Monday, July 11, 2011

PATRIOT hanyalah PONDAN yang membetulkan Telurnya?

Aku sangkakan mereka yang bersama PATRIOT akan dianggap wira oleh semua pencacai UMNO tapi malang.. ada yang menganggap Kumpulan PATRIOT yang datangnya dari Pemuda UMNO itu hanyalah PONDAN yang telah pun membetulkan kedudukan telurnya... kah..kah..kah. korang bacalah..Apabila memperkatakan tentang BERSIH 2.0, PATRIOT juga adalah sebahagian daripada BERSIH 2.0, sama ada disukai atau sebaliknya. Sebabnya sangat mudah, kedua-dua pihak telah mencetuskan rusuhan walaupun kedua-duanya mempunyai alasan yang 'sama hebat, sama handal'.

Dan apabila memperkatakan tentang PATRIOT, maka mahu tidak mahu terpaksalah juga memperkatakan tentang KU SALLEH, Ketua Pemuda UMNO Selangor, sekalipun ada pihak yang terpaksa memerah otak untuk membela Ketua Pemuda UMNO Selangor itu yang naiknya menerusi tangan Khairy Jamaluddin, Ketua Pemuda UMNO Malaysia dalam satu 'drama sebabak'.

Ku Salleh gagal membawa Pemuda UMNO menjadi sebahagian daripada PATRIOT yang berada di medan tempur. Dan tidak juga keterlaluan kalau dikatakan, keputusan Ku Salleh dengan PATRIOT sebenarnya tidak mendapat mandat daripada sebahagian besar 22 Ketua Pemuda Bahagian di seluruh Selangor.

Apa sebenarnya yang berlaku?

Seorang Ketua Pemuda Bahagian di kawasan berhampiran dengan Bahagian Tanjong Karang memberitahu, Pemuda UMNO Selangor sudah lama tidak mengadakan mesyuarat. Ketua Pemuda Bahagian itu mempersoalkan, atas kapasiti apa dan atas mandat siapa Ketua Pemuda UMNO Selangor membuat keputusan? Adakah Ketua Pemuda Selangor bertindak atas kapasiti peribadinya selaku SEKUTU KJ atau atas sifat terhutang budi, atau mencari nama dan glamour untuk pemilihan akan datang?Manakala seorang lagi Ketua Pemuda Bahagian di kawasan berhampiran dengan Cheras pula mempersoalkan objektif PATRIOT itu sendiri. Menurutnya, pembabitan dan modus operandi yang hampir sama dilakukan oleh PKR suatu ketika dahulu, pastinya mengundang kebencian di kalangan orang ramai. Apatah lagi, PATRIOT sendiri gagal menyaingi kumpulan BERSIH yang jauh lebih besar. Dan peristiwa Khairy Jamaluddin yang melarikan diri daripada serbuan FRU lebih awal sebelum dapat ditangkap, jelas merupakan tamparan yang sangat hebat terhadap PATRIOT!

Ku Salleh sendiri kehilangan sokongan daripada sekutu-sekutu kuatnya. Hj Rosli Kapar tidak kelihatan di Bukit Bintang bersama-sama PATRIOT. Tiada perancangan khusus dan perancangan hanya dibuat di kalangan pemimpin tertentu, menyebabkan PATRIOT tidak ubah seperti burung serindit yang akhirnya mati tersepit di celah pintu sangkar.

Sebenarnya kewujudan PATRIOT kalau bukan untuk tujuan promosi diri bagi Pemilihan Agong UMNO tidak lama nanti, adalah sesuatu yang bolehlah disifatkan sebagai pondan yang telah pun membetulkan kedudukan telurnya. Bagaimanapun, PATRIOT mungkin SENGAJA dibuat begitu atas sebab-sebab tertentu.

Dalam bahasa yang lebih mudah, Ketua Pemuda Selangor ini sebenarnya tidak mempunyai sokongan yang kuat dan jitu. Walaupun dikatakan faktor dia adalah Anak Johor yang menjadi Ketua Pemuda di Selangor sebagai sebab, namun yang sangat jelas ialah Ku Salleh sebenarnya tidak berkelayakan pun untuk menjawat jawatan Ketua Pemuda UMNO Selangor.

Tiada sebarang pembaikan sokongan golongan muda terhadap UMNO yang dilakukan oleh Ketua Pemuda UMNO Selangor ini selain daripada usaha untuk mengukuhkan kedudukannya pada pandangan kasar. Dan PATRIOT adalah antara bukti yang menunjukkan Ku Salleh sebenarnya TIDAK BERKUKU langsung di Selangor...


Bukan aku yang kata.. tapi Cucu Tok Wan dari The Flying Kick yang kata.. PATRIOT disifatkan sebagai pondan yang telah pun membetulkan kedudukan telurnya??? kah..kah..kah..

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails