Thursday, November 17, 2011

Hapuskan ISA? Terbukti kini, Najib hanya bersandiwara...


Apabila Najib dalam ucapannya sempena menyambut Hari Malaysia mengumumkan pentadbirannya akan menghapuskan ISA, bagaikan lalang ditiup angin juak-juaknya yang dulu menyokong ISA turut menyokong tindakan Najib menghapuskan Akta yang mereka sokong itu.


Muhyiddin juga tidak melepaskan peluang untuk mengampu Najib dengan sebaiknya, katanya “langkah menghapuskan Akta Keselamatan Dalam Negeri oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak adalah keputusan bersejarah kerana ia memerlukan kebijaksanaan dan keberanian politik.”

Pengerusi Gagasan Anti Penyelewengan Selangor (GAPS), Hamidzun Khairuddin juga tidak mahu melepaskan peluang untuk menjilat Najib sehingga menganggap Najib punyai jiwa besar dan semangat pejuang demokrasi seperti John F Kennedy tokoh pejuang hak asasi universal.

“Akta ISA merupakan akta yang diwarisi sejak zaman pemerintahan Inggeris. Pemansuhannya adalah amat bertepatan dengan kehendak semasa kerana zaman sentiasa berubah. Cara dan corak pemerintahan yang lebih terbuka ini adalah bukti kepada dunia bahawa PM komited untuk melakukan perubahan demi perubahan menyelusuri politik semasa dunia.” tambahnya.

Bekas tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), Lokman Noor Adam berkata keputusan pemansuhan ISA yang dibuat Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak baru-baru ini sememangnya satu keputusan yang sukar dan hanya mampu dilakukan oleh seorang yang benar-benar berani dan mempunyai tahap keyakinan yang tinggi.

“Selaku bekas tahanan ISA yang sempat bersama tahanan-tahanan lain lebih dua tahun, saya tahu betapa pentingnya undang-undang pencegahan di negara ini.

Isnin lalu dengan penangkapan membabitkan sekurang-kurangnya 10 hingga 14 orang di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di Sabah membuktikan janji Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak hanya 'sandiwara'.

Sandiwara untuk mendapat sokongan rakyat dan mengejar popularity semata-mata. tak lebih dari itu sebenarnya..

Saksikan Video ucapan Najib di bawah...

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: �Ada empat perkara, sesiapa yang melakukannya maka ia adalah seorang munafik yang jelas. Sesiapa melakukan satu daripada empat perkara itu, maka ia mempunyai salah satu daripada sifat munafik hingga dia meninggalkannya, iaitu apabila dipercayai ia khianat, apabila bercakap ia berdusta, apabila berjanji ia mungkir dan apabila bertengkar ia mengenepikan kebenaran (menegakkan benang yang basah).� - (Hadis riwayat Bukhari)

Berita berkaitan.

10 aktivis Islam yang ditahan di bawah ISA di Tawau

TAWAU: Sepuluh guru-guru agama dan aktivis Islam ditahan di sini di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) oleh satu pasukan pegawai-pegawai polis dari ibu pejabat polis persekutuan Bukit Aman.

Operasi memerangi keganasan oleh Pasukan Tugasan Khas yang diketuai oleh DSP Azman Omar. Pihak polis tidak memberi sebarang maklumat mengenai penangkapan.

Keluarga tahanan telah dimaklumkan pada hari Selasa bahawa saudara-mara mereka telah ditahan di bawah ISA yang membenarkan penahanan tanpa perbicaraan. Mereka boleh disimpan yg putus hubungan dgn selama 60 hari, selepas Menteri Dalam Negeri boleh menahan mereka selama dua tahun.

Menurut sumber, mereka yang ditangkap adalah semua ahli-ahli PAS atau penyokong, termasuk guru-guru agama yang dihormati di daerah Tawau.

Pesuruhjaya PAS Sabah Mohd Aminuddin Aling mempersoalkan tangkapan yang katanya dibuat tanpa waran, notis atau apa-apa maklumat terlebih dahulu. Beliau juga mengadu bahawa operasi polis yang dijalankan di hadapan isteri dan anak-anak.

Beliau berkata polis harus menjelaskan keadaan sebenar supaya berita penangkapan tidak akan disalah tafsir dan meningkatkan andaian negatif mereka yang ditahan ".

Beliau berkata polis bersenjata dan kasar. Mereka turut merampas komputer riba dan wang tunai beberapa.

Mohd Aminuddin berkata operasi polis itu semua lebih mengejutkan sebagai Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak baru sahaja diumumkan pada bulan September bahawa ISA akan dimansuhkan.

"Orang ramai yang terkejut dengan penahanan ISA," katanya.

"Perbuatan kejam dan tidak berperikemanusiaan telah menyebabkan keadaan huru-hara dalam keluarga tahanan," katanya. Beliau menuntut 10 hingga akan segera dibebaskan tanpa syarat atau didakwa di mahkamah.

Ketua Polis Tawau Ibrahim Chin enggan mengulas tetapi media tempatan menyatakan bahawa terdapat kehadiran polis yang berat di sepanjang jalan ke lapangan terbang Tawau di kawasan Apas di mana tangkapan telah dibuat.

Menurut sumber, penangkapan boleh bagi apa-apa bilangan sebab, termasuk ancaman keganasan di Sabah. - Malaysian Must Know the Truth

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails