Tuesday, November 15, 2011

Di Kedah, PAS dituduh jual tanah Wakaf.. Tapi di Sabah, BN rampas dan jual Pulau..Sudah hampir satu minggu beberapa blog pro UMNO telah memainkan isu kononnya PAS Kedah telah menjual tanah wakaf, bertindak sebagai penyambung fitnah TV3 turut memainkan peranan dengan menyiarkannya.


Ustaz Azizan yang juga MB Kedah telah mengakui memang betul kawasan pembangunan yang diluluskan oleh Kerajaan PAS Kedah melibatkan tanah wakaf yang berhampiran tanah wakaf tersebut terdapat sebuah surau.

Menurutnya lagi Tanah Wakaf tersebut adalah antara kawasan yang terlibat dengan pembinaan kompleks membeli belah.

Kompleks membeli belah itu akan menyediakan sebuah Surau yang boleh memuatkan hampir 400 jemaah dalam satu masa dibahagian bawah Komplek.

Dan hal ini telah dipersetujui oleh Pemaju, Majlis Fatwa Negeri dan juga Majlis Agama Negeri

Dengar penjelasan MB Kedah berkenaan isu ini..Harap korang faham penjelasan Ustaz Azizan itu…

Jika di Kedah Kerajaan PAS Kedah telah difitnah menjual tanah wakaf oleh pencacai UMNO..

Tetapi mengapa mereka membutakan mata dan memekakkan telinga dalam hal Pulau SIpadan yang telah dirampas dari warisnya dan juga tiga buah Pulau di Sabah yang dikatakan akan dijual kepada pihak asing oleh Kerajaan UMNO/BN Sabah..

Ketiga-tiga pulau terbabit, pertama Mengalum terletak di luar pantai Kota Kinabalu seluas 101 hektar ditawarkan pada harga US$18 juta, Pandanan dekat Semporna (empat hektar) US$2 juta dan Montukod, kira-kira satu kilometer di luar Kinarut (kira-kira tujuh hektar) dengan harga US$11.266 juta.

Dengarkan rintihan pihak pewaris yang mempertikaikan mengapa pihak kerajaan tidak membuat sebarang rundingan dengan pihak waris Pulau Sipadan sebelum mewartakan pulau tersebut sebagai sebuah taman laut, sedangkan Mahkamah telah membuktikan mereka berhak terhadap pulau tersebut.

Dan dengarkan juga waris Pulau Pandanan mempertikaikan bagaimana Pulau yang diwarisinya tiba-tiba hendak dijual tanpa pengetahuannya.

Umpama peribahasa Bajau yang bermaksud Mengapa Ikan Kerapu punya rumah, Ikan Sardin pula yang makan hasilnya..

Saksikan rintihan pihak pewaris yang inginkan penjelasan mengenai hak mereka yang dinafikan oleh Kerajaan Sabah sendiri

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails