Friday, December 16, 2011

Scandal Fidlot : Utusan mula menyerang Shahrizat?Melalui penulisannya Pengarang kanan Lidah Rasmi UMNO @ Utusan Malaysia , Datuk Zaini Hassan dalam kolum ‘Cuit’ pada 14 Jan 2011, telah meminta pemimpin kontroversi dan sudah menjadi satu bebanan atau liabiliti supaya berundur secara sukarela dan tidak menunggu hingga diarahkan oleh presiden UMNO Datuk Seri Najib Abdul Razak.


“Kepada para pemimpin yang merasakan dirinya terlalu kontroversi dan sudah menjadi satu bebanan atau liabiliti – sama ada – terbukti bersalah atau tidak, silalah berundur, juga secara sukarela.

“Kita orang Melayu, berpegang kepada adat sopan dan tatasusila Melayu yang amat tinggi nilainya,” tulis pengarang kanan akhbar itu, Datuk Zaini Hassan (kiri) dalam kolum ‘Cuit’.


Photobucket

Nampak macam ikhlas penulisannya tapi sebenarnya tiada bezanya dengan khabar angin yang dibawa oleh para pencacai UMNO diperingkat akar umbi kononnya Shahrizat akan meletak jawatan ekoran dari Scandal NFC.

Shahrizat dikhabarkan oleh mereka akan meletakkan jawatan kerana menurut para pencacai yang membawa khabar angin UMNO tidak memerlukan pemimpin yang sebegitu perangainya.. yang menyalahgunakan kuasa untuk kepentingan keluarga kononnya…

Kononnya lagi jika Shahrizat tidak meletakkan jawatan Ahli-ahli UMNO diperingkat akar umbi akan mendesak beliau untuk meletakkan jawatan..

Tujuan sebenar hanyalah untuk menipu demi mengembalikan keyakinan Makcik-Makcik dan juga Pakcik-Pakcik di kampung-kampung dan juga di Felda yang mula membuka mata dan meragui pimpinan UMNO ekoran pendedahan Ketua Audit Negara mengenai kepincangan dalam pengurusan NFC.

*******************************************

Pemimpin kontroversi Umno diminta berundur

Akhbar Utusan Malaysia milik Umno, hari ini meminta pemimpin kontroversi dan sudah menjadi satu bebanan atau liabiliti supaya berundur secara sukarela dan tidak menunggu hingga diarahkan oleh presiden parti Datuk Seri Najib Abdul Razak.

“Kepada para pemimpin yang merasakan dirinya terlalu kontroversi dan sudah menjadi satu bebanan atau liabiliti – sama ada – terbukti bersalah atau tidak, silalah berundur, juga secara sukarela.

“Kita orang Melayu, berpegang kepada adat sopan dan tatasusila Melayu yang amat tinggi nilainya,” tulis pengarang kanan akhbar itu, Datuk Zaini Hassan (kiri) dalam kolum ‘Cuit’.

“Sebagai pemimpin yang bernaung di bawah seorang presiden parti, hormatilah dan percayalah beliau. Janganlah buat lagi kenyataan dalam akhbar; ‘saya serahkan nasib kepada PM’.

“Keputusan di tangan tuan-tuan YB sekalian. Buatlah sendiri keputusan. Jangan letak tekanan itu kepada Presiden,” katanya.

Meskipun Zaini tidak menamakan sebarang pemimpin, mesejnya dilihat menjadikan Ketua Wanita Umno Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, sebagai sasaran. Ini kerana Shahrizat terbabit dengan kontroversi yang menyelubungi projek ternakan lembu Perbadanan Fidlot Kebangsaan (NFC) yang dikaitkan dengan syarikat milik suaminya.

Pada perhimpunan agung Umno dua minggu lalu, Shahrizat yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat berkata beliau akan menyerahkan soal pencalonannya di tangan presiden parti dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak.

Dalam ruangannya itu yang bertajuk ‘PRU13: Menanti siapakah YB-YB sukarela mahu berundur...’, Zaini melahirkan kekecewaannya kerana tidak ada wakil rakyat Umno yang mahu memberi laluan kepada muka-muka baru pada pilihan raya umum akan datang.

“Sehingga kini tiada mana-mana YB yang sanggup menyahut seruan presiden mereka supaya berundur diri secara sukarela bagi memudahkan beliau membuat keputusan.

“Masing-masing mengambil langkah tunggu dan lihat. Masing-masing merasa bimbang yang teramat sangat kedudukan mereka yang sudah berakar umbi itu akan terlucut atau tumbang dilanda taufan,” tulisnya.

Najib pada hari akhir perhimpunan itu berkata, sebagai orang Umno mereka perlu bersedia melakukan apa sahaja demi kepentingan parti termasuk berundur apabila tiba masanya.


Malaysiakini

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails