Tuesday, October 18, 2011

Cabar Aziz Bari bertanding di Kulim: Zul Noordin tak sedar diri..

“Saya cabar Aziz bertanding pilihan raya di Kulim Bandar Baharu atau di mana-mana kawasan yang dia suka jika benar dia mahu menjadi ahli politik. Dia mesti berani meletak jawatan sebagai ahli akademik dan bertanding atas nama parti apa sekali pun.

“Saya tiada halangan dan bersedia menanti Aziz bertanding pada pilihan raya akan datang. Dia akan tahu untung nasibnya dan boleh balik ke kampungnya di Sabak Bernam,” kata Zul Nordin dipetik Berita Harian.

Itu adalah kenyataan seorang Ahli Parlimen yang menang di kawasan Kulim atas tiket PKR pada PRU12 lalu, malangnya beliau telah dipecat dari PKR kerana tidak faham apa maknanya Pakatan..


Masih tak sedar diri lagi siZul Nordin ni.. masa depan sendiripun dah gelap di Kulim tu masih berani nak cabar orang menentang dia di Kulim..

Biarpun dia menang dengan majoriti 5,583 undi masa pru 2008 dulu.. Beliau patut sedar kemenangannyadi Kulim dulu bukan kerana popularitinya di kawasan itu, tapi kerana beliau bertanding atas tiket PKR yang mewakili Pakatan Rakyat.

Beliau juga patut sedar jentera dari PAS yang banyak membantu kemenangannya itu.. Jika beliau bertanding kali ini siapa akan membantunya pula? apakah jentera dari UMNO akan membantu?

Takkanlah UMNO Kulim sebegitu bodoh untuk menerima manusia yang tak ada prinsip untuk dijadikan calon sebagai Ahli Parlimen mereka..

Mana mungkin Abdul Aziz Sheikh Fadzir dari UMNO/BN yang kalah dengan memperolehi 16,672 undi masa PRU12 dulu akan memberi laluan..

Apa Zul Kulim ingat Najib nak terima dia bertanding atas tiket UMNO kot? Kalau setakat nak bertanding atas tiket Bebas.. aku rasa tak payahlah.. buang duit saja..

Mungkin dia tak sedar lagi yang diri dia sendiri dah ditolak oleh pengundi-pengundi dia dulu, sebab itu dia merasakan dirinya masih kuat di Kulim..


Zul Noordin cabar Aziz Bari bertanding dalam PRU

Kontroversi berhubung kenyataan pakar perlembagaan Profesor Abdul Aziz Bari mengenai titah Sultan Selangor menunjukkan tiada tanda-tanda akan berakhir dengan terbaru ahli parlimen Kulim Bandar Bharu Datuk Zulkfili Noordin pula mencabar supaya perdebatan diadakan.

Akhbar-akhbar berbahasa Melayu Berita Harian dan Utusan Malaysia hari ini melaporkan bahawa Zuulklifi berkata bersedia untuk berdebat profesor undang-undang dari Universiti Islam Antarabangsa itu.

Bagaiamanapun, bercakap kepada wartawan di lobi parlimen, semalam, Zulkifli (kanan), berkata beliau hanya sedia berbuat demikian jika Abdul Aziz terlebih dahulu memohon maaf secara terbuka kepada Sultan Selangor kerana mengeluarkan kenyataan bersifat biadab dan kurang ajar.

“Saya sedia sahut cabaran dia untuk berdebat di mana sahaja dia hendak. Cuma satu sahaja yang perlu beliau lakukan, minta maaf dengan Sultan Selangor dahulu sebab majoriti berpendapat kenyataan beliau mempertikai titah tuanku sebagai kurang ajar dan biadab,” katanya dipetik Utusan.

Selain berpendirian bahawa kenyataan Abdul Aziz itu bukan sahaja kurang ajar dan biadab, Zulklifi berkata ia juga bercanggah dengan kedudukan profesionnya sebagai seorang pensyarah.

Letak jawatan

“Justeru dia perlu letak jawatan,” katanya dipetik akhbar milik Umno itu.

Sementara itu, akhbar Berita Harian pula memetik Zulkifli membuat cabaran supaya pakar perlembagaan itu bertanding pada pilihan raya umum akan datang.

“Saya cabar Aziz bertanding pilihan raya di Kulim Bandar Baharu atau di mana-mana kawasan yang dia suka jika benar dia mahu menjadi ahli politik. Dia mesti berani meletak jawatan sebagai ahli akademik dan bertanding atas nama parti apa sekali pun.

“Saya tiada halangan dan bersedia menanti Aziz bertanding pada pilihan raya akan datang. Dia akan tahu untung nasibnya dan boleh balik ke kampungnya di Sabak Bernam,” katanya dipetik Berita Harian.

Ini bukan kali pertama pemimpin Umno dan media miliknya membidas profesor itu dan menuntut supaya beliau mengundurkan diri.

Cabaran supaya Abdul Aziz meletak jawatan sebagai pensyarah undang-undang UIA turut disuarakan Senator Mohd Ezam Noor apabila bekas ketua Pemuda PKR itu menyifatkan Aziz tidak neutral.

Mohd Ezam berkata, bukti dimilikinya juga menunjukkan Andul Aziz banyak menerima habuan parti pembangkang khususnya dalam pembayaran royalti membabitkan beberapa buku tulisannya terbitan Institut Kajian Dasar (IKD) yang ada kaitan dengan ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Aziz sudah membuktikan dirinya tidak neutral sebagai ahli akademik dan condong menyokong parti pembangkang dengan menggunakan kedudukannya. Dia memang banyak mendapat keuntungan daripada Anwar dan sebab itu, kenyataan politiknya sentiasa menyebelahi parti pembangkang.

“Saya juga cabar Aziz mendedahkan jumlah royalti diterimanya baru-baru ini menerusi buku tulisannya kerana jumlahnya amat lumayan,” katanya dipetik Berita Harian.


Malaysiakini

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails