu.

Antara bahan-bahan yang ditemui di kawasan letupan itu ialah serpihan kon plastik, bebola gegalas, jam dan bateri, katanya dalam kenyataan yang disiarkan menerusi laman sosial Facebook Polis Kuala Lumpur hari ini.

“Polis telah mengumpul semua bahan bukti di tempat kejadian dan akan dihantar untuk dianalisis dan sedang mengesan saksi-saksi lain yang boleh membantu dalam penyiasatan berhubung kejadian tersebut,” kata Mohmad.

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails