Friday, July 1, 2011

UMNO Penang Demo lagi.. kesian kat depa... (Gambar)Semalam satu sms yang diterima menyatakan "UMNO Pulau Pinang merancang satu demontrasi jalanan di Komtar, Georgetown selepas Solat Fardhu Jumaat ini sebagai melahirkan rasa tidak berpuas hati terhadap pentadbiran Ketua Menteri Lim Guan Eng yang menyokong rakyat menyertai Himpunan aman Bersih 2.0, pada 9 Julai depan di ibu negara.
Hari ini... Bagaikan 'tentera merah' dalam musim pilihan raya umum Thailand yang dijadualkan 3 Julai ini depan, kira-kira 200 pemuda Umno lengkap memakai lilit kepala bertulis Laailahaillallah berhimpun di perkarangan Komtar 2.30 petang tadi bagi membantah pendirian kerajaan negeri Pulau Pinang yang didakwa mereka cuba membangkitkan faham komunis dalam negara ini.

Kerajaan Pulau Pinang yang diteraju Ketua Menteri Lim Guan Eng dituduh demikian kerana dilihat memprotes langkah polis mereman 30 aktivis Parti Sosialis Malaysia (PSM) termasuk Ahli Parlimen Sungai Siput sejak beberapa hari lalu kerana melakukan siri jelajah Bersih 2.0 di negeri ini.

Lim turut dituduh menggalakkan rakyat menyertai perhimpunan aman 300,000 di ibunegara yang dirancang pada 9 Julai depan.
Ezam Mohamad Noor antara pemimpin Umno yang kelihatan di perbarisan hadapan perarakan tanpa permit polis tersebut.

Sambil melaungkan "Allahu Akbar" mereka mengangkat beberapa sepanduk yang tertulis "Lim Guan Eng Dalang Pepecahan", "Jangan berani bangkitkan kembali komunis" dan "Lim Guan Eng Pemecahbelah Umat Islam".

Manakala, lebih 50 anggota polis dan 15 anggota Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) dilihat berkubu di pintu masuk utama ke Komtar yang menempatkan bangunan kerajaan negeri Pulau Pinang sejurus selepas Solat Fardhu Jumaat.

Setakat jam 3.05 petang, tiada tangkapan awam dilakukan ke atas mereka yang menyertai demontrasi tersebut.

Namun, usaha menyuraikan 'tentera merah' terbabit dilakukan demi memeliharan ketenteraman awam dan melancarkan laluan trafik.


Berita dari Penang Daily
Gambar???

Followers

Archive

Related Posts with Thumbnails